Kaip gauti būsto paskolą?

Gauti būsto paskolą tampa vis paprasčiau net ne itin dideles pajamas gaunantiems gyventojams. Bankai, atsižvelgdami į įvairias aplinkybes, siūlo palankias išsimokėjimo sąlygas. Bene vienintelis sunkumas – kaip sukrapštyti 30 proc. perkamo būsto vertės sumos, kuri reikalinga tam, kad bankas galėtų suteikti likusią dalį pinigų.

Pagrindiniai žingsniai norint gauti paskolą:

1. Užpildyti paraišką kreditui gauti, pristatyti bankui reikiamus dokumentus.

2. Pasirūpinti, kad įkeičiamas būstas būtų įvertintas. Tai padarys nepriklausomi turto vertintojai, su kuriais bankas yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartis, arba banko turto vertinimo skyriaus darbuotojai.

3. Sulaukti banko sprendimo dėl kredito suteikimo. Apie jį informuos pardavimo vadybininkas.

4. Užpildyti paraišką būsto kredito draudimo sutarčiai sudaryti. Ji reikalinga, jei būstą reikia drausti.

5. Gauti UAB „Būsto paskolų draudimas” išankstinį sutikimą dėl kredito draudimo. Draudikai išanalizuos paskolos suteikimo sąlygas ir, jeigu jos neprieštaraus kreditų teikimo tvarkai, atsiųs bankui išankstinį sutikimą dėl kredito draudimo.

6. Prieš einant pas notarą sudaryti būsto pirkimo ir pardavimo sutarties pardavimo vadybininkas privalo parašyti ir atiduoti kredito gavėjui garantinį raštą dėl būsto paskolos suteikimo. Jame turi būti nurodyta kredito suma ir sąlygos, kurias įvykdžius bankas suteiks paskolą.

7. Pasirašyti pirkimo ir pardavimo sutartį. Atvykę pas notarą turite jam pateikti banko garantinį raštą.

8. Įregistruoti perkamo būsto nuosavybę VĮ Registrų centras (RC). Perkamą būstą reikia įregistruoti teritoriniame įstaigos padalinyje pagal NT buvimo vietą. RC turite pateikti: pasą arba asmens tapatybės kortelę, notaro patvirtintą pirkimo ir pardavimo sutartį, o registruojant nuosavybės teises į žemės sklypą – ir jo planą.

9. Užsakyti sandorio keitimo pažymą. Užsakydami nuosavybės teisės įregistravimą kartu užsakykite ir turto keitimo pažymą internetu www.kada.lt. Ją išduos per 1, 3, 5, 7 darbo dienas.

10. Gauti teismo leidimą įkeisti būstą. Jis reikalingas, kai įkeičiamame būste gyvena šeima, turinti nepilnamečių vaikų, ir būstas laikomas šeimos turtu.

11. Paimti pažymą apie šeimos sudėtį.

12. Apdrausti bankui įkeičiamą turtą.

13. Pristatyti bankui reikalingus dokumentus hipotekos lakštui parengti. Tai – įkeičiamo turto pirkimo ir pardavimo sutartis, turto nuosavybės įregistravimo pažymėjimas, įkeitimo sandorio pažyma iš RC, teismo leidimas įkeisti sandorį, įkeičiamo turto draudimo polisas, pažyma apie šeimos sudėtį, žemės sklypo planas, jeigu jo reikia.

14. Pasirašyti kreditavimo sutartį, patvirtinti hipotekos lakštą pas notarą. Hipotekos lakštas – turto įkeitimo dokumentas, pasirašomas, kai bankas priima sprendimą suteikti paskolą; kai atidarote sąskaitą, iš kurios kas mėnesį bankui mokėsite reikiamas įmokas; kai sumokate bankui mokesčius už dokumentų rengimą ir sutarčių įforminimą.

15. Gauti draudimo liudijimą iš UAB „Būsto paskolų draudimas”.

16. Įregistruoti hipotekos lakštą hipotekoje. Jis registruojamas notarui patvirtinus.

17. Sumokėti kredito draudimo įmoką. Pardavimo vadybininkas pateiks 3 draudimo liudijimo egzempliorius, kuriuose reikės pasirašyti ir sumokėti banko draudimo liudijime nurodytą sumą už kredito draudimą.

18. Įregistravus hipotekos lakštą kreditavimo sutartyje numatytą sumą bankas perves į pirkimo ir pardavimo sutartyje nurodytą pardavėjo sąskaitą.

19. Pervesti pinigus būsto pardavėjams. Bankui gavus informaciją, kad hipotekos lakštas įregistruotas, turėsite atvykti į banką ir užpildyti prašymą, pagal kurį pinigai bus pervesti į nurodytą sąskaitą.

20. Patvirtinti pirkimo ir pardavimo sutartį pas notarą. Kai būsto pardavėjas gaus pinigus, ne vėliau kaip per 2-3 darbo dienas kartu su pardavėjais turite kreiptis į tą patį notarų biurą, kuriame buvo patvirtinta pirkimo ir pardavimo sutartis. Čia išrašytą liudijimą, kad vykdote įsipareigojimus, pateiksite RC, pardavimo vadybininkui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.