Buitinė technika trukdo ilsėtis

Kas ketvirtam Lietuvos gyventojui buitinės technikos skleidžiamas triukšmas kada nors sutrukdė ilsėtis ar skleidžiamu įkyriu garsu sukėlė neigiamas emocijas.

Net šeši iš dešimties apklaustųjų sutiktų už dvigubai tyliau veikiančią buitinę techniką mokėti 10 proc. daugiau.

Tokie duomenis gauti buitinės technikos gamintojo „Electrolux” užsakymu bendrovei „Baltijos tyrimai” atlikus apklausą.

Tyrimo rezultatai rodo, kad 13 proc. Lietuvos gyventojų kenčia nuo buitinės technikos skleidžiamo triukšmo. Pernelyg garsiai veikiančia buitine technika dažniausiai skundžiasi mažų miestelių ir rajonų centrų gyventojai. Analogiško tyrimo, atliko visoje Europoje duomenys rodo, kad buitinė technika Senajame žemyne vargina kur kas daugiau žmonių – 23 proc.

Iš buitinės technikos lietuvius labiausiai erzina garsiai veikiantys dulkių siurbliai (42 proc.) ir skalbyklės (32 proc.), o penktadalis apklaustųjų pažymėjo, kad nemalonius garsus skleidžia šaldytuvai ir gartraukiai. Kad dulkių siurblys skleidžia per didelį triukšmą nurodė kas antras iš siurblį namuose turinčių Lietuvos gyventojų (siurblius turi 88 proc. apklaustų namų ūkių).

Dulkių siurbliai ir skalbyklės yra nemaloniausio buitinės technikos triukšmo šaltiniai ir europiečiams, tačiau šaldytuvų skleidžiami garsai jiems problemų nekelia. Vietoj jų europiečiai nurodė džiovykles.

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamas triukšmo lygis žmogui miegant yra 30 dB. Kol kas tyliausiai rinkoje veikiančios indaplovės keliamas triukšmas siekia 41 dB, o bene tyliausiai veikiančių šaldytuvų – 33 dB.

Septyni iš dešimties Lietuvos gyventojų nurodė, kad perkant buitinę techniką jiems yra svarbu, kad dirbdama ji skleistų kuo mažiau triukšmo. Tačiau net penktadalis lietuvių pažymėjo, kad pirkdami buitinę techniką, į jos skleidžiamą triukšmą neatsižvelgia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.