Gražių nagų priešas aukų tyko visur

Jeigu pageidaujate šiai vasarai išsigydyti pėdų bei kojų nagų grybelį ir turėti gražius nagus, jūs jau pavėlavote. Toks negailestingas specialistų verdiktas, kai pacientai kreipiasi į medikus ir jau po savaitės tikisi pasveikti.

Grybelis – puikiausias pavyzdys to, kad reklama gali turėti teigiamą ir neigiamą puses.

Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir veneros ligų poliklinikos vedėja Aldona Kajutytė sakė, kad dažniausiai žmonės dėmesį į savo kojų nagus atkreipia, atšilus orams ir žieminę avalynę keičiant sezonine.

Atidžiau apžiūrėti kojas paskatina ir per televiziją transliuojama reklama apie priešgrybelinius vaistus bei pasirodę straipsniai. Specialistai pastebi, kad tuomet pacientų padaugėja.

Išgirdę diagnozę „nagų grybelis”, jie tikisi išgyti jau po kelių savaičių ar net dienų. Anot A. Kajutytės, klaidingą nuomonę apie gydymo trukmę pacientai susidaro dėl reklamos poveikio.

Deja, dažną tokį tenka nuliūdinti, paaiškinus, kad grybelį tenka ilgai gydyti – kol užauga naujas nagas, tad ir gydymo terminas kiekvienam būna individualus.

„Pageidaujantys šią vasarą turėti gražius nagus jau pavėlavo. Jei kreipsitės dabar, sveikais nagais galėsite džiaugtis kitąmet”, – įspėja gydytoja.

Vizito nereikėtų atidėlioti

Pastebėjus nagų pakitimus: trapumą, elastingumo pasikeitimą – reiktų kreiptis į medikus. A. Kajutytė primena, kad vizito pas gydytoją atidėlioti negalima, nes tai apsunkina ne tik diagnostiką, bet ir gydymą.

Diagnozuoti ligą būna nelengva, nes pakitimų greitai nepamatysi. Vyrams diagnozuoti dar sunkiau, nes, anot gydytojos, stipriajai lyčiai jų pačių nagai yra gražūs, kol nepradeda kelti diskomforto niežulys tarpupirščiuose, nago volelio pabrinkimas, pleiskanojimas.

Dėl grybelio infekcijos pakinta nago plokštelė, pastorėja nago kraštas, vėliau nagas deformuojasi, o komplikacijos pasireiškia pūliavimu, nago volelio pakitimu.

Kai atsikratyti šių nemalonių simptomų nepadeda ir įsigytas vaistinėje tepalas, tada suskantama ieškoti medikų pagalbos. Neretai liga tuomet jau būna užleista, tad ir gydymas komplikuojasi: pirmiausia tenka gydyti pūlingą infekciją, tik po to – grybelį.

Grybelio „medžioklės” aukos

Pacientams dažnai gydytojos teiraujasi, kur jie galėjo užsikrėsti. Anot A. Kajutytės, ne mes infekciją, o ji mus pasigauna.

„Grybelis mūsų tyko visur, tik mes jo nematome. Ne visur jis ir būna aktyvus. Reikėtų būti budriems ten, kur šilta ir drėgna”, – sakė ji.

Grybelis mėgsta savo aukas „medžioti” baseinuose, pirtyse, paplūdimyje, bendruose dušuose, kur jam sudarytos idealios sąlygos, o dar tiek basų kojų aplinkui!

Anot A. Kajutytės, grybelis – seniausias mikroorganizmas žemėje, tad per tiek laiko sugebėjo išsiugdyti apsaugą. Nepalankiose sąlygose grybelio sporos sugeba išgyventi iki trejų metų, atsiradus tinkamoms sąlygoms – šilumai ir drėgmei – jis gali suvešėti.

Norint neužsikrėsti grybeliu, grįžus iš „pavojingų” vietų – baseino, paplūdimio – kojas reikėtų patepti priešgrybeliniu tepalu ar kokiu profilaktinį poveikį turinčiu purškalu, pudra – tai apsaugo nuo grybelio ir galimo ilgo gydymosi.

