Tiksinti priešgaisrinės apsaugos bomba visuomeninės paskirties pastatuose

Pastaruoju metu kilę ir daug nereikalingų gyvybių nusinešę gaisrai Vilniaus Žirmūnų mikrorajone, Naujojoje Vilnioje ir kituose Lietuvos regionuose, atsakingas institucijas ir nepriklausomus užraktų ekspertus verčia ieškoti išeičių. Į apvalaus stalo diskusiją susirinkusiems specialistams itin daug nerimo kelia visuomeninės paskirties pastatai.

„Apgailestaujama, kad tik įvykus kraupiai nelaimei, kai gaisro metu žūsta žmones, sulaukiamas aktyvus visuomenės susidomėjimas gaisrine sauga. Akivaizdu, kad jei visuomenė būtų pakankamai sąmoninga gaisrinės saugos atžvilgiu, pavyktų išvengi tokių skaudžių padarinių. Visuomenei reikėtų žinoti saugaus elgesio taisykles siekiant išvengti gaisro, o kilus gaisrui mokėti elgtis ir galėti pasinaudoti visomis esamomis priemonėmis”,- sako Priešgaisrinės apsaugos departamento Prevencinės veiklos skyriaus viršininkas Mindaugas Kanapickas.

„Viena iš priežasčių, dėl kurių plačiai nuskambėjęs Vilniaus Žirmūnų gaisras nusinešė tiek daug gyvybių, buvo užrakinti ir užgriozdinti evakuaciniai išėjimai. Tokios pačios nelaimės gali įvykti ir visuomeninės paskirties pastatuose – prekybos centruose, pramogų arenose, kino teatruose – ten, kur vienu metu susirenka minios žmonių. Šiuose objektuose būtina skirti didesnį dėmesį evakuacinių išėjimų projektavimui ir eksploatavimui”,- teigia M. Kanapickas.

„Teisinių dokumentų ir aktų, Lietuvoje reglamentuojančių evakuacinius išėjimus visuomeninės paskirties pastatuose, yra pakankamai. Tačiau dauguma jų yra ne privalomojo, o rekomendacinio pobūdžio. Tai reiškia, kad už pastato statybą bei eksploataciją atsakingi asmenys gali pasirinkti jiems palankesnį – dažnai pigesnį evakuacinių išėjimų variantą”,- teigia Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos priežiūros normų skyriaus vedėjas Arūnas Minius.

„Daugybė pavyzdžių Švedijoje, Estijoje, Latvijoje, Rusijoje ir kitose šalyse parodė, kad diskotekose, naktiniuose klubuose, prekybos centruose ir kitose masinio susibūrimo vietose netinkamai įrengti evakuaciniai išėjimai kainuoja šimtų žmonių gyvybes. Lietuvoje tokių didelių nelaimių dar nėra įvykę, tačiau turime užkirsti kelią joms įvykti ateityje”,- sako nepriklausomas spynų ekspertas Kęstutis Taraila.

„Tokią priešgaisrinę situaciją, kokią turime šiandien, sukėlė keletas priežasčių. Šiandien apvalaus stalo diskusijos metu su atsakingomis institucijomis nutarėme priešgaisrinę prevenciją stiprinti inicijuojant teisės aktų pataisas, pagal kurias visuose pastatuose būtų privaloma įrengti saugius, Europos ir Lietuvos standartus atitinkančius evakuacinius išėjimus”,- teigia K. Taraila.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.