JAV ambasadorius ragina Irako lyderius atsisakyti priešpriešos ir gina statomą sieną

Naujasis JAV ambasadorius Irake pirmadienį paragino priešiškų etninių ir konfesinių bendruomenių lyderius atsisakyti politikos, kurią diplomatas apibūdino kaip „aš laimiu, tu pralaimi” politiką, ir paspartinti įstatymų, kurie paskatintų nacionalinį susitaikymą, įgyvendinimą.
Ryanas Crockeris (Rajanas Krokeris) per pirmąją savo spaudos konferenciją nuo kovo, kai atvyko dirbti į Bagdadą, sakė, kad ateinantys mėnesiai bus lemtingi šiitų premjero Nuri al-Maliki (Nurio Malikio) vadovaujamai susiskaldžiusiai šalies vyriausybei, kurioje jau beveik metus drauge dirba kurdai, sunitai ir šiitai.

„Pati susitaikymo sąvoka reiškia, kad būtina atsisakyti „aš laimiu, tu pralaimi” galvosenos ir pakeisti ją tam tikta sutarimo forma”, – sakė jis.

JAV pareigūnai nėra patenkinti Irako partijų nenoru siekti kompromiso ir lėta pažanga rengiant įstatymo projektą dėl pajamų iš naftos atsargų paskirstymo ir draudimo užimti valdžios postus buvusiems Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) partijos nariams, dauguma kurių yra sunitai, atšaukimo.

Sunitai, prieš JAV vadovaujamą invaziją 2003 metais buvę dominuojanti politinė jėga, dabar jaučiasi išstumti iš šalies politinės arenos, kurioje įtvirtinti savo valdžią siekia šiitai ir gyventojų mažumą sudarantys kurdai, kentę priespaudą Saddamo Husseino valdymo metais.

R.Crockeris įspėjo, kad sunitų islamistų tinklas „al Qaeda” siekia pakurstyti naują smurto bangą tarp sunitų mažumos ir gyventojų daugumą sudarančių šiitų, vykdydamas kruviną savižudžių išpuolių ir automobilių sprogdinimų kampaniją, kurios aukomis per kelias pastarąsias savaites tapo šimtai žmonių.

Pirmadienį per automobilių sprogdinimus ir mirtininkų išpuolius visame Irake žuvo mažiausiai 46 žmonės. Viena atakų buvo surengta restorane netoli griežtai saugomos Bagdado „žaliosios zonos”, kur vyko R.Crockerio spaudos konferencija.

Siekdami suvaržyti sprogdintojų veiksmų laisvę, JAV kariškiai ėmėsi naujos taktikos saugoti neramius sostinės rajonus pastatant betonines užtvaras. Tokie veiksmai sulaukė griežtos kai kurių šiitų ir sunitų partijų kritikos.

N.al-Maliki sekmadienį sakė, kad nurodė JAV kariams liautis statyti 3,6 metrų aukščio betoninę sieną aplink sunitų Azamijos rajoną.

R.Crockeris gynė šią taktiką, pareiškęs, kad saugumo požiūriu gerai statyti užtvaras sunitų ir šiitų rajonų sankirtoje, kur vykdomi išpuoliai.

Nei ambasadorius, nei JAV pajėgų atstovas spaudai kontradmirolas Markas Foxas (Markas Foksas) nenurodė, ar bus sustabdyta sienos aplink Azanijos rajoną statyba.

M.Foxas sakė, kad Irako vyriausybė pritarė sienų aplink Bagdado turgavietes ir rajonus statybai.

Valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas (Šonas Makormakas) Vašingtone sakė, kad šios užtvaros yra laikina saugumo priemonė, skirta apsaugoti civilius gyventojus, ir jomis nesiekiama atskirti viena nuo kitas konfesines bendruomenes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.