A lyga: futbolo mačas – lyg detektyvas

Įmuštas įvartis ir atremtas 11 metrų baudinys. Toks yra Vilniaus „Vėtros” puolėjo Rolando Karčemarsko unikalus indėlis į komandos pergalę 2:1 prieš „Šiaulių” futbolininkus. Kito tokio analogiško atvejo per Lietuvos čempionato rungtynes šalies futbolo istorikai ir statistikai neprisimena.

„Vėtros” ir „Šiaulių” komandos Lietuvos A lygos pirmenybių IX turo rungtynes žaidė antradienį. Mačo didvyriu tapęs 26 metų Rolandas Karčemarskas aikštėje pasirodė 65-ą minutę, kai pakeitė kitą puolėją Vitalį Stankevičių. 76-ą minutę jis į šiauliečių vartus įmušė antrąjį įvartį, o po dešimt minučių atmušė rezultatyviausio „Šiaulių” ekipos žaidėjo Viktoro Raskovo smūgį nuo 11 metrų žymos.

R.Karčemarskui abejonių nekilo

„Vėtros” ir „Šiaulių” komandų rungtynių eiga priminė intriguojančio siužeto detektyvinę istoriją. 61-ą minutę dėl atsinaujinusios kelio traumos tęsti rungtynių nebegalėjo vilniečių vartų sargas 35 metų Vaidas Žutautas. Jį pakeitė dar aštuoniolikos neturintis Povilas Valančius, iki šių varžybų net negynęs „Vėtros” dublerių komandos vartų. 85-ą minutę jis praradęs kamuolį baudos aikštelėje pargriovė varžovą, kuris būtų atsidūręs vienas prieš tuščius vartus. Į šeimininkų vartus ne tik skirtas 11 metrų baudinys, bet ir už paskutinės vilties pražangą P.Valančiui parodyta raudonoji kortelė. Štai tuomet R.Karčemarskui iš puolėjo teko „persikvalifikuoti” į vartininką.

„Ir pats siūliausi užimti vartininko vietą, ir vienas komandos trenerių Donatas Vencevičius liepė. Tikėjau, kad baudinį atmušiu”, – sakė prieš keletą metų į Lietuvą iš Pietų Korėjos sugrįžęs R.Karčemarskas, matyt, irgi turintis vartininko genų. Mat Maskvos „Dinamo” klubui atstovaujantis jo jaunesnysis brolis Žydrūnas Karčemarskas yra pagrindinis Lietuvos rinktinės vartininkas.

Tribūnoje varžybas stebėję traumuoti „Vėtros” futbolininkai ėmė kalbėti, jog „Karčia baudinį atmuš”. R.Karčemarskui tai pavyko padaryti – krisdamas jis spėjo kamuolį atmušti kojomis. Bet po minutės ukrainietis Aleksandras Zabara taikliai smūgiuodamas galva pasiuntė kamuolį į jo vartus. Formaliai tai įvyko 87-ą minutę, o iš tiesų iki varžybų pabaigos buvo likę dar nemažai laiko – dėl keletą kartų stabdyto mačo arbitras iš Kauno Viktoras Chileckis pridėjo 8 minutes. Šiauliečiai bandė šturmuoti R.Karčemarsko vartus, bet pralaimėjimo neišvengė.

Kas gins „Vėtros” vartus?

Prieš šeštadienio rungtynes su čempionato lyderiais „Vilniaus” futbolininkais „Vėtros” strategui Aleksandrui Tarchanovui tenka spęsti dilemą, kas gins komandos vartus.

Po nuodugnus medicininio patikrinimo bus nustatyta, kokio sunkumo yra V.Žutauto trauma, bet beveik neabejojama, kad kitame ture jis negalės rungtyniauti. Antrasis komandos vartininkas Arvydas Kacinkevičius taip pat yra susižeidęs, o dėl pašalinimo P.Valančius kito turo varžybas privalo praleisti.

„Vėtros” vadovai daro viską, kad Maskvoje Lietuvos darbo vizą iki rungtynių su „Vilniumi” spėtų gauti 20-metis vartininkas iš Rusijos Stanislavas Kozyrevas, kuris įtrauktas į komandos paraišką.

Nustebinęs „Vilniaus” klubas

Po trejų lygiųjų čempionato starte „Vilnius” laimėjo šeštas varžybas iš eilės. Jis 2:1 įveikė iki IX turo tiek pat taškų turėjusį sostinės „Žalgirį”, o šis patyrė pirmą pralaimėjimą.

