Juščenka atleido dar vieną KT teisėją – Siuzaną Stanik

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka antradienį atleido Siuzaną Stanik iš Konstitucinio teismo teisėjos pareigų.

Įsake, kuris paskelbtas prezidento tinklalapyje, pažymima, jog Stanik, kuri buvo paskirta KT teisėja prezidento įsaku 2004 metų kovo 25 dieną, atleista „dėl to, kad sulaužė priesaiką”.

Ji – antrasis KT teisėjas, kurį atleido iš pareigų V.Juščenka per pastarąsias dvi dienas. Pirmadienį prezidentas, lygiai taip pat suformulavęs įsaką, atleido iš pareigų teisėją Valerijų Pšenyčną.

Ir vienu, ir kitu atveju įsakuose nenurodoma, kaip konkrečiai jie sulaužė savo priesaiką. S.Stanik ir V.Pšenyčnas buvo Konstitucinio teismo pirmininko pavaduotojai. Iš viso teisme dirba 18 teisėjų.

Ukrainos Konstitucinis teismas šiuo metu nagrinėja, ar V.Juščenkos įsakas paleisti parlamentą ir paskirti naujus rinkimus, atitinka konstituciją. S.Stanik rengė pranešimą šioje byloje. Prezidentas ir anksčiau abejojo, ar teisėtai S.Stanik buvo paskirta rengti pranešimą šioje byloje.

Kad prezidentas svarsto galimybes atleisti S,Stanik iš KT teisėjos pareigų pirmadienį pranešė valstybės vadovo patarėjas Mykola Poludenas.

„Tai ir klausimai, susiję su tuo, kad ji asmeniškai ėmėsi nagrinėti bylą be Ukrainos KT įgaliojimo. Tai ir politinių pareiškimų klausimas. Tai ir elgesio klausimas. Pavyzdžiui, mano nuomone, elgesys, nesuderinamas su teisėjos statusu. Tai ir Ukrainos įstatymų laikymosi ir nesilaikomo klausimas”, – sakė M.Poludenas.

Balandžio 20 dieną Julijos Tymošenko blokui atstovaujantis deputatas Hryhorijus Omelčenka paskelbė keletą faktų, kurie neva rodo, kad S.Stanik veiksmuose yra korupcijos, konkrečiai – kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba savanaudiškais tikslais požymių, taip pat tai, kad ji sulaužė teisėjo priesaiką.

Balandžio 16 dieną Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovas Valentynas Nalyvaičenka pranešė, kad tikrindama liaudies deputatų paklausimą UST nustatė, kad S.Stanik artimam giminaičiui buvo perduota nekilnojamojo ir kitokio turto, kurio vertė siekia 12 mln. dolerių.

Tuo tarpu Ukrainos generalinė prokuratūra išteisino S.Stanik, atsisakė kelti baudžiamąją bylą ir pripažino šią informaciją neatitinkančia tikrovės.

Balandžio 2 dieną Ukrainos prezidentas paskelbė savo įsaką pirma laiko nutraukti 5-ojo šaukimo Aukščiausiosios Rados įgaliojimus ir paskirti neeilinius rinkimus gegužės 27 dieną. Nuo balandžio 17 dienos Konstitucinis teismas nagrinėja deputatų paklausimą, ar šis įsakas atitinka konstituciją.

Balandžio 25 dieną prezidentas pareiškė, kad nukėlė neeilinių rinkimų datą į birželio 24 dieną. Atitinkamą įsaką jis paskelbė balandžio 26 dieną.

Pagal šį dokumentą, balandžio 2 dienos įsakas pripažintas nebegaliojančiu, bet Rados įgaliojimai, kaip ir anksčiau, yra pirma laiko nutraukti. Po antrojo prezidento įsako paleisti parlamentą 160 deputatų nusiuntė Konstituciniam teismui dar vieną paklausimą, ar šis įsakas legitiminis.

Ukrainos Konstitucinį teismą sudaro 18 teisėjų (po 6 teisėjus skiria prezidentas, parlamentas ir teisėjų suvažiavimas). Kad būtų kvorumas, posėdyje turi dalyvauti mažiausiai 12 teisėjų. Sprendimui priimti būtini ne mažiau kaip 10 balsų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.