Seimo komitetas pritarė pataisoms dėl tiesioginių merų rinkimų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį pritarė Konstitucijos pataisų projektui, numatančiam tiesioginius merų rinkimus.

Atsižvelgdami į užsitęsusias ir įvairiose teisinėse bei politinėse procedūrose įstrigusias Konstitucijos straipsnių pataisas dėl tiesioginių merų rinkimų įteisinimo, parlamentarai pasiūlė pagrindinį įstatymą keisti minimaliai, įteisinant tiesiogiai renkamus savivaldybių merus, o jų kompetenciją paliekant nustatyti įstatyme.

Pataisos iniciatorių TTK vadovo Juliaus Sabatausko bei Seimo pirmininko pavaduotojo Algio Čapliko nuomone, toks teisinis kelias leistų Seimui išspręsti įsisenėjusį tiesioginių merų rinkimų įteisinimo klausimą.

„Žinant, koks vieningas turi būti Seimas balsuodamas dėl Konstitucijos pataisų, be to, atsižvelgiant į laiko prasme ištęstas svarstymo procedūras, manau, kad minimalūs pagrindinio šalies įstatymo pakeitimai leistų parlamentarams iš mirties taško pajudinti procedūrų „džiunglėse” įstrigusių Konstitucinių pataisų svarstymą”, – Liberalų ir centro sąjungos išplatintame pranešime cituojamas šios frakcijos atstovas A.Čaplikas.

Seime jau kelerius metus buvo diskutuojama dėl tiesioginių merų rinkimų įteisinimo – tą ruoštasi padaryti iki vasarį vykusių savivaldybių tarybų rinkimų, tačiau pataisos strigo Seime.

Seimui buvo teiktos Konstitucijos pataisos, kuriomis siekta ne tik įteisinti tiesioginius merų rinkimus, bet ir keisti mero kompetencijas, perleidžiant jam vykdomosios valdžios funkcijas. Šioms pataisoms nepritarta. Konstitucijos pataisoms priimti reikalinga ne mažiau kaip dviejų trečdalių Seimo narių – ne mažiau kaip 94 iš 141 – parama.

Šiuo metu merus renka savivaldybių tarybos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.