Prezidentas iškėlė Seimui sąlygą

Kad išvengtų galimo akibrokšto, šalies vadovas nusprendė sulaukti, kol parlamentarai iš pareigų atleis susikompromitavusį Valstybės saugumo departamento vadovą, ir tada įvardyti kandidatą į jo kėdę

Prezidentas Valdas Adamkus vakar pradėjo susitikimus su galimais kandidatais į Valstybės saugumo departamento vadovo (VSD) postą. Tačiau naujojo saugumo šefo pavardė bus paskelbta tik tada, kai Seimas iš pareigų atleis susikompromitavusį šios institucijos vadovą Arvydą Pocių.

Pirmasis šalies vadovą aplankė Baltijos gynybos koledžo Estijoje viršininkas, 43 metų brigados generolas Algis Vaičeliūnas. Vėliau prezidentas priėmė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo departamento vadovą – 46 metų teisės mokslų daktarą profesorių Alvydą Šakočių. Paskutinis su šalies vadovu kalbėjosi kartą į VSD vadovo kėdę V.Adamkaus jau siūlytas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas, 52 metų fiziko išsilavinimą turintis Povilas Malakauskas.

Akivaizdu, kad realiausias iš trijų prezidento kviestų pretendentų yra A.Vaičeliūnas. Į Prezidentūrą generolas vakar atvyko apsirengęs kaip civilis.

Faktų neneigia

A.Vaičeliūnas mano, kad jam pakaktų kompetencijos vadovauti VSD.

Paklaustas, ką mano apie konservatorių išsakytas mintis, esą VSD turėtų vadovauti ne kariškis, o civilis, generolas sakė politikams neatsakinėjantis.

Pasiteiravus, ar siekti saugumo vadovo posto netrukdys nuolat primenami kai kurie jo biografijos faktai – mokslas Rusijoje, tarnyba sovietinėje armijoje, priklausymas Komunistų partijai ir kt., pretendentas atsakė: „Nuo 1990 metų, kai grįžau į Lietuvą, man niekas niekada nėra trukdęs dirbti Lietuvai. Visi, kurie buvo šalia, man tik padėdavo”. Pasak A.Vaičeliūno, minėtų biografijos faktų jis negalįs paneigti, tad politikai turėsią spręsti, ar faktai turi įtakos galimam paskyrimui. „Aš pats nėjau pas prezidentą ir nesakiau, kad noriu vadovauti VSD, o buvau pakviestas”, – teigė kandidatas.

LŽ jau rašė, kad A.Vaičeliūnas, 2000 metais paskirtas vadovauti Lietuvos karo akademijai, pats neturėjo aukštojo išsilavinimo. „Dabar jau turiu”, – vakar teigė generolas.

Naujas iššūkis

Kandidatas prisipažino turįs savo nuomonę apie VSD, tačiau atsisakė apie tai plačiau kalbėti: „Būtų neetiška kalbėti apie instituciją, kurioje nedirbu.”

Pasak A.Vaičeliūno, VSD yra specifinė įstaiga, ypač šiuo metu, kai aplink ją „tiek daug nereikalingų judesių”. Paprašytas patikslinti šią mintį, kandidatas sakė, kad jei Seimas sudaro komisiją VSD veiklai tirti, viešai diskutuojama apie šią įstaigą, vadinasi, „kažkas yra ne taip”.

Paklaustas, ar VSD turėtų Seimui perduoti operatyvines pažymas, kurias žadėjo, A.Vaičeliūnas sakė, kad tos pažymos turėtų būti pateiktos vadovaujantis įstatymais.

„Suprantu, kad tapti VSD vadovu – didelis iššūkis. Aš jį priimu kaip naują savo gyvenime”, – teigė kandidatas. Generolas prisipažino manąs, jog jam pavyktų pasiekti, kad blogi VSD ir Seimo santykiai normalizuotųsi.

Vadovauti nenori

Po apsilankymo pas prezidentą VRM Viešojo saugumo departamento vadovas A.Šakočius prisipažino negavęs pasiūlymo pretenduoti į VSD vadovus. Profesoriaus nuomone, prezidento atstovė spaudai paskubėjo jį įvardyti kaip „galimą kandidatą”, nes „šis klausimas diskutuojamas dar nebuvo”.

Pasak A.Šakočiaus, per susitikimą su prezidentu buvo kalbėta apie viešojo saugumo klausimus, institucijų bendradarbiavimą, taip pat ir apie VSD.

Paklaustas, ar sutiktų vadovauti VSD, A.Šakočius tikino dabar negalintis to pasakyti. Vis dėlto kelis kartus perklaustas pripažino nelabai norintis keisti darbo specifikos. A.Šakočius atvirai pasakė, kad kvietimą pas prezidentą gavo tik vakar rytą.

Gali nebalsuoti

Seimas antradienį pakartotinai pradėjo A.Pociaus atleidimo procedūrą. Ją tikimasi užbaigti jau šiandien. Tačiau valdantieji įspėja, kad gali nebalsuoti dėl A.Pociaus atleidimo, kol nebus apsispręsta dėl naujo VSD vadovo kandidatūros.

Beveik prieš du mėnesius prezidentas Seimui buvo pateikęs du dekretus: dėl A.Pociaus atleidimo ir dėl P.Malakausko skyrimo naujuoju VSD vadovu.

Dekretą dėl STT vadovo skyrimo į naujas pareigas šalies vadovas atšaukė iškart po to, kai Seimas valdančiosios koalicijos balsais, padedant Darbo partijos frakcijos atstovams, nepritarė A.Pociaus atleidimui.

Beveik visos Seimo frakcijos yra pareiškusios, kad P.Malakausko kandidatūra į VSD direktoriaus postą joms nėra priimtina.

Vakar STT vadovas tiesiai neatsakė, ar norėtų vadovauti šiai institucijai. „Kai bus priimti visi galimi sprendimai ir prezidentas apsispręs, tada ir atsakysiu. Dabar esu laikomas vienu iš kandidatų”, – vakar teigė P.Malakauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prezidentas iškėlė Seimui sąlygą"

  1. Klimka

    Teisingas sprendimas,tačiau valdantieji socdemai vėl siekia kažką pripainioti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.