Greitas maistas teikia apgaulingą sotumo jausmą

Greitėjantį gyvenimo tempą atspindi dygstančios picerijos bei greito maisto užkandinės, prekybos centruose didėjančios mišrainių bei kitokių kulinarijos gaminių pardavimų mastai.

Šeimininkės taip pat neignoruoja pusgaminių, tačiau specialistai primena, kad laiko taupymas nėra naudingas sveikatai.

Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bendrosios higienos gydytojos Vilijos Pečkauskienės, nors puikiai žinome, kad pats geriausias yra naminis maistas, tačiau taupydami laiką pirmenybę teikiame greitam maistui.

Greitam maistui paruošti vartojami ne švieži, o dažnai užšaldyti, kelis kartus šildyti ar termiškai apdoroti maisto produktai.

Jau ruošiant maistą pirmąjį kartą, dalis vitaminų žūsta, o antrąkart termiškai apdorojant maisto vertė dar labiau sumažėja. Norint kuo ilgiau išlaikyti sveiką produktą, pridedama konservantų.

Anot V. Pečkauskienės, ne visi konservantai yra kenksmingi, tačiau mes nežinome, kokiems iš jų esame alergiški ir kokią reakciją gali iššaukti vienas ar kitas maisto priedas. Net susmulkinus ir sumaišius kelių rūšių daržoves ar vaisius pasikeičia mikroelementų kiekiai.

Iš pirmos pažiūros nekaltos mišrainės, kurių galiojimo laikas dažniausiai trunka vos kelias paras, yra termiškai apdorotos bei papildytos įvairiais prieksoniais.

Vienas tokių – gliutomatas, dedamas maistui paskaninti, tačiau jis didina alkio jausmą. Štai kodėl užkandus greito maisto, po kurio laiko vėl išalkstame. Tokie alkio priepuoliai ir greiti užkandžiavimai veda prie nutukimo.

Amerikiečių atlikti tyrimai taip pat parodė, kad žmonės, besimaitinantys greitu maistu, stipriai rizikuoja priaugti svorio.

V. Pečkauskienė nepataria piktnaudžiuati greitu maistu, primindama, kad jis nėra pilnavertis. Nuolatos valgant greitą maistą, organizmas negauna pakankamo kiekio vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų bei kitų biologiškai veiklių medžiagų.

Greitas maistas dažnai būna riebus ir sūrus, o riebalai, ypač gyvulinės kilmės, didina cholesterolio konsentraciją kraujyje ir kelia riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis bei kai kuriomis onkologinėmis ligomis. Per didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį.

Kai kuriuose sriubų koncentratuose yra aromato ir skonio stipriklių, kurie gali išprovokuoti alergines reakcijas. Greito maisto mėgėjams gali padidėti rūgštingumas, varginti tempimo jausmas skrandyje ir kiti virškinimo negalavimai.

Gydytoja pataria kiekvienam pirkėjui atidžiai perskaityti gaminio pakuotę, o geriausia – valgyti namie pagamintą maistą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.