Pavasario talkos gražina miestą

Savaitgalį sostinėje surengta tradicinė talka – į ją iš pat ryto šeštadienį susirinko miestą tvarkančių tarnybų darbuotojai, miesto tarybos nariai ir gyventojai. Tačiau tikriausiai dėl žvarbaus oro talkininkų atėjo nedaug. Nebuvo matyti, kad gyventojai tvarkytųsi ir savo kiemuose. O apie šimtas susirinkusiųjų švarino nuošalesnes teritorijas – miškelius, Neries pakrantes, parkus. Pavasarį šios vietos būna itin užterštos. Pavyzdžiui, Žvėryno pamiškėse pristatyta naujų, gražiai sutvarkytų namų, bet už jų kiemo tvoros – šiukšlynai. Vaizdingose Neries pakrantėse gausu visokių atliekų ir butelių. Upės pakrantės šaltiniuotos, pievose almančių natūralių versmių vagas užžėlusi žolė ir krūmai, žemė aplink jas pažliugusi, tad pačios versmės su vargu prasimuša pro visokį šlamštą. „Tai mano, kaip geologo, širdies skausmas”, – prisipažino talkininkas, Traidenio gatvės Žvėryne gyventojas geologas Vytautas Narbutas. Jis apgailestavo, kad žmonės nevertina natūralių šaltinių, nesupranta, jog pastojus kelią vienoje vietoje požeminė versmė prasimuš į

paviršių kitoje, neleidžiant jai natūraliai tekėti į Nerį atsiras klampynė. Pašnekovo manymu, miestas būtų daug gražesnis, jei gyventojai kiekvieną dieną, nelaukdami talkų, rūpintųsi savo aplinka. Pasivaikščioti po Neries pakrantės miškelius, po Lakštingalų slėnį atvažiuoja žmonės iš miesto centro, kitų rajonų, bet po žiemos visur pilna šiukšlių.

„Žmonėms trūksta pilietiškumo”, – peikė vilniečius Žvėryno seniūnas Tautvydas Klimavičius. Pasak jo, kad būtų švariau ir kad gyventojai galėtų buitines atliekas rūšiuoti, konteinerius planuojama statyti ir prie nuosavų namų. Norintiesiems išmesti senus baldus seniūnas priminė, jog tai daryti reikia ne prie konteinerių, o specialiose aikštelėse (Viršuliškių g. 50 ir Lentvario plentas 15). Be to, stambias buitines atliekas iš gyventojų nemokamai priima už miesto esantys sąvartynai.

„Nesant aktyvaus vilniečių dalyvavimo vien kiemsargių jėgomis neįmanoma sutvarkyti aplinkos ir palaikyti švaros”, – įsitikinęs UAB „Naujamiesčio būstas” direktorius Sigitas Čirba. Jis ragino gyventojus, namų savininkų bendrijas atėjus pavasariui rengti talkas ir sutvarkyti savo gyvenamąją aplinką. „Jeigu reikia technikos ar kitokios pagalbos, mes pasirengę padėti”, – teigė S.Čirba. Anot jo, „Naujamiesčio būstas” šių metų pabaigoje žada apdovanoti tvarkingai gyvenančius, laiku už paslaugas atsiskaitančius vilniečius (pavyzdžiui, ketina įteikti pažymėjimą, kad asmeniui suteikiama teisė pusę metų nemokėti komunalinių mokesčių).

„Vilniaus centras tikrai gražiai tvarkomas, tačiau pakraščiuose, paupiuose, miško parkuose matyti labai daug aplaidumo. Pažiūrėsime, kodėl ten netvarkoma, išsiaiškinsime priežastis ir imsimės priemonių. Visi – savivaldybė ir gyventojai – privalome pasistengti, kad iki 2009 metų Vilnius (ne tik centras, bet ir pakraščiai) būtų vertas Europos kultūros sostinės vardo. Gyventojai turi pajusti, jog yra reikalingi ir tvarkant miestą, ir sprendžiant kitus klausimus. Pilietiškumą būtina ugdyti”, – kalbėjo naujasis meras Juozas Imbrasas. Pasak jo, savivaldybė stengsis kasmet sutvarkyti po vieną miesto parką. Pirmiausia ketinama imtis Sereikiškių – projektas jau parengtas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.