Partijos mielai priglaus ir rinkėjų paaukotus pinigus

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė naujai Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatai, leisiančiai šalies žmonėms du procentus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio skirti ir politinėms partijoms. Šių įstatymo pataisų reikalingumu neabejoja ir panevėžiečiai politikai.

Panevėžio miesto ir rajono politikai giria parlamentarus, balsavusius už galimybę šalies gyventojams du procentus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio skirti ir politinėms partijoms.

PB pašnekovų nuomone, tokia nauja Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostata plėtoja demokratiją, didina partijų finansavimo skaidrumą, mažina priklausomybę nuo finansinių grupuočių įtakos.

Demokratija – brangu, bet apsimoka

„Kuo daugiau legalių, švarių pinigų gaus partijos, tuo mažiau jos priklausys nuo stambiojo kapitalo. Dabar, gaudamos kai kurių verslo įmonių paramą, partijos joms lyg ir turi jausti dėkingumą, įsipareigoti tarnauti jų interesams”, – PB teigė Liberalų ir centro sąjungos Panevėžio lyderis Ramūnas Vyžintas.

Miesto krikščionims demokratams vadovaujantis vicemeras Petras Luomanas įsitikinęs, kad gyventojams suteikta galimybė finansiškai paremti partijas stiprina demokratiją.

„Todėl, kad tai nebus prievarta – žmonės turės teisę pasirinkti, kokiai partijai skirti mokesčio dalį. Demokratija yra brangus dalykas, tačiau tai apsimoka”, – sakė Lietuvos krikščionių demokratų Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas.

Kita vertus, anot P.Luomano, labai svarbu, kad partijos gautas lėšas deklaruotų skaidriai, kad partijų neveiktų finansinių grupuočių įtaka.

Legalus ir aiškus finansavimo šaltinis

Paklaustas, ką mano apie Seimo narių iniciatyvą leisti gyventojams du procentus gyventojų pajamų mokesčio aukoti ir politinėms partijoms, partijos Tvarka ir teisingumas (liberalai demokratai) Panevėžio apskrities koordinacinės tarybos pirmininkas miesto vicemeras Kastytis Vainauskas prisipažino dėl to kategoriškos nuomonės neturįs.

„Viena vertus, gal partijoms užtektų ir tų pinigų, kuriuos dabar gauna iš valstybės biudžeto, gal gyventojai tegu aukoja labiau paramos reikalingoms socialinėms įstaigoms? Kitas dalykas, gyventojams suteikta galimybė dalį pajamų mokesčio skirti ir partijoms padidintų jų finansavimo skaidrumą”, – kalbėdamasis su dienraščio žurnaliste svarstė vicemeras K.Vainauskas.

„O kodėl partijos turėtų būti išskirtos iš kitų organizacijų? Visiškai palaikau, kad gyventojai galėtų paremti ir jas – dėl šio finansavimo šaltinio bus viskas legalu ir aišku”, – inicijuojama nauja Gyventojų pajamų mokesčio nuostata neabejojo Panevėžio rajono socialdemokratų lyderis, Savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Rapolas Gritėnas.

Paramos gavėjai – ne visi

Šią savaitę Seimo Biudžeto ir finansų komitetas balsavo, kad šalies gyventojai ir politinėms partijoms galėtų skirti du procentus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

Šioms Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisoms dar pernai pritarė ir Vyriausybė.

Pagal dabar galiojančias įstatymo nuostatas iki dviejų procentų pajamų mokesčio sumos galima skirti tik pagal Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą subjektams – pavyzdžiui, nevyriausybinėms organizacijoms, paramos ir labdaros draugijoms, mokykloms, ligoninėms.

Nevyriausybinė organizacija pasipiktinusi

Politikus nudžiuginusi naujiena, kad gyventojai ir partijoms galės aukoti 2 procentus sumokėto gyventojų pajamų mokesčio, išgąsdino nevyriausybinę organizaciją „Gelbėkit vaikus”.

Praėjusią savaitę organizacijos generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė išplatino pareiškimą, kuriame tvirtina, esą 2 procentų mokesčio skyrimas partijoms keičia esminį Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo principą – remti valstybės nefinansuojamas visuomenines organizacijas.

„Mūsų organizacijai, kaip ir kitoms, gresia išnykimas, nors mes į šį įstatymą dėjome labai daug vilčių”, – pareiškime rašo L.Trakinskienė.

Organizacija „Gelbėkit vaikus” siūlo įkurti specialų fondą, į kurį patektų gyventojų konkrečiai organizacijai nepervesti 2 procentai, – tai esą būtų nevyriausybinėms organizacijoms stiprinti skirtos lėšos.

„Mes tikimės valstybės paramos, nes valstybės branda priklauso nuo pilietinės visuomenės brandumo”, – pareiškime daro išvadą organizacijos „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė L.Trakinskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.