Viešaisiais ryšiais policijos nepasotinsi

Policijos departamento užsakymu sukurta socialinė reklama ragina jaunuolius papildyti policininkų gretas. Tačiau kai gražių pažadų suvilioti jauni žmonės pasibeldžia į šalies komisariatų duris, jiems siūloma eiti namo, nors policijai šiuo metu trūksta apie pusantro tūkstančio pareigūnų

„Įrodyk, ką gali! Stok į policiją!” – tokiais šūkiais televizijos žiūrovus ir policijos tinklalapio lankytojus vilioja „Dviračio šou” blondinę vaidinanti aktorė Inga Jankauskaitė, Kauno „Žalgirio” komandos krepšininkas Paulius Jankūnas ir dainininkas Alanas Chošnau.

Savo srities profesionalais laikomi akcijos dalyviai policijai talkina be honoraro. Policijos departamento (PD) parengta socialine reklama ketinama pagerinti teisėsaugininkų įvaizdį ir pritraukti į tarnybą jaunų žmonių. I.Jankauskaitė įsitikinusi, kad policininkų darbas yra labai sunkus ir atsakingas. A.Chošnau tvirtina, kad visuomenė turi gerbti policiją. P.Jankūnas didžiuojasi, kad policija jį pasirinko reklaminiu veidu.

PD tinklalapis www.policija.lt būsimuosius studentus informuoja apie jų laukiančias solidžias socialines garantijas. Skelbiama, kad nuosavo gyvenamojo ploto neturintys policininkai gaus tarnybinius butus, ilgesnes atostogas, o turėdami 20 metų darbo stažą galės išeiti į pensiją.

Pareigūnų stygius

Lietuvoje trūksta nuo 1200 iki 1500 pareigūnų. Baiminamasi, kad po trejų metų vidaus reikalų sistemą paliks dar apie 4,5 tūkst. policininkų, kurie tuo metu jau bus sulaukę pensinio amžiaus.

Policininkus Lietuvoje rengia dvi įstaigos: Klaipėdos policijos mokykla ir Mykolo Romerio universiteto Kauno policijos fakultetas. Tik 8 proc. šio fakulteto absolventų įsidarbina vidaus reikalų sistemoje. Kiti renkasi geriau mokamą teisininko darbą. PD atstovė spaudai teigė tikinti, kad socialinė akcija padės į policiją pritraukti jaunų žmonių. Ji surengta prieš policijos mokykloje vyksiančią atranką.

Tačiau tie, kurie sumano po tokios reklamos kreiptis į komisariatus dėl darbo, dažnai lieka nieko nepešę. Jiems pasiūloma eiti namo – komisariatai neturi pinigų.

Procentų kartelė

Paaiškėjo, kad policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius komisariatų vadovams išplatino neviešą aplinkraštį „Dėl lėšų laisvoms pareigybėms skyrimo”.

„Policijos departamento 2007 metų biudžete laisvoms pareigybėms finansuoti iš Lietuvos policijos plėtros programos lėšų numatyta 8000 tūkst. litų, – rašoma generalinio komisaro aplinkraštyje. – Lietuvos policijos generalinio komisaro 2007 metų sausio 18 dienos įsakymu „Dėl Policijos departamento 2007-ųjų biudžeto asignavimų patvirtinimo” policijos įstaigoms paskirstyta 5560,3 tūkst. litų, dar 341,3 tūkst. litų skirta finansuoti 2006 metų pabaigoje į laisvas pareigas priimtų policijos pareigūnų išlaikymo išlaidoms.”

Iš dokumento matyti, kad nepaskirstytų lėšų pakaks tik ŠIMTO naujų policininkų atlyginimams. Todėl „bus finansuojamos laisvos pareigūnų pareigybės policijos įstaigose, kuriose pareigūnų trūkumas 2007 metų kovo 1 dieną sudarė 10 ir daugiau procentų.”

Kai komisariato duris praveria akcijų paviliotas ar patriotiškai nusiteikęs darbo policijoje trokštantis pilietis, komisarui lieka tik dvi galimybės: arba pasiųsti jį ten, iš kur šis atėjo, arba kreiptis į Policijos departamento Finansų valdybą. Šiai išnagrinėjus pateiktą informaciją ir policijos generaliniam komisarui priėmus teigiamą sprendimą komisariato durys turėtų atsiverti darbo pasiilgusiems optimistams.

