Lietuvoje daugėja statybininkų iš užsienio

Per metus Lietuvoje užregistruojama apie 120 tūkst. laisvų darbo vietų, iš jų apie 14 proc. – statybose. Statybos įmonės darbuotojų vis dažniau ieško užsienyje.

Lietuvos darbo biržos (LDB) duomenimis, statybose 2004-2006 metais įdarbinta apie 300 tūkst. asmenų. Per pastaruosius trejus metus kvalifikuotų statybinių profesijų parengiama dvigubai daugiau negu iki tol: statybininkų profesijos mokoma apie 5 tūkst. bedarbių, o norinčių įsigyti statybininko profesiją kasmet yra apie 6,5 tūkst. bedarbių.

LDB direktorius Vidas Šlekaitis neabejoja, kad tokį pasirinkimą lemia dideli statybininkų atlyginimai. Vidutinis statybininko uždarbis yra apie 3 tūkst. litų, o kvalifikuoti specialistai uždirba nuo 5-6 tūkst. litų.

Daugiausia bedarbiai pageidauja įsigyti apdailininko, mūrininko, tinkuotojo, dažytojo, plytelių klojėjo, santechniko profesines kvalifikacijas.

Kadangi specialistų vis tiek trūksta, darbdaviai jų ieško užsienyje. Daugiausiai į Lietuvą atvyksta žmonių iš trečiųjų šalių. LDB duomenimis, pastaruoju metu leidimų dirbti Lietuvoje išduodama keturiskart daugiau negu 2003 metais. Iš jų dirbti statybose – penktadalis visų leidimų. Nemažai užsieniečių Lietuvoje dirba komandiruoti. Taip saugoma šalies darbo rinka.

Pasak V. Šlekaičio, Europos Sąjunga (ES) rengiasi sukurti trečiųjų šalių darbo jėgos duomenų bazę. Šiuo banku galės naudotis visos ES šalys, nes joms visoms trūksta darbo jėgos.

Statybos darbų apimtys Lietuvoje per metus ūgtelėjo beveik 2 mlrd. litų. Statybos įmonių asociacijos duomenimis, šalies teritorijoje atlikta darbų už 7,8 mlrd. litų – 99 proc. visų darbų. Užsienyje Lietuvos statybos bendrovės atliko darbų už 68 mln. litų, tai yra 1 proc. visų darbų. Palyginus su 2005 metais, darbų apimtys užsienyje sumažėjo 3 procentais.

Naujos statybos darbų atlikta už 3,8 mlrd. litų. Tai sudarė beveik pusę (49,2 proc.) visų šalyje atliktų statybos darbų. Rekonstravimo darbai sudarė 25,5 proc., remontas – 22,8 proc., kiti darbai – 2,5 proc. visų darbų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.