Lietuviai Helsinkyje ne tik dainuoja

Šįvakar patriotiškai nusiteikusiems „Eurovizijos-2007” dainų konkurso dalyvių tautiečiams nervus patampys finalinis renginys, kuriame paaiškės šių metų nugalėtojas.

Įtampos netrūksta ir devintuoju numeriu šįvakar scenoje pasirodysiančių lietuvių – grupės „4 FUN” – stovykloje.

Lietuvos reklamos kampanija Helsinkyje akivaizdžiai strigo: „Čia kiekvienas akredituotas žurnalistas turi savo pašto dėžutę, į kurią visų šalių-dalyvių atstovai siunčia savo medžiagą, – vakar „Vakarų ekspresui” pasakojo šiuo metu Helsinkyje esantis specialusis Eltos korespondentas Augustas Balsys. – Lietuviškoji – kompaktiniai diskas ir lankstinukai – pradėta platinti tik ketvirtadienį… Mačiau, kad patys muzikantai turėjo sudėti kompaktinius diskus į dėžutes.”

Repetavo ir pramogavo

Vakar Helsinkio „Hartwall” arena, kurioje vyksta konkursas, jau gyveno „Eurovizijos” finalo nuotaikomis – buvo surengta generalinė baigiamojo etapo repeticija, niekuo nesiskirianti nuo būsimojo koncerto.

Repeticija buvo filmuojama – kad techninių nesklandumų atveju, užuot transliavus pasirodymus tiesiogiai, būtų galima paleisti eterin įrašą.

Grupė „4 FUN”, be repeticijų, rengimąsi šiandien teksiantiems išbandymams derino su pramogomis.

Anot A. Balsio, per laisvas dienas grupė spėjo sudalyvauti ekskursijose, pailsėti. Per pusfinalio koncertą kompanija liko viešbutyje.

Tiesa, visiškai atsipalaiduoti muzikantams nepavyksta.

„Atlikėjams iš paskos sekioja dizaineriai, patarinėjantys įvaizdžio klausimais, viską koreguojantys ir reguliuojantys – visiška kontrolė”, – šypsojosi A. Balsys.

Pakerėti Kolduno

Anot A. Balsio, po pusfinalio visuotinio dėmesio centre atsidūrė koncerte įspūdingai pasirodęs Baltarusijos atstovas Dima Koldun, proteguojamas Rusijos popmuzikos žvaigždės Filipo Kirkorovo.

Kai po pusfinalio į spaudos konferenciją susirinkę žurnalistai jo teiravosi, ar tik nesą ketinimų D. Kolduno atliekamą dainą „Work Your Magic” panaudoti kokio nors kovinio filmo garso takelyje, F. Kirkorovas sakė, kad kol kas pakaktų to, kad daina taptų pagrindiniu „Eurovizijos” garso takeliu…

A. Balsio teigimu, šiuo metu „Eurovizijos” nuotaikomis gyvena visas Helsinkis: mieste – šventiška atmosfera, vyksta daug įvairiausių renginių, taip pat – ir nemokamų, gausu paties konkurso reklamų.

Tuo metu Lietuvoje „Eurovizija”, kaip įprasta, praeina be didesnio šurmulio. Kai kurie klubai kviečia stebėti finalą didžiuosiuose televizijos ekranuose. Lažybų bendrovės siūlo lažintis, kaip dalyviai pasiskirstys vietas finale.

Pastaroji pramoga, kaip jau įprasta, nėra labai populiari. Anot lažybų bendrovės „Orakulas” atstovo Gedimino, dėl sporto varžybų visuomet lažinamasi aktyviau. Šiemet ypač vangiai lažinamasi dėl aukšto lietuvių rezultato „Eurovizijos” finale, o favoritais lošėjai laiko Ukrainos, Baltarusijos, Serbijos, Švedijos bei Rusijos atstovus.

Išliks vienas pusfinalis

Kurioje šalyje konkursas vyks kitąmet, paaiškės šįvakar, o jo data jau žinoma – „Eurovizija-2008” vyks gegužės 22 ir 24 d.

Beje, konkursą organizuojanti Europos transliuotojų sąjunga (EBU) patikslino ankstesnius pranešimus, neva nuo ateinančių metų keisis konkurso struktūra, kurioje atsiras du pusfinaliai vietoje įprasto vieno. Naujausiomis žiniomis, tokia sistema bus įdiegta ne anksčiau nei 2009-aisiais.

Vadovaujantis dabartine sistema, į kitų metų pusfinalį pateks 10 geriausiai šio vakaro finale pasirodžiusių šalių ir didysis ketvertas: Vokietija, Prancūziją, Ispanija bei Jungtine Karalystė.

