Grožis ir sveikata prasideda žarnyne

Prancūzai sako, kad grožis ir sveikata prasideda žarnyne. Bet ten pat prasideda senatvė ir ligos.

Kada ir kaip išsivalyti žarnyną pagal ajurvedą, pasakoja Klaipėdos universiteto docentė daktarė Aleta Chomičenkienė.

Profilaktiškai valytis žarnyną geriausia tada, kai aktyvus tampa storojo žarnyno meridianas – kovo mėnesį. Tačiau jei šią progą praleidote – nenusiminkite: profilaktiškai valytis galima kiekvieną mėnesį mėnuliui dylant.

Beje, gegužę aktyvus kasos bei blužnies meridianas, todėl valydamiesi šiuo periodu sustiprinsime šiuos organus. Liepa – geriausias valymosi metas tiems, kurie kenčia nuo plonojo žarnyno problemų.

Virškinimas, ama ir liga

Jeigu virškinimo ugnis (jatharagni) nėra tokia stipri, kad galėtų visiškai suvirškinti maistą, arba jai tenka apdoroti sunkiai perdirbamą maistą, kaip toksiškas šalutinis produktas susidaro ama. Ama gali susidaryti ir dėl kitų priežasčių: stresų, ilgalaikio sėdėjimo, įtempto protinio darbo, persivalgymo.

Ama sankaupos blokuoja energetinius kanalus, išbalansuoja došas, skatindamos įvairias ligas. Dėl to žarnyne kaupiasi toksinai, kurie yra sunkūs ir lipnūs. Ama padengia žarnyno plaukelius ir vingius, trukdo virškinimui, amino rūgščių, gliukozės mikroelementų ir vitaminų įsisavinimui, provokuoja nuolatinę endotoksikaciją, pasireiškiančią silpnumu, nuovargiu, dirglumu.

Ilgainiui užteršiamas visas organizmas, žmogus valgo vis daugiau, norėdamas aprūpinti organizmą reikiamomis medžiagomis, žarnynas pučiasi, didėja, jo sienelės pasidengia smalos konsistencijos mase, kuri palaipsniui cementuojasi. Žarnynas yra priverstas plėstis, kad galėtų tinkamai aprūpinti organizmą maisto medžiagomis; jo sienelėse formuojasi „kišenėlės”, kuriose susidaro sąlygos kauptis mikrobams, virusams, ligų židiniams, grybeliui, gali atsirasti disbakteriozė, vidurių užkietėjimas.

Nesuskaidyti baltymai tiesiojoje žarnoje sudaro sąlygas kauptis nuodingoms dujoms. Išsiplėtęs žarnynas spaudžia vidaus organus: skrandis ištįsta ir nusileidžia žemyn, sutrinka jo sekretų reguliacijos funkcija, atsiranda sąlygos opaligei atsiverti.

Kepenys plečiasi, nes yra priverstos išskirti daugiau tulžies, kad nukenksmintų nuodingas medžiagas. Nuodingos medžiagos iš žarnyno patenka į kraują, limfą, kaupiasi kraujo induose, kapiliaruose, sąnariuose.

Apatinė storojo žarnyno dalis spaudžia lyties organus, dėl to pasikeičia kiaušidžių ir gimdos padėtis, ten patenka infekcija. Užsistovėjęs veninis kraujas tampa hemorojaus, venų išsiplėtimo priežastimi.

Amos gamybą skatina daugelis dažniausiai mūsų dienomis vartojamų maisto produktų. Tai greitasis maistas, supakuotas ir chemiškai apdorotas maistas, kepti patiekalai, baltų miltų ir cukraus produktai. Šie maisto produktai sunkiai virškinami. Kai įmanoma, tokio maisto reikėtų vengti, savo organizmą saugant nuo pernelyg gausaus amos kiekio.

Amos susidarymo simptomai

Ama simptomų atsiradimas – požymis, rodantis, kad organizmo jatharagni yra silpna arba atėjo metas keisti mitybos įpročius. Simptomai, rodantys, kad organizme susidarė ama, yra tokie: tingumas, mieguistumas ar silpnumas; fizinis ir protinis nuovargis, nusilpusi atmintis, susilpnėjęs dėmesys, nervingumas; depresija; nestiprus karščiavimas; bendras kūno maudimas; sutrikęs miegas (žmogus prasibunda naktį ir nebegali užmigti, dieną jaučia mieguistumą); sutrikęs virškinimas, sunkumas skrandyje, pykinimas ir rėmuo; vidurių užkietėjimas, meteorizmas; apnašos ant liežuvio bei nemalonus burnos kvapas; stiprus prakaitavimas; aitrus prakaito kvapas, drumstas šlapimas; pilkšva oda.

