Estijai paremti rengiamasi prisiminti „Baltijos kelią”

Estijos draugai Lietuvoje rengia Baltijos valstybių solidarumo akciją, kurios metu kviečiama susikibus už rankų prisiminti „Baltijos kelią” – unikalią praėjusio amžiaus pabaigos Baltijos žmonių vienybės demonstraciją, siekiant ištrūkti iš SSRS okupacijos ir atkurti savo valstybių nepriklausomybę.

Akciją Kremliaus propagandos puolamai Estijai paremti antradienį organizuoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentų korporacija „RePublica” ir savaitraštis „Atgimimas”.

Tikimasi, kad antradienio vidurdienį ne tik lietuviai, bet ir latviai bei estai, vienu metu Vilniuje, Rygoje, Taline ir trijų Baltijos valstybių pasieniuose, išreikšdami Baltijos tautų vienybę ir stiprumą, susikibs rankomis. Pasak organizatorių, prisimindami „Baltijos kelią”, lietuviai, latviai ir estai pareikš, kad didžiausių išbandymų metu Baltijos tautos stovės kartu.

Organizatorių teigimu, akcija „Mes kartu! Laisvi ir nepriklausomi!” skirta paremti Estiją ir priminti Europos Sąjungos senbuvėms bei pasauliui, kad Europos tyla lemtingais laikais Baltijos valstybėms baigdavosi tragedija.

„Susirėmimai Taline buvo rimtas įspėjimas ir pamoka ateičiai visoms trims Baltijos šalims. Kad tai nebuvo tik Estijos vidaus problema, įrodo ir neadekvati Rusijos valdžios reakcija, tendencingas rusų žiniasklaidos vaidmuo, nesugebėjimas užtikrinti estų diplomatų saugumo Maskvoje”, – teigia studentai.

Anot jų, precedentas dar kartą parodė, kokią Rusijos įtaką bei spaudimą gali patirti Baltijos valstybės.

„Šių įvykių kontekste Europos politikų tyla priminė skaudžiausias Lietuvos, Latvijos ir Estijos kovos dėl nepriklausomybės akimirkas”, – sako piketo organizatoriai.

Estijos valdžios sprendimą iškelti iš Talino centro sovietų kario skulptūrą ir kapinėse perlaidoti karių palaikus Kremlius panaudojo rusakalbių jaunuolių riaušių Taline, agresyvių protesto akcijų prie Estijos ambasados Maskvoje kurstymui bei propagandiniam puolimui prieš Estiją.

Lietuva skelbia remianti Estiją ir smerkia Rusijos propagandines atakas prieš ją.

„Baltijos kelio” akcija įvyko 1989 metų rugpjūčio 23 dieną, minint stalininės Sovietų Sąjungos ir nacių Vokietijos pasirašyto vadinamojo Molotovo-Ribbentropo pakto ir jo slaptųjų protokolų, kuriais neteisėtai pasidalino Europą, 50-ąsias metines.

Šie sandėriai sudarė sąlygas sovietams pusei šimtmečio okupuoti Baltijos valstybes ir paskirti jose marionetines vyriausybes.

Minėdami pakto pasirašymo metines, trijų Baltijos šalių piliečiai sudarė gyvą grandinę, kuri nusidriekė nuo Vilniaus iki Talino. Akcijos, kurioje dalyvavo maždaug 2 milijonai žmonių, metu pasauliui buvo pademonstruotas trijų Baltijos tautų nacionalinis atgimimas, nepriklausomybės idėjos gyvybingumas.

Po dvejų metų pasaulis pripažino nepriklausomas Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.