„Paaugliai neįvertins”

Vladas Žulkus, Klaipėdos universiteto rektorius

Turiu pripažinti, kad nesu didelis muzikinių renginių bei atlikėjų fanas. Dalį pusfinalio pažiūrėjau ir pagalvojau, kad toje salėje tikrai nenorėčiau būti – man pasirodė per daug šviesų, per daug viskas marga. Lietuvių „4 FUN” daina yra iš tų, kurių mielai klausyčiausi, pavyzdžiui, kur nors važiuodamas. Be to, manau, kad ji išsiskirs iš kitų konkurso kūrinių, tačiau abejoju, ar tas kitoniškumas bus pranašumas. Manau, svarbu žinoti, kokia yra balsuotojų auditorija – tai, ko gero, įdomu daugiausia paaugliams, tas mūsiškių pasirodymas gali likti neįvertintas. Tačiau, kita vertus, pernai klydau prognozuodamas, kad „LT United” bus nušvilpti – paaiškėjo, kad būtent tokių chuliganų „Eurovizijai” ir reikėjo.

„Daug kalbama, mažai daroma”

Marius Tumšys, renginių organizatorius, UAB „Kokybiški laisvalaikio projektai” vadovas

Visada domiuosi „Eurovizija”, bet šiemet jai skyriau mažiau dėmesio. Gal todėl, kad pernai susidariau nekokį vaizdą – kažkoks cirkas. Daina, kompozitorius, autorius visiškai nėra vertinami. Tai viena priežasčių, kodėl krenta šio senas tradicijas turinčio renginio prestižas. Emigracija daro įtaką balsavimo rezultatams: už savus balsuoja Izraelyje gyvenantys rusai, Airijoje gyvenantys lietuviai, taigi viskas įgyja kitokią prasmę.

Apie „4 FUN” dainos „Love Or Leave” šansus kalbėčiau atsargiai. Kūrinys ir pasirodymas – gražūs, tačiau juose nėra naujumo, netikėtų priemonių – juk šešėlių teatro idėja, kad ir kaip būtų, nėra originali. Apskritai idėjų trūkumas – pagrindinė nūdienos pramogų verslo problema. Man dar labai gaila, kad Lietuvoje apie „Euroviziją” tiek daug kalbama ir tiek mažai daroma – požiūris į dalyvavimą konkurse tebėra nerimtas.

„Vengrės bijoti neverta”

Steponas Januška, muzikantas, vokalo pedagogas

„Eurovizijos” pusfinalį žiūrėjau ir susirašiau savo vertinimus. Pataikiau 70 proc. – iš dešimties į finalą patekusių dainų atspėjau septynis. Vienos ryškios dainos neišgirdau, matyti, kad visi atlikėjai buvo susikoncentravę į šou, beveik nebuvo tokių, kurie nebūtų skyrę dėmesio sceniniam sprendimui. Sakyčiau, labai nublanko, palyginti su efektinga reklamine kampanija, šveicaro DJ Bobo daina, kuri įraše skambėjo daug geriau. Tuo metu latvių „Buonaparti.lv” kūrinys, atvirkščiai, mano nuomone, nuskambėjo daug geriau nei studijinė versija, man padarė gerą įspūdį. Šlagerinio užtaiso turi Turkijos atstovo daina.

Vengrijos dainininkės, išreklamuotos kaip unikalaus balso savininkės, pasirodymas man nepasirodė išbaigtas, o dainoje trūko vystymosi, aiškios kulminacijos. Beje, aš nemanau, kad „4 FUN” reikia bijoti šios atlikėjos kaimynystės finale – jos daina – tipiška roko baladė, visai kitokios energetikos, negu lietuvių lyriškas, romantiškas kūrinys. Manau, estetiškas ir subtilus mūsiškių pasirodymas išsiskirs iš kitų, o tai – pliusas.

„Trūko reklamos”

Loreta Norvilaitė-Būdriūnienė, kompozitorė

Per „Eurovizijos-2007” pusfinalį mačiau tik keletą pasirodymų: bulgarų, gruzinų ir kt. – jie man pasirodė įdomūs, nes atlikėjai pasirodė esą tikri muzikos profesionalai-instrumentininkai, kuriems, beje, dainavimas yra šalutinis dalykas. Sakyčiau, lietuvių „4 FUN” dainai trūko populiarinimo, reklamos. Man ji padarė vidutinišką įspūdį. O „Eurovizija” reikalauja ryškių asmenybių ir gerų kūrinių, galinčių įaudrinti visus žmogaus pojūčius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.