Politikai pateikė akibrokštą medikams

Prieš mėnesį grupė šalies medikų ir mokslininkų – tuberkuliozės ligų specialistų – bandė panevėžiečiams įrodyti, kad ligoninėse gydomi tuberkuliozės ligoniai aplinkiniams pavojaus nekelia. Tačiau miesto valdžia mano kitaip – Tarybos kolegijos nariai jau pasisakė prieš tokių ligonių gydymą Infekcinėje ligoninėje miesto centre.

„Kolegija – prieš Pulmonologijos skyriaus perkėlimą į miesto centrą, – skelbiama miesto savivaldybės Tarybos sekretoriato išplatintame pranešime. – Balandžio 26 dieną vykusio kolegijos posėdžio metu buvo pristatytos darbo grupės Panevėžio infekcinės ligoninės Pulmonologijos skyriaus perkėlimo tikslingumui nustatyti išvados. Specialistai siūlo Pulmonologijos skyriui savo veiklą tęsti esamose patalpose Elektronikos g. 1C. Kolegijos nariai vienbalsiai pritarė darbo grupės specialistų išvadoms ir miesto mero V.Matuzo siūlymui artimiausiame Tarybos posėdyje priimti kreipimąsi į Lietuvos Respublikos aukščiausiąsias institucijas su reikalavimu ginti viešąjį interesą ir neįkelti į miesto centrą Pulmonologijos skyriaus, kuriame būtų gydomi ir tuberkulioze sergantys ligoniai.”

Sprendimas nepagrįstas

Iš dienraščio korespondentų apie tokį sprendimą vakar pirmą kartą išgirdusi Infekcinės ligoninės steigėjos – Panevėžio apskrities viršininko administracijos – gydytoja Raimonda Ulianskienė įsitikinusi, jog miesto savivaldybės Tarybos kolegijos sprendimas visiškai nepagrįstas. „Aišku, jog toks sprendimas priimtas atsižvelgiant tik į kai kurių rinkėjų nuomonę ir stokojant informacijos apie tuberkuliozę, jos keliamą pavojų bei ligos gydymą”, – įsitikinusi R.Ulianskienė.

Nebuvo apie Tarybos kolegijos sprendimą girdėję ir Infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis bei jo pavaduotoja tuberkuliozės klausimais Nijolė Bareišienė. Medikus stebino, jog visiškai nekreipiama dėmesio į mokslininkų išvadas. Specialistų nuomonė vieninga – pavojingi tik negydomi ligoniai. Ligoninėje gydomi pavojaus aplinkiniams nekelia. Kitose Europos šalyse tokie klausimai net nesvarstomi – skyriai, kuriuose gydomi tuberkuliozės ligoniai, yra bendrojo profilio ligoninėse, ir niekas jų nesibaimina.

Sukėlė nerimą

Panevėžyje tuberkuliozės ligonių imta baimintis vos sužinojus, kad jie iš miesto pakraščio gali būti atkelti į Infekcinę ligoninę. „Vilties” vidurinės mokyklos bendruomenė kreipimuose įvairioms instancijoms rašė, kad miesto centre netoli jų mokyklos įsikūręs Pulmonologijos skyrius sukeltų grėsmę mokiniams ir prašė jo neatkelti.

Nerimavo ir aplinkinių namų gyventojai, netoliese esančio vaikų lopšelio-darželio bendruomenė. Praėjusių metų pabaigoje, atsižvelgdama į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendacijas, Panevėžio apskritis priėmė sprendimą nekeldinti tuberkuliozės ligonių į Infekcinę ligoninę miesto centre. Tačiau kompetentingi tuberkuliozės ligų specialistai mano, kad tai buvo klaidingas sprendimas, iš tikrųjų ligoniai aplinkiniams jokios grėsmės nebūtų kėlę.

Balandžio pradžioje į Panevėžio infekcinę ligoninę buvo susirinkęs būrys medikų bei valdininkų aptarti apskrityje vykdomos valstybinės tuberkuliozės profilaktikos kontrolės programos. Svarstant garsųjį Pulmonologijos skyriaus perkėlimo klausimą Infekcinės ligoninės vadovas Eugenijus Preidis išsakė nuomonę, kad nei mokyklos bendruomenei, nei aplinkiniams gyventojams jokio pavojaus nebus. „Pavojingi tie ligoniai, kurie negydomi. Tuberkuliozės užkrato nešiotojai vaikšto gatvėmis, sutinkami parduotuvėse, autobusuose, – kalbėjo E.Preidis. – Pavojinga atvira forma sergantieji mūsų ligoninėje nebus gydomi.”

Per brangu

Valstybinės tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programos koordinatoriai ir pasitarime dalyvavę specialistai priėjo vienos nuomonės: laikyti keliasdešimt tuberkuliozės ligonių didžiulėse, daug išlaikymo sąnaudų reikalaujančiose patalpose neracionalu, labai brangu.

„Mokesčių mokėtojų pinigai neskaičiuojami, o gali būti panaudoti kitiems svarbiems reikalams, – sakė Tuberkuliozės ir infekcinių ligų Universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Edita Davidavičienė. – Neabejoju, kad ligonius reikėtų atkelti į Infekcinės ligoninės Pulmonologijos skyrių. Kaip specialistė galiu užtikrinti – pavojus aplinkiniams tikrai nekils. Nepasitikėjimas ir baimė visuomenėje atsirado tik dėl informacijos stokos, švietimas šia tema – būtinas.”

„Apie tai, kiek pavojingas tuberkuliozės užkratas, gali spręsti tik medikai, – kalbėjo profesorius Raimondas Sakalauskas. – Lieka tik stebėtis, kaip Panevėžyje pažvelgta į sergančiuosius tuberkulioze – jie tiesiog diskriminuojami. O tam nėra jokio pagrindo – tai tik beprasmiškos baimės.”

Per mažai želdynų

Miesto Tarybos kolegijos pranešime teigiama, jog miesto meras Vitas Matuzas yra gavęs keletą kolektyvinių panevėžiečių laiškų, kuriuose primygtinai prašoma, ginant viešąjį interesą, neperkelti tuberkulioze sergančių ligonių į miesto centrą.

Buvo sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta ištirti Pulmonologijos skyriaus perkėlimo tikslingumą. Specialistai nustatė, kad higienos normos ir taisyklės vis dėlto būtų pažeistos.

„Atstumai nuo infekcinių ligų, tuberkuliozės korpusų iki gyvenamųjų namų privalo būti ne mažesni kaip 50 metrų. Šiuo metu nuo Infekcinės ligoninės pastato iki Žemaitės g. 13-ojo namo atstumas yra apie 18 m, iki Žemaitės g. 21A namo – apie 19 m, iki 11-ojo namo – apie 20 m, – teigiama pranešime. – Pažeista ir kita higienos norma: želdinių ir vejų plotas turi sudaryti ne mažiau kaip 60 procentų bendrojo sklypo ploto, o parko zona vienai stacionaro lovai turi būti ne mažesnė kaip 25 m. Medicinos įstaigų sklypo pakraščiai turi būti apželdinti 15 m pločio želdinių juosta. Akivaizdu, kad šie higienos normų reikalavimai būtų šiurkščiai pažeisti”, – rašoma darbo grupės išvadose.

Pagal galiojančius įstatymus, už antrinio lygio medicininių paslaugų organizavimą yra atsakinga Panevėžio apskrities viršininko administracija. Tad galutinis sprendimas dėl tuberkulioze sergančių ligonių perkėlimo į miesto centrą dar nėra priimtas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.