„Policijos pareigūnas skiriamas į pareigas tik esant teigiamam PD atsakymui dėl lėšų laisvai pareigybei skyrimo,” – ši V.Grigaravičiaus frazė užtrenkė duris keletui Klaipėdos miesto policijoje įsidarbinti panorusių pareigūnų.

LŽ duomenimis, Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato vadovas Benonas Ivanauskas į PD kreipėsi kelis kartus. Nors uostamiestyje vadinamasis „etatų nekomplektas” viršija 10 proc., lėšų atsirado toli gražu ne visiems etatams.

B.Ivanausko pasiteiravus, ar jam neskauda širdies užtrenkiant duris potencialiems darbuotojams, komisaras tik atsiduso. Jis stebėjosi, kad LŽ žino ne tik tai, kad nauji darbuotojai nepriimami, bet ir apie V.Grigaravičiaus aplinkraštį. Pasak B.Ivanausko, departamentas rado galimybę finansuoti kelis etatus.

Žongliravimas skaičiais

Prieš kelias dienas šalies policijos komisariatus pasiekė dar vienas V.Grigaravičiaus pranešimas. Jei pareigūnų „nekomplektas” sudaro 10 ir daugiau procentų, į Policijos departamentą lėšų galima kreiptis tik tada, kai į laisvas pareigybes pretenduoja Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Viršvalandžius triūsiantys, bylomis iki ausų užsivertę policininkai gali guostis nebent tuo, kad 2008-ųjų Lietuvos policijos sistemos plėtros programos projekte laisvoms pareigūnų vietoms finansuoti numatyta 9,5 mln. litų. Tai skelbiama V.Grigaravičiaus pranešime. Ar ši suma išspręs policijos etatų bėdas? V.Grigaravičiaus aplinkraštyje etatų klausimą žadama dar kartą svarstyti antrąjį šių metų pusmetį.

Pinigų tiek, kiek yra

Kiek žmonių šiemet priims Lietuvos policija? PD Personalo valdybos viršininkas Stasys Avižinis šito negalėjo pasakyti. Tai priklausysią nuo turimų lėšų, o apie pinigus esą daugiau žino finansininkai. Pasak S.Avižinio, šiuo metu Lietuvoje laisvi 1220 policininkų etatų.

Kas bus, jei komisariatų duris staiga pravers tūkstantis norinčiųjų įsidarbinti policijoje? Ar policija pasirengusi juos priimti? Policijos departamento Finansų valdybos viršininkas Romualdas Voišnis į šį klausimą atsakė neigiamai.

„Nuo 2006-ųjų pabaigos iki šiol priėmėme 250 žmonių, – sakė R.Voišnis. – Dabar priėmimą lyg ir turėsime pristabdyti. Kodėl? Jūs pati žinote: pinigų kol kas yra tik tiek, kiek yra. Pareigūnų įdarbinimo galimybės priklauso nuo biudžeto.” Personalo strategija atsižvelgiant į biudžeto pokyčius bus svarstoma antrąjį šių metų pusmetį. R.Voišnis džiaugėsi, kad vien balandį į Ukmergės ir Akmenės komisariatus atėjo keletas policininko išsilavinimą turinčių žmonių. „Blogiausia padėtis Žemaitijoje, – teigė pašnekovas. – Antai Telšiuose iš daugiau nei 200 etatų 28 proc. buvo laisvi, dabar šis skaičius sumažintas iki 19 procentų.”

Esama miestų, kuriuose „nekomplektas” nedidelis. Pavyzdžiui, Klaipėdos rajono policijos komisariate trūksta tik 3 žmonių (2,3 procento). Alytuje laisvi 4,4 proc. etatų, Varėnoje – 3,9 procento. Gera padėtis Vilkaviškyje, Lazdijuose tėra 5 laisvos vietos.

Balandžio 1 dieną policijoje trūko 1220 žmonių, prieš metus šis skaičius buvo dar didesnis – 1535 laisvos darbo vietos. R.Voišnis džiaugėsi, kad vien balandį gauta lėšų 10 ar 15 etatų.

LŽ paklausus, kuo Vilnius geresnis už kitus miestus, kad esant 6,6 proc. „nekomplektui” lėšų sostinės komisariatai gauna, o kitiems prasčiau gyvenantiems komisariatams parodoma špyga, S.Avižienis nesiryžo atsakyti.

