Teisėjos karjerai neabejingas ir jos giminaitis

Apeliaciniame teisme dirbti norinti teisėja sulaukė giminaičio paramos. Kandidatus vertinančios ir savo sprendimus prezidentui teikiančios komisijos narys ne tik nenusišalino per kandidatūros svarstymą, bet ir už ją balsavo.

Apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas Artūras Driukas buvo palankus karjeros laiptais kilti norinčiai giminaitei. Būdamas teisėjus vertinančios Atrankos komisijos nariu jis nenusišalino svarstant antros eilės dukterėčios, Vilniaus apygardos teismo teisėjos Danutės Gasiūnienės kandidatūrą į Apeliacinio teismo teisėjus. Maža to, A.Driukas pritarė, kad jo giminaitė galėtų eiti aukštesnės instancijos teismo teisėjos pareigas.

Atsidūrė pirmojoje vietoje

Kandidatus į laisvas Apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų pareigas Atrankos komisija įvertino prieš porą mėnesių ir nusprendė, kad kilti karjeros laiptais verčiausia Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja D.Gasiūnienė. Ji atsidūrė pirmojoje kandidatų į Apeliacinio teismo teisėjus sąrašo vietoje.

Komisijos sudarytas kandidatų sąrašas buvo pateiktas prezidentui Valdui Adamkui. Nors komisijos sprendimas galios iš esmės neturi, tačiau pagal šią rekomendaciją prezidentas spręs, kuriuos teisėjus skirti į atsilaisvinusias Apeliacinio teismo teisėjų vietas.

Nemano, kad nusižengė

Teisėjų Drausmės ir etikos komisijos pirmininkas A.Driukas nemano, kad dalyvaudamas giminaitės kandidatūros svarstyme jis prasilenkė su tarnybine etika. „Manau, kad etikos nepažeidžiau. Yra daugybė pažįstamų, su kuriais sieja artimesni santykiai, tiesiog reikia atsiriboti nuo visų tų dalykų ir spręsti objektyviai”, – aiškino teisėjas.

A.Driukas pabrėžė, kad jo antros eilės dukterėčia buvo vienintelė, kurios kandidatūrai į Apeliacinio teismo teisėjus vienbalsiai pritarė visa Atrankos komisija. „Pirmiausia ne aš vienas vertinau, visas kandidatūras aptarėme kolektyve. Vienas svarbiausių kriterijų vertinant kandidatus yra teismo, kuriame teisėjas pretenduoja dirbti, nuomonė”, – teigė A.Driukas.

Teisėjas neigė, kad nenusišalindamas nuo antros eilės dukterėčios kandidatūros svarstymo ir balsavimo dėl kilimo karjeros laiptais jis metė šešėlį ant sprendimo skaidrumo. „Taip manyti nėra nei teisinio, nei moralinio pagrindo. D.Gasiūnienė – tiesiog gera teisėja”, – įsitikinęs A.Driukas.

Pasak jo, tai jau ne pirmas kartas, kai jam tenka vertinti D.Gasiūnienės darbą. Aukštesnės instancijos teisme dirbantis teisėjas tikrina giminaitės padarytus procesinius sprendimus. Apeliacinio teismo civilinių bylų skyriaus pirmininkas pabrėžė, kad teisiškai jo ir D.Gasiūnienės nesaisto giminystės ryšiai. „Teisės požiūriu giminystės nėra, yra tik tolimas kraujo ryšys”, – aiškino A.Driukas.

Įtarimų nebijo

Kad teisėjus sieja tik tolima giminystė, pabrėžė ir D.Gasiūnienė. Pasak teisėjos, A.Driukas yra jos močiutės sesers sūnus. Su tokią pačią profesiją pasirinkusiu giminaičiu D.Gasiūnienė tikino nebendraujanti. „Mes nebendraujame kaip giminaičiai, esame pažįstami kaip kolegos”, – tikino Vilniaus apygardos teismo teisėja.

Nors ir palankiai D.Gasiūnienės kandidatūra buvo įvertinta Atrankos komisijos, A.Driuko antros eilės dukterėčia karjeros laiptais kol kas nepalypėjo. Ji vis dar dirba Vilniaus apygardos teisme. Kol kas žinių dėl perėjimo į aukštesnės instancijos teismą ji nesulaukė. „Aš tokių žinių kol kas neturiu”, – LŽ tvirtino D.Gasiūnienė.

D.Gasiūnienė nenorėjo vertinti fakto, kad jos antros eilės dėdė dalyvavo svarstant jos kandidatūrą į aukštesnes pareigas ir balsuojant. „Aš negaliu vertinti šito dalyko. Čia jau reikėtų paties A.Driuko klausti”, – LŽ sakė teisėja.

Ji tikino nebijanti, kad ant Atrankos komisijos sprendimo, kuriuo ji buvo įvertinta kaip geriausia kandidatė į Apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas, kris įtarimų šešėlis. „Savo atžvilgiu nejaučiu jokio įtarimų šešėlio. Kita vertus, ne aš buvau komisijos narė”, – aiškino D.Gasiūnienė.

Apie ryšius nežinojo

Apie giminystės ryšius su viena kandidačių į Apeliacinio teismo teisėjas Atrankos komisijos A.Driukas neinformavo. „Apie jokias D.Gasiūnienės ir A.Driuko giminystes negirdėjau. Komisija apie tai nieko nežino”, – LŽ sakė Atrankos komisijos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Rimantas Baumilas.

R.Baumilas pabrėžė prieš kiekvieną posėdį kolegoms primenantis, kokiais principais komisijos nariai turėtų vadovautis priimdami sprendimus. Giminystės ar kitokių artimų ryšių su kandidatais saistomi Atrankos komisijos nariai turėtų apie tai pranešti komisijai. Ši savo ruožtu nuspręstų, ar toks komisijos narys gali dalyvauti posėdyje, kuriame svarstomos teisėjų kandidatūros į atsilaisvinusius postus. „Man čia kaip maldelė. Ją prieš kiekvieną komisijos posėdį kartoju, kiekvieną kartą komisijos narius perspėju”, – pasakojo R.Baumilas.

Teisėjas nesiėmė spręsti, ar už antros eilės dukterėčios kandidatūrą į aukštesnės instancijos teismo teisėjus balsavęs A.Driukas pasielgė etiškai. „Aš pats nieko pasakyti negaliu. Šiuos faktus apsvarstysime per artimiausią Atrankos komisijos posėdį”, – žadėjo komisijos pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.