Užsikrėtus sifiliu, padidėja ŽIV perdavimo rizika

JAV daugėja sifiliu užsikrėtusių vyrų, turinčių lytinius santykius su vyrais, skaičius. JAV ligų kontrolės centro duomenimis, 2000 m. sifilio atvejų tarp gėjų buvo užregistruota tik 7 proc., o 2005 m. tas pats rodiklis išaugo iki 60 proc.. JAV ligų kontrolės centro epidemiologai teigia, kad toks didėjimas sietinas su lytinių partnerių gausa bei prezervatyvų nenaudojimu lytinių santykių metu. Medikai nerimauja, jog vadovaujantis epidemiologiniais dėsningumais, padaugėjus sifilio, tikėtina, kad padaugės ir ŽIV užsikrėtimo atvejų šalyje. Pasak specialistų, užsikrėtus sifiliu ŽIV perdavimo rizika gali padidėti nuo 2 iki 5 kartų.

ŽIV užsikrėtusieji renkasi ŽIV neužsikrėtusius partnerius

Gimę su ŽIV infekcija jauni žmonės į pasimatymus mieliau eina su ŽIV neužsikrėtusiais asmenimis, parodė Afrikoje atliktas tyrimas. Pasak tyrėjų, norėdami sukurti šeimas, ŽIV infekuoti jaunuoliai, rinkdamiesi partnerius, pirmenybę teikia neužsikrėtusiems ŽIV asmenims. Pagrindinė tokio pasirinkimo priežastis – baimė antrą kartą perduoti ŽIV bei noras susilaukti sveiko (ŽIV neužsikrėtusio) kūdikio. Tyrime dalyvavo 11-21 metų amžiaus jauni žmonės, kurie gimė su ŽIV (ŽIV užsikrėtusi motina perdavė ŽIV savo naujagimiui). Daugelis tyrime dalyvavusiųjų jau daug metų vartoja ŽIV ligos gydymui reikalingus vaistus, kurie pagerina jų gyvenimo kokybę ir leidžia planuoti ateitį.

Rusijoje daugiau kaip 370 tūkstančių ŽIV užsikrėtusiųjų

2006 m. Rusijoje užregistruota beveik 39,5 tūkst. naujų ŽIV užsikrėtusiųjų atvejų. Bendras užsikrėtusiųjų ŽIV skaičius – 370 tūkst. asmenų. 80 proc. visų užsikrėtusiųjų – 15-30 metų amžiaus. Pasak Rusijos sveikatos ministerijos oficialių duomenų, pagal užsikrėtimo būdą, daugėja užsikrėtusiųjų heteroseksualiu būdu bei daugėja ŽIV užsikrėtusių moterų ir jų su ŽIV infekcija pagimdytų vaikų. Taip pat daugėja asmenų, kurie yra vėlyvoje ŽIV infekcijos stadijoje, kuriems reikalingas antiretrovirusinis gydymas. Valstybės finansuojamas ŽIV ligos antiretrovirusinis gydymas Rusijoje prieinamas 17,5 tūkst. ŽIV užsikrėtusių asmenų. Apie 25,5 tūkst. asmenų antiretrovirusinis gydymas prieinamas iš kitų, ne valstybinių, finansavimo šaltinių.

2015 m. ŽIV ligos gydymui būtinų vaistų pardavimai sudarys 10 milijardų dolerių

Prognozuojama, kad ŽIV ligos gydymui būtinų vaistų pardavimai pasaulyje 2015 metais sieks 10,6 milijardus dolerių. Tokį pardavimų augimą sąlygos nuolatos didėjantis ŽIV užsikrėtusiųjų skaičius bei naujų vaistų sukūrimas. 2005 m. ŽIV ligos gydymui būtinų vaistų pardavimai siekė 7,1 milijardą dolerių. Nepriklausomos marketingo kompanijos ,,Datamonitor” teigimu, didžiausius pelnus ateityje susižers tos farmacinės bendrovės, kurios pastaraisiais metais kuria naujus vaistus – ,,Merk”, ,,Pfizer”, ,,Gilead”, ,,Johnson & Johnson”.

Atidarytas pirmasis ŽIV ir AIDS diagnostikos centras šiauriniame Afganistane

Pirmasis ŽIV ir AIDS diagnostikos centras atidarytas vienoje iš Afganistano šiaurėje esančių ligoninių. Modernias diagnostikos ir gydymo technologijas naujam Centrui padėjo įsigyti Pasaulinis kovos su AIDS, tuberkulioze ir maliarija fondas. Dar trys panašūs centrai jau yra įkurti kitose Afganistano vietovėse. Pasak Sveikatos ministerijos AIDS departamento atstovo, iš viso Afganistane užregistruotas 71 ŽIV atvejis. Prognozuojama, kad realus ŽIV užsikrėtusių skaičius galėtų siekti apie 2 tūkst.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.