Mirė legendinis Rusijos violončelininkas Rostropovičius

Būdamas 80 metų penktadienį mirė legendinis rusų violončelininkas ir pasipriešinimo sovietinei sistemai simbolis Mstislavas Rostropovičius.

„Rostropovičius mirė šiandien, vienoje Maskvos ligoninėje, po ilgos ligos”, – sakė muzikanto atstovė spaudai Natalija Doležal.

M.Rostropovičius jau kuris laikas sirgo ir gydėsi vienoje Maskvos onkologinėje ligoninėje.

Baku gimęs M.Rostropovičius mokėsi Maskvoje pas garsius kompozitorius Dmitrijų Šostakovičių ir Sergejų Prokofjevą, o po ištrėmimo iš Sovietų Sąjungos 1974 metais pradėjo įspūdingą tarptautinę karjerą.

Vasarį ir kovą muzikantas gulėjo Rusijos onkologijos moksliniame centre Kaširos plente. Jo būklė buvo labai sunki, net patyrę medikai nesiryžo pateikti kokių nors ateities prognozių. Ligoninėje muzikantui buvo padaryta itin sudėtinga kepenų operacija.

Kovo 27 dieną Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje įvyko iškilmingas vakaras, skirtas M.Rostropovičiaus 80 metų jubiliejui. Tada jis televizijos reportažuose atrodė išblyškęs ir pavargęs.

80-ies metų jubiliejaus proga violončelininką, dirigentą ir pianistą M.Rostropovičių sveikino ir Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

„Esate asmenybė, į kurią su didžiuliu susižavėjimu žvelgia daugelis Lietuvos žmonių. Jūsų violončelės muzika, Jūsų diriguojamų kolektyvų atliekami kūriniai virpina sielos gelmes, o filantropinė veikla buvo ir lieka pačiu geriausiu pavyzdžiu, dvidešimt pirmojo amžiaus žmones mokančiu ištikimybės tiesai, pagarbos žmogui, tautai ir valstybei”, – sveikinimo laiške rašė prezidentas.

Laiške V.Adamkus taip pat dėkojo M.Rostropovičiui už jo fondo veiklą Lietuvoje, už jauniesiems šalies talentams ir sergantiems vaikams skiriamą pagalbą.

M.Rostropovičius – dirigentas, pianistas, vienas garsiausių pasaulio violončelininkų. Muzikanto talentas įvertintas daugybe apdovanojimų: jam buvo skirta 30 garbės titulų ir daugiau nei 90 apdovanojimų iš 25 šalių. M.Rostropovičius garsėjo ir kaip aktyvus žmogaus teisių gynėjas bei filantropas, daugelio savo koncertų pajamas skirdavęs labdarai.

Muzikantas retkarčiais lankydavosi Lietuvoje, diriguodavo čia rengtuose koncertuose.

Ketverius metus Lietuvoje veikia M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas, skatinantis talentingiausių, išskirtinių gabumų turinčių vaikų ugdymą ir remiantis retomis bei sunkiai pagydomomis ligomis sergančius mažuosius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.