Izraelio archeologai teigia atradę Erodo kapą

Izraelio archeologai antradienį pranešė, jog atrado karaliaus Erodo, kuris 1-ajame amžiuje pr. m. e. išplėtė antrąją žydų šventyklą, kapą.

Kapas atrastas ant Erodiumo stalkalnio, iškilusio daugiau kaip 750 m virš jūros lygio ir esančio 12 km į pietus nuo Jeruzalės, okupuotame Vakarų Krante.

Puošnus sarkofagas su, kaip manoma, Erodo palaikais buvo rastas prieš tris savaites, per spaudos konferenciją sakė Jeruzalės Hebrajų universiteto mokslininkas Ehudas Netzeras (Ehudas Neceras).

„Prieš tris savaites radome sarkofagą ir supratome, kad tai būtent jis”, – sakė E.Netzeras, kuris vadovavo kasinėjimas ir šioje archeologinių kasinėjimų vietoje dirba nuo 1972 metų.

Erodas ant šios plokščios kalvos pastatė rūmus ir buvo manoma, kad čia yra palaidotas, tačiau daug metų kapo surasti nepavyko.

„Vieta ir radinių unikalumas, taip pat – istorinis aprašymas, nepalieka abejonių, kad tai buvo Erodo palaidojimo vieta”, – sakė E.Netzeras, kuris pridūrė, kad užrašų kol kas nerasta.

Sarkofagas atkastas kalvos šiaurės rytų šlaite, kur archeologiniai kasinėjimai buvo pradėti 2006 metų rugpjūtį.

Jis buvo „sudaužytas į šimtus gabalų, be jokios abejonės, tyčia”, sakė E.Netzeras ir pridūrė, kad tai tikriausiai buvo padaryta kažkuriuo metu nuo 66 iki 72 mūsų eros metų, per pirmąjį žydų sukilimą prieš romėnus.

„Tai svarbus atradimas, pirmiausia dėl to, kad Erodas yra labai gerai žinomas, – pažymėjo mokslininkas. – Antra, … Erodas yra asmenybė, svarbi krikščionims, – jis daug kartų minimas Naujajame Testamente. Trečia, Erodiumas yra nuostabus pastatas, kurį mums paliko Erodas”.

Erodą, dar vadinamą Erodu Didžiuoju, Judėjos karaliumi maždaug 40 metais pr. m. e. paskyrė Romos senatas. Jis labai išplėtė antrąją žydų šventyklą ir vykdė svarbias statybas Cezarėjoje, Jerichone ir Masadoje.

Jo kapo atradimas tikriausiai turės politinių padarinių šiame regione, kur archeologiniai radiniai neišvengiamai susyja su Izraelio ir palestiniečių konfliktu, o bet kokius pareiškimus, kurie, regis, sustiprina vienos šalies ryšį su šia žeme, kita šalis vertina labai įtariai.

Po spaudos konferencijos netoli Erodiumo esančios žydų gyvenvietės Guš Eciono pareigūnas Shaulas Goldsteinas (Šaulas Goldšteinas) armijos radijui sakė, kad šis radinys yra „naujas ryšio tarp Guš Eciono, žydų tautos ir Jeruzalės įrodymas”.

Jis paragino vyriausybę Erodiumą paskelbti nacionalinio ir religinio paveldo objektu.

Palestiniečių turizmo ministrė Khulud Dwaibess (Chulud Dvaibes), kuri yra atsakinga už archeologinių kasinėjimų vietas, žurnalistams sakė, kad palestiniečių archeologai turi patikrinti tą vietą ir kad jos ministerija nieko nekomentuos, kol negaus jų ataskaitos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.