Kitataučiams – vargas dėl būsto

Klaipėdoje kliūtimi išsinuomoti butą tampa net žmogaus tautybė.

Tuo įsitikino jau penkerius metus su šeima uostamiestyje gyvenanti armėnė Armenuhi Harutyuyan. Nekilnojamojo turto agentūroje jai be užuolankų buvo pasakyta, kad tokios tautybės žmonėms butai nenuomojami. Agentams buvo nė motais, kad toks elgesys – tiesioginė žmogaus diskriminacija.

Atsakymas pasikeitė

A.Harutyuyan buto ėmė ieškoti, nes į būstą, kurį nuomojosi kelerius metus, grįžta gyventi šeimininkai.

Radusi skelbimą apie išnuomojamus vieno ir dviejų kambarių butus, armėnė paskambino nurodytu telefonu.

Atsiliepusi moteris patvirtino, kad laisvų nuomojamų butų yra. Vieno kambario būsto nuomos kaina mėnesiui 350, dviejų – 500 litų.

„Neslėpiau, kad išsinuomoti butą nori mūsų keturių asmenų šeima. Moteris, su kuria kalbėjausi, pakvietė ateiti į Taikos prospekte 42 esančią agentūrą”, – apie prieš kelias dienas įvykusį susitikimą pasakojo moteris.

Armėnė įsitikinusi, kad ji buvo pakviesta į I.Krivošejos individualiai įmonei priklausančią agentūrą. Čia dirbanti moteris, įžengus klientei, nebebuvo tokia dėmesinga. Ji pareiškė, kad laisvų butų nebėra, nors prieš 15 minučių telefonu sakė, kad išsinuomojamų būstų yra.

„Po tokio incidento paprašiau savo draugės, kad ji paskambintų į tą pačią agentūrą. Draugė lietuviškai paklausė apie išnuomojamus butus. Jai atsakė, kad yra laisvų vieno ir dviejų kambarių butų, kurių nuomos vidutinė kaina 400 litų”, – sakė A.Harutyuyan.

Gavusi tokią informaciją ji vėl nuskubėjo į tą pačią agentūrą. Tačiau armėnę agentūroje dirbusi moteris pasitiko šokiruojančiais žodžiais: „Tokios tautybės žmonėms kaip jūs mes niekuo negalime padėti”.

Išeitis – prieglobstis

Armėnė neslėpė nesuprantanti, kodėl jos tautybės žmonės yra nepageidaujami.

„Mes čia gyvename jau penkerius metus, vyras turi smulkų savo verslą. Klaipėdoje yra susibūrusi net armėnų bendruomenė. Po tokio įvykio nebežinau, ar mums iš viso pavyks rasti, kur gyventi”, – baiminosi A.Harutyuyan.

Telefonu, kuriuo armėnė skambino nekilnojamojo turto agentūrai, paskambino ir „Klaipėdos” žurnalistai.

Atsiliepusi moteris, nenorėjusi sakyti nei savo vardo, nei pavardės, patikino, kad nėra agentūros savininkė.

Ji nė nebandė neigti, kad padėti išsinuomoti butą armėnei atsisakė tik dėl jos tautybės.

„Dėl jų kyla labai daug problemų. Klaipėdiečiai nenori priimti į savo butą nei čigonų, nei armėnų, nei kitų tamsaus gymio žmonių, nes jų į nuomojamą butą suguža labai daug”, – teigė agentūros atstovė.

Jos teigimu, teikti paslaugas tokiems žmonėms atsisakoma ir dėl galimo jų teroro. Nors ir gavę nuomojamų butų sąrašus, kitataučiai būsto taip ir nesusiranda, todėl ima kaltinti agentūrą, kad ji blogai dirba ir be reikalo ima pinigus.

„Tegul tokie žmonės patys ieškosi buto arba kreipiasi į savivaldybę prieglobsčio”, – tolerancijos nedemonstravo pašnekovė.

Diskriminavo tiesiogiai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava teigė, kad toks atsisakymas teikti paslaugas armėnei tik dėl jos tautybės yra tiesioginė diskriminacija.

„Nekilnojamojo turto agentūros priklauso prekių ir paslaugų sričiai. Joje diskriminacija dėl tautybės negalima”, – sakė V.Dambrava.

Jo teigimu, diskriminaciją patyrusi armėnė gali parašyti skundą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai. Tuomet šis incidentas būtų tiriamas. Tačiau net paaiškėjus, kad agentūra tikrai diskriminavo savo klientę, jai būtų rekomenduojama daugiau taip nesielgti, skirtas įspėjimas ar nedidelė bauda.

„Tegul ji skundžiasi kur nori. Mes vis tiek vargo sau neprisiimsime”, – kategoriška buvo agentūros atstovė.

Pastarojo Lietuvos gyventojų surašymo duomenimis, Klaipėdoje nuolat gyvena per 52 tūkst. ne lietuvių tautybės žmonių. Tarp jų – 41 tūkst. rusų, 4 tūkst. 600 ukrainiečių, 3 tūkst. 600 baltarusių, 204 armėnai, 148 ažerbaidžaniečiai, 127 moldavai.

Po kelerių metų organizuojant naują Lietuvos gyventojų surašymą net ketinama atsisakyti klausimo apie žmogaus tautybę, nes toks klausimas diskriminuoja kitataučius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.