Naujos studijų programos Panevėžyje – ne šiemet

Šalies aukštosios mokyklos šiemet abiturientams siūlys 10 naujų studijų programų. Kelių programų, kaip neatitinkančių studijų kokybės reikalavimų, šiemet atsisakyta. Tačiau manoma, kad nei KTU Panevėžio institute, nei Panevėžio kolegijoje nuo artėjančio rugsėjo naujovių dar nebus.

Kitais mokslo metais, anot Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto (KTU PI) direktoriaus Žilvino Bazaro, jokių naujovių šios mokymo įstaigos studijų programoje nebus, naujovių laukiama 2008-2009 mokslo metais: „Planuojama, kad mūsų institute bus antrosios pakopos aukštojo išsilavinimo transporto inžinerijos magistro studijos. Šiuo metu Panevėžio institute galima įgyti tik šios studijų krypties bakalauro laipsnį.”

KTU PI Technologijų fakultete yra keturių krypčių – elektros, statybos, mechanikos ir transporto inžinerijos – bakalauro studijos. Bakalauro laipsnį galima įgyti, mokantis dieniniame ir vakariniame skyriuose. Inžinieriaus magistro laipsnis suteikiamas, baigus elektros inžineriją, o mechanikos inžinerijos magistro kvalifikacinį laipnį – baigus mechanikos inžineriją.

PI Vadybos ir administravimo fakultete bakalauro laipsnis suteikiamas, baigus vadybos ir verslo administravimo studijų kursą. Vadybos bakalauro studijų programos vakarinį skyrių baigę studentai įgyja vadybos ir verslo administravimo kvalifikaciją. Toks pat laipsnis suteikiamas studentams, baigusiems vakarinio ar dieninio skyriaus studijas ir išklausiusiems verslo bei administravimo studijų programą.

Šiame fakultete vadybos ir verslo administravimo magistro kvalifikacinis laipsnis įgyjamas, baigus vadybos kursą dieniniame arba vakariniame skyriuose.

KTU PI direktorius Ž.Bazaras teigė, kad jau priimami pareiškimai ir iš norinčiųjų nuo šių metų rugsėjo mokytis vakariniame skyriuje. Į dieninį skyrių pareiškimai bus priiminėjami, abiturientams baigus egzaminus ir turint atestatus.

Reikalinga revoliucija

Panevėžio kolegijai, aukštajai valstybinei neuniversitetinei mokyklai, pasak direktoriaus Kęstučio Gudo, šiemet leista teikti profesinio bakalauro laipsnį. Studentų, baigusių aukštąsias neuniversitetines studijas iki 2007 metų balandžio 15 dienos, profesinė kvalifikacija prilyginama profesinio bakalauro laipsniui.

„Mūsų kolegijoje planuojama įdiegti kelias naujas studijų programas, tačiau nemanau, kad jos bus pradėtos įgyvendinti jau nuo artėjančio rugsėjo. Nenoriu kalbėti konkrečiai, mat su kitomis kolegijomis esame konkurentai, nors bendraujame gražiai, tačiau neinformatyviai, – PB sakė K.Gudas. – Šiuo metu mūsų kolegija kartu su Rokiškio filialu siūlo 21 studijų programą, tačiau ateityje jų neturėtų padaugėti. Bus atsisakoma nepaklausių specialybių arba kai kurios programos sujungiamos į vieną. Tai daugiau filologinės specialybės. Jos mūsų šalyje tampa prabangos reikalu”.

Kita vertus, kolegijos direktorius sako nesuprantąs, kas šiuo metu vyksta: „Studentų mažėja, o programų daugėja. Airijos ambasadorius Lietuvoje Donalas Denhamas yra sakęs, kad Lietuvoje reikalinga ne aukštojo mokslo reforma, o revoliucija. Mano manymu, mūsų šalyje vyksta ne studijų programų plėtra, o optimizavimas. Be to, pastebiu, kad baigęs vidurinę mokyklą į aukštąsias mokyklas ateina labai prastai pasiruošęs jaunimas. Aš nekalbu apie Panevėžio mokyklas, tačiau iš periferinių regiono taškų tęsti mokslų ateina net elementariai lietuvių kalbos neišmokę”.

Pokalbio pabaigoje K.Gudas vis dėlto išsidavė: viena nauja programa kolegijoje jau tikrai žinoma. Tai – reklamos vadyba.

10 naujų programų

Į 19 aukštųjų mokyklų prašymus priėmimo komisijoms galintys paduoti abiturientai galės pasirinkti apie 10 visiškai naujų studijų programų. Pavyzdžiui, Šiaulių universitete atsirado optometrija, Alytaus kolegijoje – elektroninė leidyba.

Bendras programas, pagal kurias bus rengiami specialistai karinėms oro pajėgoms, su Vilniaus Gedimino technikos universitetu pradeda vykdyti Karo akademija.

Magistrantūros studijoms Vilniaus universitetas siūlo lazerinės technologijos, optoelektronikos medžiagų ir technologijų programas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.