Lenkijoje žadama neliesti Antrojo pasaulinio karo kapų

Lenkijoje rengiamas įstatymo projektas dėl komunistų simbolių ir monumentų perkėlimo į kitą vietą nebus taikomas karių, žuvusių Antrajame pasauliniame kare, paminklams ir kapams, pirmadienį pareiškė Lenkijos kultūros ministras Kazimierzas Ujazdowskis (Kazimežas Ujazdovskis).

„Galimybė iškelti komunistų paminklus iš viešųjų vietų jokiu būdu nebus taikoma kareivių, nukautų Lenkijos teritorijoje, paminklams ir kapavietėms”, – sakė K.Ujazdowskis kalbėdamas Lenkijos televizijos kanalo TVN24 laidoje.

Pasak jo, įstatymas, kuris gali būti priimtas iki gegužės pabaigos, tik suteiks vyriausybei teisę iškelti paminklus ir simbolius, liaupsinančius komunizmą ir nacizmą – dvi ideologijas, kurias draudžia Lenkijos konstitucija.

Drauge ministras pabrėžė, kad „sovietų karių, žuvusių lenkų žemėje Antrojo pasaulinio karo metais, atminimą reikia gerbti”.

„Susidaro įspūdis, kad įstatymo projektas, kuris suteikia vietos savivaldos institucijoms teisę išardyti objektus, kurie liaupsina komunistų diktatūrą, veda prie smurto”, – pažymėjo K.Ujazdowskis.

„Mes nenorime išardyti paminklų, pastatytų Raudonajai armijai pagerbti, – sakė ministras. – Mes taip pat nenorime rodyti nepagarbos Rusijos kareiviams”.

Ministras pakartojo, kad šis įstatymo projektas nesusijęs su skirtinga Lenkijos ir Rusijos pateikiama nesenos istorijos interpretacija.

Anksčiau ministras K.Ujazdowskis buvo pareiškęs, kad ketina pašalinti sovietinius monumentus, kaip tai buvo padaryta Estijoje.

„Iš Lenkijos aikščių ir gatvių išnyks komunistų diktatūros simboliai”, – sakė jis laikraščiui „Rzeczpospolita”.

Savo ruožtu Lenkijos kovų ir kančių atminimo apsaugos tarybos sekretorius Andzrejus Przewoznikas (Andžejus Pžewožnikas) antradienį dienraščiui „Zycie Warszawy” sakė, jog neverta skubėti ir imtis neapgalvotų veiksmų šalinant komunizmo simbolius, nes tai gali sukelti Rusijos kerštą, o juk Lenkija taip pat toje šalyje turi savo paminklų.

Rusijoje yra apie 3 tūkst. vietų, kur palaidoti lenkų kariai ir kelias dešimtis paminklų jų atminimui įamžinti.

Patys garsiausi yra Katynėje ir Mednoje, kur 1940 metais Stalino įsakymu NKVD sušaudė 22 tūkst. lenkų karo belaisvių.

TVN24 pažymi, kad po įvykių Estijoje kai kurios Lenkijos savivaldybės laikinai sustabdė sovietinių paminklų demontavimą.

Minties perkelti sovietų karių mauzoliejų atsisakė ir Naujojo Sončo miesto taryba. Kol kas nepriima sprendimų dėl komunistinių simbolių likvidavimo ir Olštynas.

Lenkijos konservatorių vyriausybės rengiamame įstatymo projekte numatoma suteikti savivaldybėms teisę pašalinti priminimus apie komunistinio laikotarpio realijas, tarp jų paminklus ir gatvių pavadinimus, skirtus Lenkijos Liaudies Respublikos laikų įvykiams atminti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.