Studentai nori žinoti dėstytojų batų dydį

Pavasarį visiems kyla noras keistis. Ne išimtis ir Klaipėdos universitetas (KU) – gegužę vyksta kasmetė dėstytojų atestacija, kurios metu apžvelgiami jų darbo metodai.

Atestacija – tai dėstytojo patikrinimas, kuris vyksta kas penkerius metus. Vertinami dėstytojų neveikti darbai, tobulėjimas. Viena iš atestacijos sudedamųjų dalių yra ir studentų anketavimas.

Priešingai nei įprasta besimokantiems, čia būtent studentai įvertina dėstytoją pažymiu. KU Senatas yra patvirtinęs atestacijos anketą – visiems fakultetams vienodą. Ją sudaro keturi klausimai, kurie apibūdina dėstomo dalyko turinį, dėstytojo dėstymo metodiką, vertinimo objektyvumą bei dėstytojo bendrąją kultūrą. Šiuos dalykus studentai turi įvertinti balais nuo vieno iki penkių. Taip pat komentaruose studentai gali išsakyti pagyras arba susikaupusį pyktį dėstytojų atžvilgiu.

Tačiau, studentų nuomone šią anketą atėjo laikas keisti. Pasak KU Studentų sąjungos (KUSS) prezidentės Godos Zobėlaitės, dabartinė atestacijos anketa yra pasenusi ir neatspindi tikrosios studentų nuomonės.

KUSS atstovai siūlo dabar patvirtintą anketą praplėsti ir kai kurias savybes vertinti atskirai. Naująją anketą sudarytų trylika klausimų, suskirstytų į tris grupes: dėstymo metodiką, vertinimą ir bendrąją kultūrą. „Pagal dabar galiojančią anketą studentui sunku tiksliai įvertinti dėstytoją, nes vienas klausimas apima daug punktų”, – savo nuomonę dėstė prezidentė. Jos įsitikinimu, labai sunku įvertinti dėstytojo taktiškumą, gebėjimą bendrauti bei kalbos taisyklingumą ir norą patarti ne studijų klausimais. „Dėstytojas gali būti taktiškas ir diplomatiškas paskaitų metu, tačiau jis gali visiškai nesidomėti papildomais studentų klausimais”, – pabrėžė mergina.

Prezidentė pasakojo, kad KUSS pasiūlymus universiteto rektorius ir senato pirmininkė sutiko teigiamai ir pritarė studentų nuomonei, kad anketą reiktų keisti. „Pasidalijusi mintimis su kitais universiteto administracijos atstovais, išgirdau ir neigiamų nuomonių. Man buvo pasakyta, kad anketos klausimų praplėtimas – tas pats, kas klausti apie dėstytojo batų dydį”, – pasakojo Goda.

KU studijų prorektorius prof. Vaidutis Laurėnas teigia, kad dabartinė anketa yra gera ir veiksminga. „Nereikia per anketavimą atlikinėti sociologinių tyrimų. Atlikę apklausą mes gauname visą reikiamą informaciją, iš kurios matomi ir dėstytojo įvertinimai, ir darbo metodai”, – sakė prorektorius.

Jis teigė, kad reikia pagalvoti ir apie studentus, kurie anketų pildymui neskirs valandos laiko. Tačiau profesorius neneigė, jog galbūt pamatęs anketą pakeis savo nuomonę. „Kol dar nemačiau siūlomo naujojo anketos varianto, negaliu nieko teigti, kai ją pamatysiu ir nuspręsiu”, – reziumavo V. Laurėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.