Putinas skelbia Rusijos moratoriumą Įprastinės ginkluotės Europoje sutarčiai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį paskelbė Įprastinės ginkluotės Europoje sutarties vykdymo moratoriumą ir pasiūlė šią problemą apsvarstyti NATO ir Rusijos taryboje.

V.Putinas metiniame pranešime Federaliniam Susirinkimui sakė, kad Maskva gali pasitraukti iš šios sutarties, jeigu nebus pasiekta pažangos derybose su NATO.

„Siūlau apsvarstyti šią problemą NATO ir Rusijos taryboje ir, jeigu nebus pažangos derybose, išnagrinėti galimybę nutraukti savo įsipareigojimus Įprastinės ginkluotės Europoje sutartyje”, -sakė prezidentas.

„Todėl manau, jog būtina, kad Rusija paskelbtų šios sutarties vykdymo moratoriumą. Bent jau tol, kol visos NATO šalys ratifikuos šią sutartį ir pradės ją vykdyti, – tęsė jis

Pasak valstybės vadovo, „pagaliau laikas ir mūsų partneriams ne žodžiais, o iš tikrųjų prisidėti savo indėliu prie ginkluotės mažinimo, bent jau Europoje”.

„Kol kas jie (ginkluotę) tik didina”, – sakė V.Putinas ir išgirdęs plojimus pridūrė: „Prašau Federalinį Susirinkimą pritarti šiam siūlymui”, – bet aš taip supratau, kad jam jau pritarta”.

V.Putinas pabrėžė, kad Rusija yra pasirašiusi bei ratifikavusi šią istorinę 1990 metų sutartį tarp NATO ir Varšuvos sutarties šalių ir šiandien deda visas pastangas, kad laikytųsi visų sutarties nuostatų, tuo tarpu Vakarų šalys yra neratifikavusios šio dokumento, o kai kurios naujosios Aljanso narės netgi nėra prie jo prisijungusios.

„1996 metais, kaip jūs žinote, buvo pasirašyta Varšuvos sutartis, bet ji šiandien neteko prasmės. JAV šiuo pagrindu neapribotų savo ginkluotųjų pajėgų judėjimo savo teritorijoje, o Rusija vykdo visas įstatymo nuostatas, – sakė jis. – Mūsų šiaurės vakaruose nebeliko nė vieno flangų apribojimo. O ką gi daro mūsų partneriai? Jie net neratifikavo adaptuotos sutarties, remdamiesi klausimais, susijusiais su Gruzijos teritorijos vientisumu (Stambulo susitarimais)”.

„Tai yra mūsų partneriai elgiasi mažiausiai nekorektiškai, jie didina prie mūsų sienų priešraketines bazes. Slovakija ir Pabaltijys apskritai neprisijungė prie sutarties, o tai kelia mums pavojų su nenuspėjamais padariniais”, – pridūrė jis.

1990 metais NATO ir Varšuvos sutarties šalių pasirašyta ir sutartis numatė apriboti penkių pagrindinių tipų (tankų, šarvuočių, karo laivų, artilerijos ir raketų) įprastinę ginkluotę ir nustatė sutarties laikymosi priežiūros procedūras.

Atsižvelgiant į pasikeitusias tarptautinio saugumo sąlygas, sutartis 1999 metais Stambule buvo peržiūrėta. Pataisytą sutartį yra ratifikavusios tik keturios valstybės, tarp jų Rusija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.