Anglijos futbolo klubų monopolija

Pagal tradiciją pavasarį skelbiamas turtingiausių pasaulio futbolo klubų ir futbolininkų sąrašas. Autoritetingas JAV finansų analitinis žurnalas „Forbes” išvadas surašė po išsamios 2005-2006 metų sezono klubų veiklos analizės.

Skirtingai nuo britų audito kompanijos „Deloitte”, „Forbes” apžvelgia absoliučiai visą futbolo klubų finansinę ir ūkinę veiklą. JAV žurnalas skaičiuoja ne tik pinigus, gautus už bilietų, klubo simbolikos, televizijos transliacijos teisių pardavimą, reklamą, rėmėjų skiriamas lėšas, bet kartu atsižvelgia ir į žaidėjų uždarbį bei premijas, į balansą įtraukia už dalyvavimą UEFA taurės tunyruose gaunamus honorarus. Net nustatoma klubo stadiono ir treniruočių bazės vertė.

„Manchester United” pozicijų neužleidžia

Nuo 2004 metų skelbiamame „Forbes” turtingiausių pasaulio klubų sąraše pirmosios pozicijos neužleidžia anglų „Manchester United”, kurio vertė ir akcijos rinkoje nuolat kyla. 2004 metais šio klubo turtas buvo vertinamas 1,186 mlrd. JAV dolerių, o dabar – 1,453 milijardo. Kitas milijardo dolerių ribą kol kas yra peržengęs tik vienas klubas – Madrido „Real”.

Nemažai „Manchester United” gerbėjų nuogąstavo dėl klubo ateities, kai jį 2005 metais įsigijo JAV multimilijonierius Malcolmas Glazeris. Jis nesirengė rengti revoliucijų, savo pinigais ir idėjomis tik papildė išvystytą klubo struktūrą. Svarbiausia, kad pagerėjo komandos rezultatai. „Manchester United” turi realių galimybių iš „Chelsea” atimti Anglijos čempionų titulą: žais šalies taurės turnyro lemiamas rungtynes, tik ką buvo arti Čempionų lygos finalo.

Tarp 25 turtingiausių pasaulio klubų kaip niekada daug – net dešimt – iš Anglijos. „Forbes” analitikai pabrėžia, kad tai tiesiogiai susiję su gaunamomis milijoninėmis lėšomis už televizijos transliacijos teisių pardavimą. Ši tendencija tik didės. Skelbiama, kad 2007-2010 metais iš televizijos transliacijų Anglijos „Premier” lygos kasa kiekvieną savaitę pasipildys 600 tūkst. dolerių.

„Kai sužinai, jog, tarkim, Honkongas už teisę rodyti Anglijos čempionato rungtynes moka 105 mln. eurų ir suskaičiuoji, kiek iš televizijos susižeria šios šalies klubai, galima daryti išvadą: „Bayern” neturi galimybės laimėti Čempionų lygos turnyrą. Mes neturime tokių pinigų, kad galėtume konkuruoti su anglais”, – neseniai pareiškė Miuncheno „Bayern” prezidentas Franzas Beckenbaueris, nors jo vadovaujamas klubas turtingiausiųjų herarchijoje yra ketvirtas.

Ronaldinho aplenkė Beckhamą

Daugiausiai uždirbančiu pasaulio futbolininku tapo „Barcelonos” žvaigždė brazilas Ronaldinho, nedaug, bet aplenkęs trejus metus pirmavusį anglą Davidą Beckhamą. Po šio sezono anglas iš Madrido „Real” išvyksta į Los Andželo „Galaxy”, kur gaus milžiniškus pinigus ir veikiausiai galės susigrąžinti pirmąją poziciją.

Per 2005-2006 metų sezoną Ronaldinho praturtėjo beveik 30 mln. dolerių. Šią sumą sudarė ne tik uždarbis ir premijos „Barcelonos” klube, bet ir lėšos, gautos iš įvairių asmeninių reklaminių kontraktų.

Futbolininkų algos nuolat auga. Prieš penkerius metus geriausiai apmokamu pasaulio futbolininku buvo „Manchester United” kapitonas airis Roy Keane’as, kuriam kas savaitę pagal to meto kursą mokėti 75 tūkst. eurų. Dabar, pavyzdžiui, „Chelsea” klube ukrainietis Andrejus Ševčenka ir vokietis Michaelis Ballackas per savaitę uždirba po 180 tūkst. eurų, o su „Arsenal” naują sutartį sudaręs puolėjas iš Prancūzijos Thierry Henry turi „tenkintis” 160 tūkst. eurų. Į turtingiausių pasaulio futbolininkų naują sąrašą pateks portugalas Cristiano Ronaldo, pasirašęs naują penkerių metų kontraktą su „Manchester United”. Galima prisiminti, jog prieš keletą metų Mančesterio klubas už Cristiano Ronaldo Lisabonos „Sporting” sumokėjo apie 23 mln. dolerių, o šiemet Madrido „Real” už šį futbolininką siūlė net 107 mln. dolerių.

Vis dėlto futbolininkai nėra daugiausiai pasaulyje uždirbantys sportininkai. Golfo žvaigždės Tigeris Woodsas, krepšininko Shaquille’o O’Nealo ir beisbolininko Alexo Rodrigueso honorarai kur kas didesni.

——————————————————————————–

Turtingiausi futbolo klubai (skaičiai pateikiami mln. JAV dolerių)

1. „Manchester United” (Anglija) 1,453

2. Madrido „Real” (Ispanija) 1,036

3. Londono „Arsenal” (Anglija) 915

4. Miuncheno „Bayern” (Vokietija) 838

5. „Milan” (Italija) 824

6. Turino „Juventus” (Italija) 567

7. Milano „Inter” (Italija) 555

8. Londono „Chelsea” (Anglija) 537

9. „Barcelona” (Ispanija) 535

10. Gelzenkircheno „Schalke” (Vokietija) 471

11. „Liverpool” (Anglija) 454

12. „Lyon” (Prancūzija) 343

13. „Newcastle” (Anglija) 260

14. Londono „Tottenham” (Anglija) 243

15. „Roma” (Italija) 224

16. „Hamburger SV” (Vokietija) 221

17. „Manchester City” (Anglija) 208

18. Dortmundo „Borussia” (Vokietija) 199

19. Amsterdamo „Ajax” (Olandija) 196

20. Glazgo „Celtic” (Škotija) 185

21. Liverpulio „Everton” (Anglija) 165

22. „Marseille” (Prancūzija) 157

23. Londono „West Ham” (Anglija) 156

24. Glazgo „Rangers” (Škotija) 147

25. Birmingemo „Aston Villa” (Anglija) 140

Turtingiausi futbolininkai (mln. dol.)

V. Žaidėjas Šalis Klubas Pinigai

1. Ronaldinho Brazilija „Barcelona” 29,5

2. Davidas Beckhamas Anglija „Real” 29,1

3. Ronaldo Brazilija „Milan” 23,4

4. Wayne’as Rooney Anglija „Manchester United” 17,2

5. Michaelis Ballackas Vokietija „Chelsea” 16,8

6. Thierry Henry Prancūzija „Arsenal” 15,8

7. Zinedine’as Zidane’as Prancūzija „Real” 15,6

8. Fabio Cannavaro Italija „Real” 14,6

9. Johnas Terry Anglija „Chelsea” 14,3

10. Stevenas Gerrardas Anglija „Liverpool” 14,2

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.