„Žiūrėjimas į žvilgsnį” okupuoja Klaipėdos gatves

„Minia tik žiūri… O menininkai mato… Mato kitaip… Pamatykite mūsų akimis…” – sako jaunieji sostinės menininkai.

Balandžio 27 dieną būrys Vilniaus dailės akademijos grafikos specialybės studentų, iš kurių dalis Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos auklėtiniai, su grafikos darbų paroda „Žiūrėjimas į žvilgsnį” įsiveržė į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) bei uostamiesčio gatvių erdves.

Jaunieji menininkai pasakojo, kad natūraliai veikiami mūsų, vaizduojamųjų menininkų kasdieninės vizualinės praktikos ir šiuolaikinės realybės transformacijų, tikrovės tirpimo nuolatinėje vaizdinių cirkuliacijoje, mėgino susikoncentruoti ties vienu svarbiausių šio vyksmo aspektų – žvilgsniu.

„Žvilgsnis – regėjimo prielaida, pažinimo priemonė, valdymo įrankis, tiltas tarp individo ir realybės, kryptis, įprotis, kuriam paklūstame nesusimąstydami. Žvelgimas reginčiajam subjektui suteikia pranašumą prieš regimąjį objektą, kuris tampa stebinčiojo suvokimo lauko dalimi. Tačiau ar iš tikrųjų tai reiškia vienpusio priklausomumo atsiradimą? Ar mes galime būti tikri, jog matome tai, ką manome matantys?” – tokius klausimus kelia grafikos specialybės studentai ir į Klaipėdos senamiesčio audinį įterpia didelio formato fotografijas.

Anot jų, tai bandymas demaskuoti įprotį paklusti žvilgsnio primetamam mąstymui, o tai geriausia pasiekti ten, kur įprastos normos, įpročiai, „normalumas” tarpsta geriausiai – mieste, jo gatvėse, mūsų kasdienybės erdvėje ir simbolyje.

Fotografijomis galima žavėtis KKKC kiemelyje, Tomo gatvėje, prie Biržos tilto, Senojoje Smiltynės perkėloje, Šimkaus, H. Manto gatvėse, Teismo rūmuose bei Geležinkelio stotyje.

Viena iš buvusių E. Balsio gimnazijos auklėtinių, Goda Jackutė sakė, kad paroda „Žiūrėjimas į žvilgsnį” jau buvo demonstruota Vilniuje bei Druskininkuose.

„Pamanėme, jog smagu būtų atvykti į Klaipėdą, juolab, kad iš būrio studentų, rengusių parodą, trys merginos esame kilusios iš uostamiesčio. Norėjome grįžti į gimtąją Klaipėdą ir parodyti, ko išmokome ir ką nuveikėme. Nostalgija suveikė” – šypsojosi Goda ir pridūrė, kad parodos tikslas ir yra suvaldyti nukreipti arba koncentruoti žiūrovo žvilgsnį į tam tikrus objektus.

Grafikos studentė pripažino, kad fotografijos darbų iškėlimas į viešas erdves, susijęs su tikslu meną priartinti prie kasdienio gyvenimo.

„Siekėme, kad mūsų darbus į galeriją ateitų pasižiūrėti ne tie patys penki žmonės, o fotografijos mieste būtų tam tikra nuoroda į šią parodą. Norėjome viską pateikti platesnei visuomenei, o ne apsiriboti siauru publikos ratu” – kalbėjo Goda.

Kita klaipėdietė Edita Vaitkutė tikino, kad labai gera sugrįžti į miestą, kuriame tik prasidėjo jos kūrybinis kelias, vystymasis.

„Dabar, kai viskas peraugo į kitokį vyksmą, brandumą ir suvokimą, ką ir kodėl kuri, ši kelionė namo tampa labai svarbi. Kodėl žvilgsnis? Dabar atėjo tokie laikai, kai vizualizacija tampa labai svarbi. Tik mano supratimu žmogaus žvilgsnis, turi būti nukreiptas ne vien į aplinką, bet ir į save patį. Be to, fotografijomis mieste norime aptrinti ribą tarp a la menininko ir paprasto žmogaus skubančio gatve” – kalbėjo Edita.

Vilniečių grafikos studentų paroda „Žiūrėjimas į žvilgsnį” laukia norinčių matyti kitaip iki gegužės 12 dienos KKKC bei visoje Klaipėdoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.