„Kietasis” žarnyno valymas

„Kietasis” žarnyno valymas atliekamas nuo pilnaties iki jauno mėnulio. Šiais metais tam palankiausios gegužės 4-16, birželio 3-15, liepos 2-14 dienos.

1, 5, 10 ir 14 dylančio mėnulio dieną (praėjus porai dienų po pilnaties) geriamas šaukštas ricinos aliejaus (arba 15 kapsulių) ir užgeriamas stikline šviežiai išsunktų greipfrutų sulčių.

Be to, tris kartus per dieną dvi valandos iki valgio ir dvi valandos po valgio geriamas enterosorbentas polipefanas (šaukštelis ištirpinamas stiklinėje vandens). Jį galima pakeisti 3-5 susmulkintomis anglies tabletėmis.

Detoksikavimo efektui sustiprinti būtina rytais po miego išgerti gydomosios imbiero arbatos. Vienai porcijai yra imama ketvirtadalis arbatinio šaukštelio imbiero, penktadalis arbatinio šaukštelio ciberžolės, trečdalis arbatinio šaukštelio senos, ketvirtadalis arbatinio šaukštelio ajerų šaknų, šeštadalis arbatinio šaukštelio karčiojo pelyno, ketvirtadalis arbatinio šaukštelio saldymedžio šaknies, penktdalis arbatinio šaukštelio gvazdikėlių, ketvirtadalis arbatinio šaukštelio bitkrėslės, trečdalis arbatinio šaukštelio kmynų arba pankolio sėklų.

Viskas stropiai sumaišoma ir užplikoma 300 ml verdančio vandens. Termose palaikoma valandą, perkošiama per marlę. Įdedamas 1 arbatinis šaukštelis medaus ir pusės vidutinės citrinos sulčių. Geriama mažais gurkšneliais per 15-20 min.

Imbiero arbata pakeičia amos struktūrą, palengvina jos pasišalinimą per storąjį žarnyną, užmuša patogeninę mikroflorą bei parazitus.

Valymosi periodu galima valgyti tik virtus ryžius (prieš tai juos reikia parą mirkyti vandenyje ir virti su labai nedideliu kiekiu druskos bei augalinio aliejaus), grikius arba avižas, virtas vandenyje. Gerti galima kompotą iš džiovintų vaisių be cukraus ar tik su medumi bei šviežiai išspaustų greipfrutų ar arbūzų sulčių.

Šitoks žarnyno valymo būdas netinka, jei yra skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligės paaštrėjimas, kolitas, žarnyno ar virškinamojo trakto onkologinės ligos, vaikams iki 14 metų, vyresniems nei 70 metų ir nusilpusiems ligoniams.

Švelnesnis valymas

Tiems žmonėms, kuriems netinka „kietasis” būdas, galima rekomenduoti švelnųjį, kuris trunka 2-3 mėnesius, pusę metų ar net metus.

Be to, jis puikiai tinka asmenims, kuriems yra vidurių užkietėjimas ar didelis cholesterolio kiekis kraujuje. Reikia paimti: 500 g sojos lecitino; 100 g linų sėmenų; 300 g kviečių gemalų sėlenų; 5 g gvazdikėlių; 100 g kmynų ar pankolio; 300 g moliūgų sėklų; 300 g kedrų riešutų; 10 g ajero šaknų; 50 g aguonų sėklų.

Viską kruopščiai sumalti, sumaišius saugoti šaldytuve, stikliniame inde. Valgyti prieš miegą ir iš ryto po 1-2 valgomuosius šaukštus, pridėti 1-2 arbatinius šaukštelius medaus, 1 arbatinį šaukštelį linų sėmenų aliejaus, skiltelę citrinos, 3 juodas slyvas ar kepto obuolio minkštimą. Nurodytą mišinį vartoti nuo pilnaties iki jaunaties pusės metų ar metų laikotarpiu.

Šitas metodas tinka bet kurio amžiaus žmonėms. Mišinys valo ne tik žarnyną, bet ir kepenis bei kraują, suderina virškinimo organus, padeda numesti svorio, gydo psoriazę bei poliartritus.

Priemonės, mažinančios amą

Norint, kad ama kauptųsi kuo mažiau, reikia siekti, kad maistas būtų gerai suvirškinamas. Norint sustiprinti virškinimo ugnį, reikia valgyti lengvus, šviežius ir daugiausiai augalinius produktus. Sumažinti kepto ir apdoroto maisto, baltų miltų ir cukraus produktų, kofeino ir alkoholio vartojimą.

Virškinimo sistemą valo ir stimuliuoja reguliari mankšta, masažas aliejumi, pasninkavimas (pasninkaujami po vieną dieną kas antrą savaitę). Pasninkaujant tinka valgyti vaisius ar neriebią daržovių sriubą, gerti sultis, žolelių arbatą ir vandenį su citrinų sultimis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.