Jungtinės Valstijos turės savo Kultūros sostinę

Europa kultūros sostines skelbia nuo 1985-ųjų. Senojo žemyno pavyzdžiu netrukus ketina pasekti ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Apie tai Vašingtone pranešė Tarptautinio Kultūros sostinių biuro prezidentas Ksavjė Tudela ir šios organizacijos atstovė JAV Marija-Teresa Velasko.
Tarptautinis Kultūros sostinių biuras (TKSB) buvo įkurtas 2005-aisiais. Jo tikslas – vystyti ir remti miestų dalyvavimą Jungtinių Valstijų kultūroje. Nuo šiol kasmet vis kitas JAV miestas taps šalies Kultūros sostine, tokiu būdu jis populiarins vietinę kultūrą ir skelbs informaciją apie save ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir visame pasaulyje. Pagrindinis TKSB tikslas – užmegzti glaudžius ryšius tarp šio biuro ir pasaulio šalių, kuriose veikia Kultūros sostinių programa.

Beje, Tarptautinis Kultūros sostinių biuras organizuoja ir Brazilijos bei Katalonijos Kultūros sostinių projektus. K.Tudela kilęs iš Katalonijos sostinės Barselonos, studijavo politikos mokslus, sociologiją, Europos studijas. Pastarąjį dešimtmetį jis skyrė visas savo jėgas darbui su Kultūros sostinėmis. Tarp daugelio K.Tudelos apdovanojimų – Ostino (Teksaso valstijos sostinės), Kuritibos (Brazilija) ir Kordobos (Argentina) miestų garbės piliečio vardai. Tuo tarpu Meksikos Gvadalachjaros miestas pripažino K.Tudelos darbą kaip itin svarbų Amerikos integracijos sferoje.

VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” vykdomoji direktorė Rūta Vanagaitė džiaugiasi tokia amerikiečių iniciatyva. „Jungtinių Valstijų, nors jos yra vadinamos Naujuoju žemynu, kultūra – įvairialypė ir be galo įdomi. Todėl Kultūros sostinės idėja turėtų pasauliui parodyti, jog ne tik Europa, bet ir JAV turi kuo pasigirti. Dalinimasis kultūrine patirtimi – itin svarbus dalykas šiais globalizacijos laikais”, – teigia R.Vanagaitė.

Pagal naująjį amerikiečių projektą, JAV Kultūros sostine gali tapti bet kuris Jungtinių Valstijų miestas, turintis daugiau kaip 50 tūkstančių gyventojų. Tokią teisę turi ir paprasti miestai, ir valstijų sostinės (tarp jų – ir Vašingtonas).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.