Ar Eurovizija iš tiesų „europietiškas mėšlas”?

Jau ryt stebėsime 52-ąjį tarptautinį Eurovizijos konkurso finalą iš Suomijos sostinės Helsinkio. Lietuvos deleguotos grupės „4 Fun” lyderė Julija Ritčik įtemptai ruošiasi pasirodymui ir tikisi nepadaryti gėdos mūsų šaliai. Tačiau muzikologo Viktoro Gerulaičio nuomone, Eurovizija yra „europietiškas mėšlas”, ir žiūri ją vieni pienburniai. Tad ar verta stengtis?

Į Eurovizijos dainų konkursą šiemet išlydėjome grupę „4 Fun”. Jos lyderė Julija Ritčik patikino, kad repeticijos Helsinkyje, prasidėjusios dar pirmadienį, praėjo sklandžiai. Dainininkė „Jaunimo pramogoms” džiaugėsi, kad Eurovizijos scenoje jau per pirmuosius pasirodymus beveik pavyko pasiekti optimalius rezultatus.

„Viskas vyksta taip, kaip ir tikėjausi. Tik maniau, kad bus laiko susipažinti su kitų šalių atstovais… Deja, dėl beprotiškai didelio užimtumo to padaryti nepavyko, – apgailestavo J.Ritčik. – Vieni su kitais praktiškai nė nesusitinkame. Judame kaip išprotėję: pasiruošimas, persirengimas, repeticijos, spaudos konferencijos, peržiūra, vėl spaudos konferencijos. Iš tiesų labai daug veiklos, bet man tai patinka.”

Pinigų – mažai, bet pakako

Eurovizijos konkurso pasiruošimui grupė „4 Fun” gavo iš valstybės rezervo 100 tūkstančių litų. Verta prisiminti, kad šiame konkurse kurios nors šalies atstovės suknelė dažnai kainuoja keliskart daugiau. Tačiau grupės lyderė Julija dėl lėšų stygiaus anaiptol nesiskundžia.

„Pinigų visiškai pakakAo dainos idėjai įgyvendinti. Buvo žmonių, kurie prisidėjo ne tik pinigais, bet ir kitaip parėmė, tad galiausiai netgi sutaupėme. Už likusius pinigus išleidome eurovizinės dainos singlą, kurį išdalinsime žurnalistams”, – džiaugiasi Julija.

Atlikėja pastebėjo, kad šiemet, kaip ir kiekvienais metais, Eurovizijoje bus pompastiškų pasirodymų, į kuriuos investuota dešimteriopai didesnės pinigų sumos. Tačiau atlikėjos tai nė kiek nebaugina. „Manau, svarbiausia – idėja. Pinigai tokiame konkurse nedaug ką lemia”, – mąstė J.Ritčik.

Paklausta apie šių metų favoritus, Julija paminėjo Vokietijos atstovus. „Nežinau, ar žmonėms patiks jų daina, bet man tai – kažkas mielo, artimo širdžiai. Be to, tai originali daina, netaikanti į kažkokius eurovizinius standartus.”

Susidomėjimas konkursu – didelis

Eurovizijos dainų konkursas Lietuvoje smarkiai populiarėja. Tai patvirtina ir statymai lažybų bendrovėse.

Viena tokių bendrovių „Top sport” šį tarptautinį dainų konkursą į lažybų objektų lenteles įtraukė dar prieš ketverius metus. Anot „Top sport” direktoriaus Dainiaus Gulbino, susidomėjimas statymais už šio konkurso baigtį kasmet sparčiai auga.

„Tokio norinčiųjų lažintis antplūdžio, koks būna rungtyniaujant „Žalgiriui” ir „Lietuvos rytui „, savaime suprantama, nėra. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad Eurovizija apskritai nėra sportas, susidomėjimas tikrai didžiulis”, – patikino D.Gulbinas.

Panevėžiečiai pergalę pranašauja baltarusiams

Šioje lažybų bendrovėje galimi mažiausi statymai siekia du litus. Tačiau, anot direktoriaus, buvo nemažai žmonių, kurie pastatė ir po kelis šimtus litų, o kai kurie nepagailėjo ir tūkstantėlio.

D.Gulbinas išdavė, kad bent jau iki trečiadienio vakaro daugiausia žmonių statė už baltarusių pergalę. (Baltarusijai atstovaus atlikėjas Dima Koldunas, atliksiantis dainą „Work Your Magic”. Šios dainos autorius, choreografas ir prodiuseris – Rusijos superžvaigždė Filipas Kirkorovas, – aut. past.) Taip pat gan aktyviai statoma ir už Rusiją, Šveicariją, Rumuniją bei Lietuvą.

