Kova su kyšiais – apsimestinė

Savivaldybė ir toliau apsimetinėja, kad aktyviai kovoja su korupcija.

Tik įsikišus Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybai buvo parengta nauja kovos su korupcija programa. Tačiau ji nuo savo pirmtakės, kuri taip ir liko neįgyvendinta, skiriasi tik tuo, kad kovos su kyšininkavimu programa ir priemonių planas išdėstytas ne trijuose lapuose, o kur kas didesniame popieriaus pluošte.

Nežinia, kas korumpuotas

Vakar naują kovos su korupcija programą rengęs Centralizuotos vidaus audito tarnybos vyresnysis specialistas Vytautas Morkūnas savo kūrinį ėmė pristatinėti savivaldybės tarybos komitetams.

Pirmieji su projektu galėjo susipažinti Socialinių reikalų komiteto nariai.

Politikų paklaustas, kuo naujoji programa skiriasi nuo senosios, V.Morkūnas tikino, kad ji parengta atsakingiau ir kruopščiau: „Liaudiškai tariant, senoji programa buvo išdėstyta tik trijuose lapuose, o ši daugybėje”.

„Išplėtėte tarpus tarp eilučių ir programa tapo svaresnė?” – ironizuodamas klausė komitetui pirmininkavęs Kęstutis Gabšys.

Politikai priekaištavo, kad savivaldybėje su korupcija pradedama kovoti ne nuo to galo.

Korupcijos žemėlapis, kuris turėtų atspindėti labiausiai korumpuotus savivaldybės skyrius, iki šiol nėra parengtas, nors apie jo būtinybę kalbama jau pusantrų metų.

„Kaip galima kovoti su korupcija, jei neaišku, kur ji egzistuoja ir iš kur ją išguiti?” – retoriškai klausė komiteto nariai.

Naujojoje programoje numatyta, kad korupcijos savivaldybėje žemėlapis turi būti parengtas kitais metais.

Kovoja verčiami

Motyvuodami, kad nauja kovos su korupcija programa – tik didelis kiekis popieriaus, politikai rengėjams pavedė ją tobulinti.

Panašu, kad valdininkai kovoti su korupcija, nors ir tik popieriuje, imasi tuomet, kai tai daryti juos įpareigoja teisės aktai ar kitų tarnybų įsikišimas.

2003 metais antikorupcijos savivaldybėje programa buvo parengta, kai tai padaryti įpareigojo Seimo nutarimas.

Daugelis jos nuostatų turėjo būti įgyvendintos ir korupcijos židiniai pašalinti iki 2004 metų kovo.

Tačiau net ir iki šiol įgyvendintos tik kelios kovos su korupcija priemonės.

Viena svarbiausių – maždaug prieš metus savivaldybėje pradėjęs veikti „Vienas langelis”. Taip esą mažinama galimybė iš interesantų reikalauti kyšio, nes žmonėms nebetenka varstyti kelių kabinetų durų, užtenka užeiti į vieną.

Tačiau nei korupcijos žemėlapio, nei anoniminio telefono linijos iki šiol nėra.

Klaipėdos savivaldybė yra viena iš nedaugelio Lietuvoje, kurioje vis dar nesukurta antikorupcijos komisija.

Dabar tai numatyta naujoje kovos su korupcija programoje.

Pretenzijų – 24 lapai

Parengti naująją programą savivaldybę privertė STT.

„Prirašėme 24 lapus pretenzijų. Prikišamai rodėme, kad kovos su korupcija programa reikalinga. Tik tuomet ledai šiek tiek pajudėjo”, – sakė STT Klaipėdos valdybos Korupcijos poskyrio vadovas Leonas Barišauskas.

Jis tikino, kad ne kartą ragino programą kuriančius specialistus konsultuotis su STT. Tačiau susidomėjimo esą nesulaukė.

„Net ir parengtą programą gavau ne oficialiai, o per savo „kanalus”. Mano nuomone, ji tėra teisingų, deklaratyvių frazių rinkinys. Bijau, kad ji, kaip ir senoji programa, taip ir liks neįgyvendinta”, – teigė L.Barišauskas.

Jo žodžiais, ydingiausia naujoje programoje yra tai, kad nenumatyta, kas privalo kontroliuoti, kad programa įgyvendinama.

„Parašyta, kad atsakingi savivaldybės skyriai. Tačiau juose dirba ne vienas žmogus. Be to, nėra terminų, iki kada kokia priemonė turi būti įgyvendinta. Išsireiškimai „kasmet” ar „nuolat” padeda išvengti atsakomybės”, – sakė Korupcijos poskyrio viršininkas.

L.Barišausko manymu, senoji programa taip ir liko neįgyvendinta tik todėl, kad proceso niekas nekontroliavo.

Valdininkai tikriausiai iki šiol aiškinasi, kas už tai buvo atsakingas.

„Sakykime, kad dabar kontrolę į savo rankas ims antikorupcijos komisija, kuri turi būti įkurta. Tačiau jei ją sudarys tie patys valdininkai ir politikai, ar jie bus suinteresuoti, kad kovos su korupcija priemonės neliktų tik popieriuje?” – klausė L.Barišauskas.

Tikrins tarnautojus

Naujoje kovos su korupcija programoje ir priemonių plane greta daugybės nuostatų, perkeltų iš senosios, įrašyta ir naujų dalykų.

Pagal programą speciali komisija privalės antikorupciniu požiūriu nagrinėti rengiamus sprendimus ir teisės aktus.

Savivaldybėje taip pat nuo šiol turėtų būti tikrinami visi valstybės tarnybos siekiantys žmonės, aiškinamasi, ar jie nėra teisti, ar jų reputacija nesuteršta.

Programoje taip pat pasižadama informuoti ir šviesti visuomenę korupcijos klausimas, viešinti informaciją apie savivaldybėje vykdomas antikorupcines priemones ir nustatytus pažeidimus.

Paklaustas, kiek skundų dėl galimos korupcijos savivaldybėje sulaukta per pastaruosius metus, programą rengęs V.Morkūnas negalėjo pasakyti: „Kadangi neveikia anoniminė linija, tai suskaičiuoti negalime. O apie skundus raštu man niekas taip ir nepasakė”.

Viena iš priežasčių, kodėl nauja kovos su korupcija programa gali likti tik popieriuje, yra tai, kad jai įgyvendinti kol kas nenumatyta lėšų.

Maža to, net nėra suskaičiuota, kiek preliminariai reikia pinigų.

Rengiant naują antikorupcijos programą buvo atsižvelgta į valdininkų anoniminės apklausos apie korupcijos apraiškas rezultatus.

Apie korupcijos suvokimą ir jos paplitimą savivaldybėje anonimines anketas užpildė tik 59 valdininkai, nors jų iš viso yra apie tris šimtus.

Į anketos klausimą, kuriuo prašoma nurodyti savivaldybėje esančias tarnybinių nusižengimų ar korupcijos pasireiškimų sritis, atsakė vos 18 valdininkų.

Jie pažymėjo, kad daugiausia korupcijos apraiškų gali būti sprendžiant klausimus, susijusius su miesto plėtra, įsidarbinimu savivaldybėje, viešuosiuose pirkimuose.

Apklausa atskleidė, kad valdininkai labai bijo anoniminės telefono linijos, kuria būtų galima informuoti apie korumpuotus savivaldybės tarnautojus, esą ji nesąžiningų žmonių rankose gali tapti šmeižto įrankiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.