„Vilnius” pirmą kartą per savo neilgą istoriją tapo čempionato pirmojo rato nugalėtoju. Jau prieš pirmenybes klubo prezidentas Algimantas Breikštas kalbėjo, kad komandos tikslas – pirmoji vieta, bet nedaug kas į šiuos žodžius rimtai žiūrėjo.

Prieš pat čempionato pradžią „Vilniaus” vyriausiuoju treneriu paskirtas Antanas Vingilys pažymi, kad pirmojo rato nugalėtojų titulą lėmė ne kurie nors futbolininkai, o komandinis žaidimas. Pernai būtent komandinių veiksmų šiam sostinės klubui ypač stigo.

Pirmajame rate visus 18 įvarčių „Vilniui” pelnė iš Brazilijos atvykę futbolininkai. Rezultatyviausių čempionato žaidėjų sąraše antras yra šio klubo puolėjas Kleyras, įmušęs 7 įvarčius. Beje, net šešis kartus jis varžovų vartininkus „nuginklavo” smūgiuodamas kamuolį galva.

A.Vingilys pažymi, kad dėl patirties stokos jauna komanda rungtynėms baigiantis kartais susikomplikuodavo padėtį. Taip buvo ir užvakar per mačą su „Žalgiriu”. Tikimasi, kad padėtis pasikeis, kai netrukus prie komandos prisidės po traumos atgaunantis sportinę formą 30-metis Aivaras Laurišas.

Šių metų pradžioje susipažinti su „Vilniaus” klubu buvo atvykęs treneris iš Olandijos. Skelbta, kad vasarą jis gali perimti komandos vairą. Paklaustas apie tai „Vilniaus” prezidentas A.Breikštas atsakė: „Antanas Vingilys gerai tvarkosi su komanda, bet trenerių štabas gali dar sustiprėti. Esame susitarę susitikti su olandu, kuris jau turi licenciją treniruoti bet kurį pasaulio klubą. Netrukus vyksiu į Olandiją, ten bus sudėti visi taškai.”

——————————————————————————–

IX turo statistika

ŽALGIRIS – VILNIUS 1:2 (0:1). Įvarčiai: 0:1 Kleyras (15), 0:2 Mulleris (55), 1:2 Mižigurskis (88). Įspėti: Ostapas, Lukoševičius (abu – „Žalgiris”), Lukša, Marcio (abu – „Vilnius”). Teisėjas – Mažeika (Kaunas). 660 žiūrovų.

VĖTRA – ŠIAULIAI 2:1 (1:0). Įvarčiai: 1:0 Juška (32), 2:0 Karčemarskas (76), 2:1 Zabara (87). 85 min. Raskovas („Šiauliai”) neįmušė 11 m baudinio. Pašalintas: D.Arlauskis („Šiauliai”, 90+3 už antrą įspėjimą). Įspėti: Juška, Severino, Karčemarskas (visi – „Vėtra”), Arlauskis („Šiauliai”). Teisėjas – Chileckis (Kaunas). 500 žiūrovų.

EKRANAS – INTERAS 6:1 (1:1). Įvarčiai: 1:0 Savėnas (10 iš 11 m baudinio), 1:1 Krasnovskis (22), 2:1 Savėnas (55), 3:1 Lukšys (56), 4:1 Gleveckas (81), 5:1 Savėnas (83), 6:1 Kavaliauskas (86). Įspėtas: Matulevičius („Interas”). Teisėjas – Gaigalas (Klaipėda). 1050 žiūrovų.

SŪDUVA – ATLANTAS 1:0 (0:0). Įvartis: 1:0 Oliveira (61). Įspėti: Šuganovas („Sūduva”), Butkus, Gnedojus (abu – „Atlantas”). Teisėjas – Dunauskas (Vilnius). 1600 žiūrovų.

Vakar paskutines turo rungtynes žaidė „Kauno” ir „Šilutės” ekipos.

V. Klubas R. P. Lg. Pr. Įv. Tšk.

1. Vilnius 9 6 3 0 18:6 21

2. Žalgiris 9 5 3 1 11:7 18

3. Kaunas 8 4 4 0 15:8 16

4. Vėtra 9 4 3 2 10:5 15

5. Ekranas 9 3 5 1 16:5 14

6. Sūduva 9 4 2 3 16:9 14

7. Šiauliai 9 3 0 6 11:13 9

8. Šilutė 8 1 2 5 4:18 5

9. Atlantas 9 1 2 6 7:15 5

10. Interas 9 0 2 7 7:29 2

Rezultatyviausi žaidėjai: Beniušis (Kaunas) – 10 įvarčių, Kleyras (Vilnius) – 7, Raskovas (Šiauliai) – 6, Oliveira (Sūduva), Kavaliauskas (Ekranas), Mulleris (Vilnius) – po 5.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.