Pirmasis demokratinės Lenkijos premjeras ignoruoja liustracinį valymą

Lenkijos pirmasis pokomunistinis premjeras Tadeuszas Mazowieckis (Tadeušas Mazoveckis) ketvirtadienį atsisakė paklusti naujajam įstatymui, pagal kurį baudžiami visi tie, kurie bendradarbiavo su komunistų slaptosiomis tarnybomis.

„Tai bandymas pažeminti žmones, … ir aš nesu tikras, kad esu kaip nors įpareigotas užpildyti šią deklaraciją”, – sakė 80 metų T.Mazowieckis, iš prezidentūros gavęs liustracinius dokumentus.

Naująjį įstatymą Lenkiją valdantys konservatoriai priėmė praėjusį mėnesį.

T.Mazowieckis, kurį citavo Lenkijos naujienų agentūra PAP, šiuo atžvilgiu pasekė lenkų europarlamentaro Bronislawo Geremeko (Bronislavo Geremeko) pavyzdžiu.

Vienas „Solidarumo” steigėjų, buvęs užsienio reikalų ministras B.Geremekas sakė, kad Liustracijos įstatymas, kurį prastūmė prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) ir jo brolis dvynys, premjeras Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis), Lenkijoje „kuria Orwello (Orvelo) stiliaus teisybės ministeriją”.

B.Geremekas Strasbūre ketvirtadienį pareiškė Lenkijos naujienų agentūrai PAP, kad ES asamblėja automatiškai nepripažino Lenkijos sprendimo atimti iš jo mandatą.

Pasak B.Geremeko, jeigu dėl jo įgaliojimų panaikinimo bus kreiptasi į Europos Parlamentą, tai tokią iniciatyvą pirma turės išnagrinėti Europarlamento teisės komitetas.

Europos Parlamento pirmininkas Hansas-Gertas Poetteringas (Hansas Gertas Pėteringas) savo ruožtu pažymėjo žurnalistams, jog Asamblėja išnagrinės visos šios bylos teisinius aspektus, kad B.Geremekas galėtu toliau eiti europarlamentaro pareigas.

Pagal naująjį įstatymą anksčiau galiojusios ir tik įstatymų leidėjams, ministrams ir teisėjams taikytos taisyklės dabar taikomos ir mokslininkams, žurnalistams, valstybinių kompanijų vadovams, mokyklų direktoriams, diplomatams ir teisininkams – beveik trims ketvirtadaliams milijono lenkų, kurių iš viso yra 38 milijonai.

Kiekvienas tų asmenų turi užpildyti deklaraciją ir joje nurodyti, ar bendradarbiavo su komunistų laikų slaptąja policija. Priešingu atveju šie žmonės gali netekti darbo.

Užpildytas deklaracijas tikrina Tautos atminties institutas. Anksčiau šį mėnesį Tautos atminties institutas apkaltino buvusį Lenkijos prezidentą generolą Wojciechą Jaruzelskį (Voicechą Jaruzelskį) „komunistiniais nusikaltimais”, susijusiais su karo padėties paskelbimu 1981 metais.

Tiems, kas liustracijos deklaracijose pateiks klaidingus duomenis, gali būti uždrausta 10 metų dirbti pagal profesiją. Atsisakymas pildyti tokią deklaraciją tam asmeniui gali kainuoti darbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.