Putinas balandžio 25- ąją paskelbė gedulo diena dėl Jelcino mirties

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį, balandžio 25-ąją, paskelbė gedulo diena dėl pirmojo valstybės vadovo Boriso Jelcino mirties ir vieną dieną atidėjo savo metinį pranešimą, kuris bus paskutinis prieš 2008 metų prezidento rinkimus.

Pirmadienį netikėtai miręs B.Jelcinas bus palaidotas trečiadienį Novodevičjės kapinėse Maskvoje ir Rusijos televizijos kanalai privalo tiesiogiai transliuoti gedulo ceremoniją, sakoma prezidento įsake.

„Išėjo iš gyvenimo žmogus, kurio dėka prasidėjo ištisa epocha. Gimė nauja, demokratinė Rusija – laisva, atvira pasauliui valstybė. Valstybė, kurioje valdžiai iš tikrųjų priklauso liaudžiai”, – sakoma V.Putino komentare dėl buvusio prezidento, kuris mirė sulaikęs 76 metų nuo širdies ir kraujagyslių nepakankamumo, netekties.

„Boriso Jelcino valios ir tiesioginės iniciatyvos dėka buvo priimta nauja konstitucija, paskelbusi žmogaus teises aukščiausia vertybe. Ji atvėrė žmonėms galimybę laisvai išreikšti savo mintis, laisvai rinkti valdžią šalyje, įgyvendinti savo kūrybinius ir verslo planus”, – sakoma V.Putino įsake.

Dėl nacionalinio gedulo jo metinis pranešimas parlamentui nukeltas į ketvirtadienį, balandžio 26 dieną.

Pagal konstituciją, V.Putinas paliks prezidento postą po 2008 metų rinkimų. Opozicija ir Vakarai kritikuoja jį už demokratijos, kuri buvo esant B.Jelcinui, stoką ir mano, kad V.Putino aplinka deda pastangas išsaugoti režimą, paėmusi rinkimų kampanijos kontrolę į savo rankas.

Du kartus išrinktas prezidentu laikotarpiu nuo 1991 iki 1999 metų B.Jelcinas dėl pablogėjusios sveikatos pirma laiko atsistatydino antrojo valdymo laikotarpio pabaigoje, palikdamas eiti savo pareigas ministrui pirmininkui, buvusiam Federalinės saugumo tarnybos direktoriui V.Putinui, kuris 2000 metų kovą buvo išrinktas prezidentu.

V.Putinas pirmadienį pareiškė nuoširdžią užuojautą pirmojo prezidento žmonai Nainai Jelcinai, jo giminaičiams ir artimiesiems.

„Mes padarysime viską, kad Boriso Jelcino atminimas, jo kilnūs sumanymai, jo žodžiai „Saugokite Rusiją” visada mums būtų dorinis ir politinis orientyras”, – sakė V.Putinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.