Dar vienam čempionui tenka pasitraukti be garbės

Dėl nuolatinių kaltinimų dopingo vartojimu dviratininko karjerą nusprendė baigti 2006 metų lenktynių „Giro d’Italia” nugalėtojas italas Ivanas Basso.

Ivanas Basso – vienas iš daugelio garsių dviratininkų, kurių pavardės nuolat minimos, kai kalbama apie šią sporto šaką drebinančius dopingo skandalus. I.Basso irgi įtrauktas į vadinamosios Puerto bylos įtariamųjų sąrašą. Pernai gegužės 23 dieną Ispanijos policija daktaro Eufemiano Fuenteso kabinete aptiko kelias dešimtis perpilti parengtų užšaldyto kraujo dozių, Madride ir Saragosoje buvo sulaikyti 5 asmenys. Tarp jų ir pats E.Fuentesas.

Teigiama, jog per policijos reidą buvo sužlugdyta kraujo dopingo sistema, kuria naudojosi daug žinomų sportininkų – ne tik dviratininkai, bet ir, pavyzdžiui, Madrido „Real” bei „Barcelonos” futbolininkai. Ispanijos žiniasklaida tvirtina, kad E.Fuenteso klientai buvo 58 garsūs dviratininkai, priklausantys pačioms stipriausioms profesionalų komandoms. Kalbėta, jog ant vienos pakuočių aptiktas ir užšifruotas I.Basso vardas. Dviratininkas ir didelė grupė jo kolegų dėl šios aferos varžybų išvakarėse buvo pašalinti iš 2006-ųjų „Tour de France” lenktynių. Vis dėlto tyrimą dėl I.Basso teko greitai nutraukti, nes nepakako įrodymų.

Kovo 12 dieną Ispanijos pareigūnai įšaldė Puerto bylą, mat šalies Baudžiamajame kodekse nenumatytos bausmės už sportininkams draudžiamų preparatų vartojimą. Tačiau tyrimo duomenys buvo perduoti Bonos (Vokietija) prokuratūrai. Artimiausiu metu jie turėtų pasiekti ir Italijos Bergamo miesto pareigūnus. Tarptautinė dviračių sporto sąjunga savo ruožtu paskelbė, kad Puerto bylą ištirs iki galo, o prasikaltę dviratininkai bus griežtai nubausti.

Sužinojęs, jog jau nėra įtariamas, I.Basso praėjusio sezono pabaigoje grįžo į dviračių varžybas ir pasirašė kontraktą su „Discovery Channel” ekipa, kuriai atstovauja lietuvis Tomas Vaitkus. I.Basso buvo skirtas šio sezono komandos lyderio vaidmuo.

Apsisprendė pats

Viską sujaukė prieš porą savaičių dviratininkui atsiųstas kvietimas atvykti į Italijos olimpinio komiteto antidopingo agentūrą CONI pasiaiškinti. Italijos žiniasklaida netrukus paskelbė, kad Puerto byloje atsirado naujų duomenų, kurie neva turėtų įrodyti, jog I.Basso vis dėlto buvo E.Fuenteso klientas. „Discovery Channel” iš karto pranešė suspenduojanti potencialų komandos lyderį. Vėl apkaltintas dviratininkas po kelių dienų nusprendė, kad jam jau gana, ir pareiškė baigiantis karjerą.

„Jo prašymas nutraukti kontraktą mums buvo netikėtas, – sakė „Discovery Channel” vadovas Johanas Bruyneelas. – Ilgai kalbėjome prieš priimdami galutinį sprendimą. Paskui palinkėjau jam sėkmės.”

I.Basso tikino, kad nejautė spaudimo pasitraukti: „Toks buvo mano sprendimas. Niekas manęs nevertė. Palikau komandą, nes nenorėjau, kad dėl tos bylos kentėtų klubas ir jam priklausantys kiti dviratininkai”.

30-mečio I.Basso ateitis kol kas nežinoma. Aišku tik tiek, kad šiemet jis tikrai negins „Giro d’Italia” (prasideda gegužės 12 dieną) nugalėtojo titulo.

Apklausa atidėta

Praėjusios savaitės I.Basso vizitas į Italijos olimpinį komitetą baigėsi be rezultatų. Po dvi valandas trukusios apklausos susitikimas buvo nutrauktas ir atidėtas vėlesniam laikui.

„Apklausa atidėta. Kada ji vėl vyks, kol kas neaišku”, – teigė I.Basso advokatas Massimo Martelli. Jis pridūrė, kad dviratininkas per susitikimą „buvo ramus ir atsakinėjo į klausimus”.

Italijos olimpinis komitetas iki šiol taip ir nepaskelbė, dėl kokios priežasties iškvietė I.Basso. Tačiau Ispanijos leidinys „Interviu” pranešė, jog tai susiję su duomenimis, kuriuos Ispanijos pareigūnai netrukus perduos Bergamo prokuratūrai. Su visa medžiaga italai turėtų gauti ir E.Fuenteso kabinete aptiktus kraujo mėginius, kurie neva buvo skirti I.Basso.

Dėl nuolatinių įtarimų dopingo vartojimu neseniai karjerą baigė ir vokietis Janas Ullrichas. „Interviu” skelbia, kad jo bylą tirianti Bonos prokuratūra sparčiai juda į priekį. Pasak leidinio, DNR tyrimai įrodė, jog J.Ullrichas tikrai buvo E.Fuenteso klientas. Ispanų nuomone, tokio pat postūmio turėtų sulaukti ir italo byla.

I.Basso buvo laikomas vienu šių metų „Tour de France” favoritų. Dopingo vartojimu vis dar yra įtariamas ir varžybose nedalyvauja pernai šias lenktynes laimėjęs amerikietis Floydas Landisas.

Byla iškelta komandai

Pastarosiomis dienomis Vokietijoje įsiplieskė dar vienas skandalas. Jis susijęs su buvusia J.Ullricho komanda „T-Mobile”. „Sueddeutsche Zeitung” paskelbė, jog šį kartą tyrimą pradėjo Fraiburgo prokuratūra. Į pareigūnų taikiklį pateko du „T-Mobile” medikai – Andreasas Schmidas ir Lotharas Heinrichas. Buvęs komandos, kuri tuomet vadinosi „Telekom”, masažuotojas Jefas d’Hontas tvirtina, kad jie per 1996 metų „Tour de France” lenktynes leido dviratininkams draudžiamą preparatą eritropoetiną. Tąkart čempionu tapo „Telekom” atstovavęs danas Bjarne Riisas.

A.Schmidas ir L.Heinrichas vis dar dirba „T-Mobile”, o klubas nieko nekomentuoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.