Sostinėje geriau

Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Personalo skyriaus Personalo valdybos poskyrio viršininkė Jelena Malinovskaja džiaugėsi palyginti mažu „etatų nekomplekto” procentu. Tačiau policininkų Vilniuje mažėja: balandžio pradžioje trūko 182 pareigūnų, o šiuo metu jau reikia 188 žmonių.

Iš tarnybos traukiantis stipriosios lyties atstovams, uniformas velkasi vis daugiau merginų. „Šiandien į patrulių rinktinę atėjo septynios naujos darbuotojos,” – sakė J.Malinovskaja. LŽ dar nespėjus suabejoti tokiu pastiprinimu, ji pridūrė: „Merginos dirba ne blogiau už vaikinus, o tandemas, kai patruliuoja mergina ir vaikinas – visai neblogas”!

Pasak J.Malinovskajos, padėtis turėtų pagerėti pakilus atlyginimams. Nuo kitų metų patruliai kas mėnesį uždirbs 400 litų daugiau. Tikimasi, kad tokios priemonės į patrulių gretas grąžins stipriąją lytį.

Vienadienė ar ilgalaikė?

Ar etatų finansavimo tvarka neprimena pasityčiojimo iš gražios akcijos, kuria jaunuoliai kviečiami dirbti policijoje?

„Tai ne vienadienė, o ilgalaikė akcija, – sakė R.Voišnis. – Manau, kad ji paskatins jaunus, dar išsilavinimo neturinčius žmones ateityje tapti policininkais. Tikimasi, kad tuomet bus skiriama daugiau lėšų atlyginimams.”

Kitaip mano PD atstovė spaudai Danutė Daunoravičiūtė: „Socialine akcija siekiama sudominti jaunuolius stoti į policijos mokyklas. Šios akcijos pirmasis etapas sutampa su stojimo į Klaipėdos policijos mokyklą įkarščiu ir baigiasi balandį. Jei nuspręstume ją pratęsti, kitas etapas būtų rudenį.”

D.Daunoravičiūtė mano, kad akcija pasiteisino. Mat departamento internetiniame puslapyje sukurtame klausimų skyrelyje vis dažniau pasirodo klausimų: „Kada, kur ir kaip kreiptis dėl studijų?”

PD atstovės spaudai pasiteiravus, ar būta atvejų, kad komisariatai potencialiems studentams nedavė siuntimų, nes nežinojo, ar sulauks pinigų, ji atsakė tuo nesidomėjusi. „Jei vienas komisariatas ir negalėtų įdarbinti, tai kitame mieste toks pareigūnas lengvai pradėtų savo karjerą”, – optimistiškai kalbėjo D.Daunoravičiūtė.

Pasigenda karjeros kriterijų

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos vicepirmininkas Vytautas Bakas kvietimą dirbti policijoje pavadino viešųjų ryšių kampanija. Pasak jo, kviečiantieji nutyli, kas naujokų laukia policijoje.

V.Bakas teigė PD sutikęs dviejų tipų darbuotojus: vieni nuoširdžiai nori permainų, kiti jų bijo. Pastarieji esą turi didžiulę įtaką.

„Pavyzdžiui, karjera policijoje. Išdirbau ten 8 metus: nuo eilinio patrulio iki skyriaus vadovo. Jei manęs paklaustų, kaip padaryti karjerą, neatsakyčiau. Nėra jokių aiškių kriterijų, į kuriuos jaunas pareigūnas galėtų orientuotis. PD turi kandidatų į įstaigų vadovus sąrašą. Kandidatus komisariatų padalinių vadovai siūlo „iš lubų”. Tik nuo jų priklauso sąrašo turinys. Tai subjektyvu, neskaidru, skatina pataikavimą ir slopina savarankiškumą. Generalinio komisaro įsakymas dėl atrankų yra labai formalus. Pavyzdžiui, numatyta pretendentus vertinti per pokalbį. Juk klausimus galima aptarti iš anksto. Policijoje katastrofiškai trūksta žmonių. Kai pareigūnas apsisprendžia pereiti į kitą komisariatą, jo neišleidžia. Tiesiog neišleidžia! Dėl žmonių trūkumo. Žlunga žmogaus karjera. Blogiausia, kad pagal galiojančią tvarką turi susitarti du vadovai: priimantysis ir atleidžiantysis. Kol abu nesusitarė, nieko nepeši. Departamentas tai toleruoja. Kitaip tariant, PD itin silpna vadybos sistema, motyvacijos politika, todėl ir demonstruojama jėga”, – kalbėjo V.Bakas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.