„Už Lietuvos pergalę žmonės turbūt iš patriotinių paskatų stato”, – šyptelėjo lažybų bendrovės „Top sport” direktorius D.Gulbinas.

Nors Baltarusija – neabejotina lyderė besilažinančių žmonių skaičiumi, daugiausia pinigų pastatyta už Serbiją.

Lažybų bendrovės „Top sport” duomenimis, panevėžiečiai balsuoja kone tolygiai kaip ir visa Lietuva, tad lyderiai išlieka tie patys.

O štai lažybų bendrovėje „Orakulas” rezultatai kiek skiriasi. Daugiausia buvo statoma už švedų, baltarusių, ukrainiečių ir šveicarų pergales. Tiesa, statyta ir už lietuvius, tačiau, anot bendrovės, tai labai simboliški skaičiai.

Užsieniečiai nenustebino

Įdomu sužinoti, kam pergalę konkurse pranašauja muzikos specialistai. Muzikologė Zita Kelmickaitė lyderių kol kas negali įvardyti – moteris nesidomėjo užsienio atlikėjų dainomis.

„Mačiau tik dainų vaizdo klipus, jie buvo rodomi laidos „Labas rytas” metu. Ir tai ne visus. Tai, ką mačiau, manęs nė kiek nesužavėjo. Anaiptol – net nuliūdino. Vaizdas gana graudus, atrodo, kad visi pagal vieną dūdelę šoka. Tačiau reikia laukti tikrųjų pasirodymų, tada bus reali ir aiški situacija”, – kalbėjo Z.Kelmickaitė.

Įvertinusi matytus dainų vaizdo klipus ir „4 Fun” pasirodymą, muzikologė viliasi, kad šiemet paskutiniai tikrai neliksime, o galbūt net užimsime aukštą vietą.

Eurovizija – nerimta

O štai muzikologas Viktoras Gerulaitis apie Eurovizijos konkursą turi tvirtą, itin skeptišką nuomonę. „Nė kiek nesidomiu tokiais niekais. Esu ne 20-ties metų pienburnis, kad tokį europietišką mėšlą žiūrėčiau. Turiu ir be to ką veikti, domiuosi kiek rimtesne muzika”, – atrėžė V.Gerulaitis.

Tačiau gerbiamas muzikologas prasitarė, jog vis dėlto pernykštį Eurovizijos konkursą matė ir jį prisimena su ilgesiu. „Man labai patiko, kad mūsiškiai nors kartą davė į snukį visai Europai, visiems tiems prancūzams… Bet patiko tik dėl to! Šiemet to nebus, tad nėra ko vargintis žiūrėti tokias nesąmones”, – pesimistiškai nusiteikęs tęsė muzikologas.

Išgirdęs klausimą, ko gi tuomet trūksta šiam konkursui, V.Gerulaitis tik numojo ranka: „Et… koks čia dar konkursas?! Nerimtas reikalas čia, ir tiek.”

Smerkia kategoriškumą

Ilgametis Eurovizijos konkurso koordinatorius, muzikologas Jonas Vilimas turi dar kitokią nuomonę apie šį konkursą.

Jo įsitikinimu, kalbos, jog Eurovizijoje kasmet vis tas pats per tą patį, nepagrįstos. „Juk kiekvienais metais dainos konkurse vis naujos, tad mažiausiai dėl to taip teigti nėra tikslinga”, – dėstė J.Vilimas.

„Pavyzdžiui, šiemet konkurso dainos labai įvairios ir įvairių muzikinių stilių. Jei pernai konkurse beveik nebuvo roko stiliaus dainų, tai šiemet jų apstu. O to nusaldinto popso kaip tik mažuma”, – kalbėjo Eurovizijos koordinatorius.

Dar labiau Joną Vilimą papiktino kolegos Viktoro Gerulaičio pasisakymas, jog šis tarptautinis dainų konkursas apskritai yra „europietiškas mėšlas”.

„Aš tuomet galėčiau dar griežčiau pasakyti, kad visas popsas yra mėšlas. Nors tai yra ta muzika, kurią supranta ir pripažįsta 90 procentų žmonių. Taip kategoriškai ir nemotyvuotai teigti tikrai negalima”, – įsitikinęs J.Vilimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.