Metas apsispręsti pasirinkusiesiems trumpalaikes investicijas

Planuodami mėnesio darbus ir numatydami būsimus įvykius paprastai atsigręžiame į praeitį. O anksčiau gegužė pažerdavo permainų… Pavyzdžiui, gegužės mėnesį tapome Europos Sąjungos nariais.

Gegužę būna ir tam tikrų asmeninių finansų pokyčių. Atsiranda daugiau pinigų, nes pasibaigus šildymo sezonui sumažėja būsto išlaikymo išlaidos, o tiems, kurie gali pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata, grąžinama dalis sumokėtų mokesčių.

Kita vertus, atsiranda ir daugiau išlaidų. Apie tai byloja paprastai šį mėnesį vėl suaktyvėjantis domėjimasis paskolomis – tiek būsto, tiek vartojimo.

Praėjusių metų gegužę atsirado ir kitas, ne vien gegužei būdingas reiškinys – kainų korekcija finansų rinkose. Tuo metu krintant akcijų kainoms mažėjo investiciniuose abiejų pakopų pensijų fonduose ar pagal gyvybės draudimo sutartis investuoto turto vertė. Šis įvykis priminė auksinę taisyklę: pelningumas ir rizika vaikšto drauge.

Į tuometinę korekciją investuotojai reagavo skirtingai. Vieni panikavo dėl galimų nuostolių, kiti, tikėdamiesi greitai iš to uždirbti, skubėjo pasinaudoti proga nusipirkti akcijų mažesne kaina. Tąkart teisūs buvo antrieji.

Negalime pasakyti, ar ir šią gegužę bus tas pats. Šiemet kainų korekcija jau buvo vasarį. Tačiau finansų rinkų analitikai jau prieš gerą pusmetį kalbėjo, kad šie metai turėtų būti ne itin ramūs akcijų rinkose. Akcijų kainos gali kristi dažniau ir būtent pamėgtuose kylančios ekonomikos regionuose.

Į šias prognozes verta atsižvelgti tiems, kas investuoja neilgam. Jie turėtų įvertinti, kad galimas dažnesnis akcijų kainų svyravimas. Tokiu atveju šiems investuotojams reikėtų arba susitaikyti su tokia rizika (yra tikimybė, kad trumpalaikės investicijos gali būti nuostolingos), arba trumpalaikėms kelerių metų investicijoms rinktis ne tokias rizikingas investavimo priemones. Tai gali būti stabilesnių regionų akcijos ar su akcijomis susietos obligacijos. Tie, kas turi dar mažiau laiko pinigams „įdarbinti”, turėtų prisiminti ir dabar jau atgyvena vadinamus indėlius. Didesnės palūkanos leis išsaugoti didesnę pinigų vertę ir išvengti rizikos.

Ar bus laisvų pinigų gegužės mėnesį? Ar turėsime galimybę sutaupyti? Statistikos departamento atliekamos periodinės vartotojų nuomonių apklausos rodo, kad tikinčiųjų tokia galimybe dalis, palyginti su praėjusių metų geguže, padidėjo 11 procentinių punktų.

Ką su laisvomis lėšomis ar sutaupytais pinigais galėtų daryti tie, kas turi ilgalaikių ir didelių būsto paskolų, svarstysime kitą savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.