Prieš ir po baseino patariama taip pat pasitepti kremu, kad drąsiau jaustumėmės. Situaciją baseine šiek tiek gelbsti guminės šlepetės, tačiau didžiausią apsaugą nuo grybelio infekcijos teikia mūsų imunitetas.

„Tikimybė užsikrėsti priklauso net nuo mūsų baimių, savijautos, tačiau nereikėtų galvoti, kad visur tyko pavojus, nes ko labiausiai bijoma, tą ir gaunama”, – patarė medikė.

Visgi atsargumo priemonių nereikėtų pamiršti: atsisakyti svečiuose siūlomų šlepečių, įsigijus naują avalynę geriau dezinfekuoti, o ją perkant nesimatuoti basa koja ar apsimovus pardavėjos siūloma pėdute, nes rizika užsikrėsti grybeliu tyko net avalynės parduotuvėse.

Piktina vaistininkų savivalė

Reklama žmogų kartais suklaidina, kai šis, jau sirgdamas grybeliu, vaistinėje įsigyja priešgrybelinius vaistus ir tikisi išgyti. Anot gydytojos, pro ausis tiesiog praslysta žodis, kad tepalas yra priešgrybelinis ir vartojamas norint ligai užbėgti už akių.

„Savaitę tepa, o rezultato nėra… Gal ir gerai, nes priešingu atveju nesikreiptų į medikus”, – ir tiegiamąją pusę įžvelgia pašnekovė.

Pasitaiko, kad laukiamų rezultatų nesulaukiama ir dėl to, kad įsigytas kremas gydo ne nagų, o odos grybelį.

A. Kajutytė neslėpė nepasitenkinimo ir apgailestavo, kad šie vaistai parduodami be recepto, tad vaistininkės savo nuožiūra, pasikliaudamos vieninteliu kliento skundu „niežtėjimu”, leidžia sau paskirti vaistus, kurie neretai netinka. Mat ne kiekvienas nago pakitimas jau yra grybelio pasekmė.

Gydytoja patikino, kad tyrimai dėl grybelio nėra skausmingi, tad geriau kreiptis į specialistą nei bandyti gydytis savarankiškai. Ji primena, kad einant pas gydytoją nereikėtų prieš tai kirpti nagų, jų lakuoti bei niekuo netepti odos.

Prakaitavimą skatina net mintis

Kita problema, apie save ypač primenanti atšilus orams, kojų prakaitavimas. Gydytoja patarė, kad turintiems tokią problemą žmonėms reiktų dažniau plauti kojas, keisti kojines, vengiant sintetinių.

Prakaitavimas priklauso nuo nervinės sistemos, darbo, batų ir net mitybos. Gausesnis prakaitavimas gali kamuoti mėgstančius aštrius prieskonius, mėsą. Net mintis apie galimą nepatogią situaciją skatina prakaitavimą. „Kai ramiau jaučiamės, mažiau ir prakaituojame”, – sakė ji.

Dabar vaistinėse platus įvairių priemonių, padedančių įveikti prakaitavimą, pasirinkimas, priklausomai nuo kainos, konsistencijos. Medikė siūlė išbandyti ne vieną priemonę, kad žmogus išsirinktų jam geriausiai tinkančią.

Iš žolinių preparatų gydytoja patarė išbandyti ąžuolo žievių (jų galima įsigyti ir vaistinėje) nuoviro voneles. Kiek dažnai mirkyti kojas, priklauso nuo prakaitavimo – kuo labiau prakaituojama, tuo dažniau mirkyti, tačiau tai daryti reiktų ne rečiau kaip du kartus per savaitę.

„Grybelis labai mėgsta tuos šeimininkus, kurie neišlipa iš kedų, vadinamų grybelio perykla, ypač jei jie dar ir sintetiniai”, – šmaikštavo pašnekovė.

A. Kajutytė patarė turėti keletą porų batų bei juos kas keletą dienų keisti, kad šie spėtų išdžiūti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.