„Lipti į sceną kaskart vis baisiau”

Ją vadina nacionaline Anglijos brangenybe, jos apdovanojimų sąraše – nesuskaičiuojama Lorenco Olivjė prizų (aukščiausias Britanijos teatro įvertinimas), nors pirmosios „Oskaro” nominacijos ir paties „Oskaro” aktorė sulaukė tik po savo šešiasdešimtmečio.

72-ejų Džudė Denč dabar jau šiam apdovanojimui nominuota šeštąjį kartą už vaidmenį neseniai Lietuvos kino teatrų ekranuose rodytoje juostoje „Skandalo užrašai”.

Didžiosios Britanijos aktorė Džudė Denč gimė 1934 m. gruodžio 9 d. Šiauriniame Jorkšyre. Mergaitė mokėsi Centrinėje dramos meno mokykloje bei vėliau turėjo progos pasirodyti svarbiausiuose britų teatruose – Nacionaliniame, Karališkajame Šekspyro ir Senojo Viktorijos. Dž. Denč karjera tęsiasi jau beveik 35 metus, per kuriuos ji sulaukė garbingų kino bei teatro institucijų įvertinimo ir apdovanojimų. 1999 m. jai įteiktas „Oskaras” už antraplanį karalienės Elžbietos vaidmenį filme „Įsimylėjęs Šekspyras” (jos personažė per visą filmą ekrane būna tik aštuonias minutes! Tačiau karalienei, matyt, to pakanka…).

Be kita ko, Džudė 30 metų gyveno laimingai susituokusi su aktoriumi Maiklu Viljamsu, kuris mirė prieš šešerius metus. 1988 m. Anglijos karalienė suteikė aktorei damos titulą. Džudės duktė Finti – taip pat aktorė.

Jūsų vardas tapo rimtos, dramatiškos aktorės sinonimu.

Rimtos? Aš savęs rimtai nepriimu! Ir manau, kad taip ir reikia. Aišku, tai nereiškia, kad aš nežiūriu rimtai į savo profesiją. Galiu juokauti ir linksmintis kiek tik telpa, tačiau tik įžengiu į sceną – nesvarbu, ar į filmavimo aikštelės, ar į teatro – iškart tampu rimta kaip pasmerktasis mirti. Tai pamoka, išmokta iš didžiųjų Šekspyro aktorių.

O kokią pamoką jūs pati galite duoti pradedantiesiems?

Svarbiausia: neikite į aktorius, jei nejaučiate savyje didžiulės energijos. Publika nenori žiūrėti į pavargusius aktorius. Ir juo labiau neprivalo už tai mokėti pinigų.

O jūs niekada nepavargstate?

Žinoma, pavargstu. Tačiau scenoje vaidinau net ir sirgdama azijietišku gripu. Juk negalite sakyti – tegu stažuotojas už jus vaidina.

Kartais patyrę aktoriai prieš lipdami į sceną jaudinasi labiau nei naujokai. Kaip jūs , Džude?

Kuo daugiau tu pasiekei, tuo daugiau iš tavęs tikisi. Jei tau už nugaros driekiasi ilga karjera, o žiūrovai su tavo vardu sieja stiprius įspūdžius, tai iš kiekvieno naujo tavo vaidmens jie tikisi ko nors dar įspūdingesnio. Tad kaskart į sceną išeiti tampa vis baisiau ir baisiau.

Tačiau aš šią baimę panaudoju kaip kurą, degalus. Baimė man – energijos sinonimas. Ji turi mobilizuoti, o ne paralyžiuoti. Vis dėlto baisiausia, kai aktoriai be jokio jaudulio išeina į sceną ir pradeda mechaniškai berti savo tekstą. Kai pastebėsiu, kad tai vyksta ir su manimi – kaipmat mesiu šią profesiją.

Maloni ir išmintinga Dž. Denč „Skandalo užrašuose” transformavosi į bjaurią senutę, tiesiančią nešvarias rankeles į nuostabiąją Keitę Blanšet. Ar negaila buvo save taip subjauroti?

Ne, neturėjau pasirinkimo. Jei norėjau suvaidinti tą moterį, turėjau ja tapti. Ilgai vargom su mano herojės grimu. Be to, šioje juostoje aš nešioju peruką su praplikusiomis vietomis. Jis buvo toks plonas, kone permatomas. Nuostabi idėja!

Ar su šiuo peruku nebijojote į save pažvelgti veidrodyje?

O aš ir nežiūrėjau. Nemanau, kad ir mano veikėja praleisdavo daug laiko prie veidrodžio.

Ar Britanijos imperijos damai svarbios „Oskaro” nominacijos?

Žinoma. Tai visada suteikia stimulą dirbti toliau. Kiekvieną kartą, kai su savo vyru vykdavome į Los Andželą, elgdavomės lyg vaikai. „Žiūrėk, Džekas Nikolsonas! – rėkdavo jis man. – Vaikinas su kirviu iš „Švytėjimo”! Atrodytų, visus pažįsti, su visais bendravusi, tačiau negali atsisakyti malonumo ką nors badyti pirštu, – juokiasi Džudė.

Jūs filmuojatės ir Džeimso Bondo epopėjoje. Kaip jums naujasis slaptojo agento atlikėjas?

Man šie filmai – lyg deguonis. Pyrsas Brosnanas ir Danielis Kreigas yra visiškai skirtingi aktoriai. Pyrsas – žavingas vaikinas, o Danielis… Jis irgi žavingas, – juokiasi Dž. Denč. – Ir puikus aktorius. Žinote, man buvo labai bjauri ta sumaištis spaudoje ir fanų tinklalapiuose, neva Kreigas netinkamas šiam vaidmeniui. Aš visada buvau jo pusėje, manau, jis suteikė Bondui kai ko nauja, įžūlaus… bei įrodė, jog visi jo kritikai buvo neteisūs, – tikina Dž. Denč.

Superpopuliarioje filmų apie slaptąjį agentą epopėjoje Dž. Denč jau daugybę metų atlieka M – griežtosios Džeimso Bondo viršininkės – vaidmenį.

„Ji žiūri į dviejų puslapių monologą, o tuomet jį išberia mintinai, neužsikirsdama, iškart sudėliodama reikiamus akcentus ir tinkama intonacija, o grupė jau po pirmojo dublio eina gerti arbatos!” – neslėpdamas susižavėjimo apie ją pasakoja Danielis Kreigas, paskutinis iš Bondų „dinastijos” aktorius. – „M” – man reiškia „motina”, – pataikauja D. Kreigas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.