Merui – atsakomybės ženklas

Klaipėdos vadovui Rimantui Taraškevičiui vakar jau antrą kartą iškilmingai buvo įteiktos mero regalijos – simbolinis valdžios ir atsakomybės ženklas.

Tačiau gražia tradicija pretenduojanti tapti mero inauguracijos ceremonija klaipėdiečiams kol kas buvo neprieinama. Kukliose iškilmėse dalyvavo tik kviesti svečiai.

Pobūvio nebuvo

Organizuoti mero inauguracijos iškilmes buvo skelbtas konkursas.

Jį, pasiūliusi iškilmes surengti už mažiausią kainą, laimėjo ryšių su visuomene kompanija „ARS IDEA”, kuriai vadovauja Jolanta Braukylienė.

Teatralizuota ceremonija, kurioje dalyvavo ir miestelėnai iš praeities, miesto biudžetui kainavo šiek tiek daugiau nei 6 tūkst. litų.

Svarbiausia ceremonijos dalis – regalijų įteikimas R.Taraškevičiui.

Iš sidabro, aukso, gintaro, raudonojo ir mėlynojo emalio pagamintos mero grandinės, puoštos ženklu su Klaipėdos herbu, vertė siekia apie 20 tūkst. litų.

„Šias regalijas priimu labai atsakingai. Dėkoju visiems tarybos nariams, patikėjusiems man šį postą. Įsipareigoju ir toliau dirbti miesto labui”, – neslėpdamas jaudulio kalbėjo R.Taraškevičius.

Mero regalijas 2002 metais Klaipėdos jubiliejaus proga pagamino klaipėdietis juvelyras Vidas Bizauskas. Regalijos saugomos Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

Mero grandine R.Taraškevičius pasipuoš tik reikšmingiausių švenčių proga. Miesto vadovas mano, kad artimiausias renginys, kai teks užsidėti regalijas, bus Jūros šventė.Vos keliolika minučių trukusią inauguracijos ceremoniją nustelbė sveikinimai merui.

Sveikintojai, nešini didžiulėmis puokštėmis, mindžikiavo netrumpoje eilėje.

Savo apsilankymu pagerbę merą, svečiai gana greitai skirstėsi. Pobūvis, bent jau oficialiai, nebuvo organizuojamas.

Viešumas – pompastika

Deja, mero inauguracijos ceremonija kol kas nėra viešas renginys.

R.Taraškevičius pripažino, jog galimybė surengti mero inauguracijos iškilmes taip, kad renginį galėtų stebėti ir miestiečiai, net nebuvo svarstoma.

Iškilmės vyko Klaipėdos piliavietės Karlo poternoje.

„Ši vieta – miesto šaknys, čia prasidėjo Klaipėdos istorija. Todėl net nebuvo galvojama, kad renginį būtų galima surengti kitur. Nežinau, ar mero inauguracijai tapus viešai nebūtų per daug pompastikos. Kita vertus, šis klausimas yra diskutuotinas”, – paklaustas, ar nesijaučia nuskriaudęs klaipėdiečių, „Klaipėdai” sakė R.Taraškevičius.

Vieša mero inauguracijos ceremonija prieš ketverius metus buvo organizuota Palangoje, ant Birutės kalno. Iškilmingas renginys tuomet sudomino nemažai žmonių.

Renginys – beprasmis

Į mero inauguraciją buvo pakviesta apie 80 žmonių: buvusių merų, tarybos narių, Klaipėdoje esančių užsienio šalių ambasadų atstovai, kitų miestui svarbių institucijų ir įstaigų vadovai.

Tačiau ne visi kviestiniai svečiai matė būtinybę pagerbti merą R.Taraškevičių jo inauguracijos proga.

R.Taraškevičiaus konkurentas į mero postą A.Šulcas dar kandidatuodamas buvo pareiškęs, kad ponai gali taupyti pinigus ir naujų rūbų nesisiūdinti, nes jis mero inauguracijos atsisakytų.

Tokius žodžius jis patvirtino ir vakar tesėjo savo žodį mero inauguracijos iškilmėse nedalyvauti.

„Neisiu, nes turiu kitų įdomių užsiėmimų. Manau, kad mero inauguracija yra beprasmis renginys. Juk miesto vadovas tai liko tas pats. Meras net nėra miesto vykdomoji valdžia, todėl negalima sureikšminti jo personos”, – nuomonę reiškė opozicijos lyderis.

Jis teigė, kad su kitais opozicijoje esančiais politikais buvo diskutuota, ar verta eiti stebėti mero inauguracijos.

Nors nebuvo priimtas oficialus sprendimas, anot A.Šulco, daugelis politikų ketino neiti.

Tačiau kai kurie opozicijos nariai iškilmėse dalyvavo.

Vakar vykusi mero inauguracija buvo antroji ceremonija atkūrus nepriklausomybę.

R.Taraškevičius 2004 metais Klaipėdos pilyje taip pat pasipuošė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.