Kaip valgyti omarą

Prancūzijoje, Bretanės ir Normandijos pakrantėse, žvejojami omarai dažniausiai keliauja tiesiai į geriausius Paryžiaus ar Londono restoranus, bet kartais pasiekia ir Lietuvą.

Išvirtas paraudonuoja

Tai mėlynieji, Europietiško tipo omarai, kurių kiautas labai kietas, o mėsa ypač skani. Septynerių metų omaras būna vidutiniškai 30 cm. ilgio, sveria apie 900 g.

Sužvejoti omarai kurį laiką palaikomi specialiame narve, jūros vandenyje, kad gyvūnams praeitų patirtas stresas, nes nuo to gali nukentėti ypatingas mėsos skonis.

Išvirus omarą, melsvai juoda spalva tampa ryškiai raudona, todėl jie kartais vadinami „jūrų kardinolais“.

Skaniausia omaro, kaip ir kitų vėžiagyvių, dalis slypi po kietu kiautu – žnyplėse, kojose, uodegoje.

Pasirūpinkite įrankiais

Valgant neišdarinėtą omarą reikėtų pakaklėje pasirišti specialią didelę servetėlę.

Prieš darinėjant omarą derėtų pasirūpinti įrankiais ir indais. Jums reikės peilio, šakutės, žnyplių, šakutės omarui, šaukštelio padažui (nebūtinai), specialios lėkštės kiautams bei kitoms nevalgomoms atliekoms sudėti, dubens pirštams nusiplauti.

Gaminant namie reikalingas bent specialus peilis, kad perskeltumėte omarą išilgai.

Restoranuose omarai patiekiami įvairiai, kartais jau išgliaudyti. Omarui išgliaudyti naudojamos specialios replės ir smulki šakutė. Kaire ranka sutraiškomas omaro kiautas, žnyplės ir uodega, dešine specialia šakute iš jų išgliaudoma skani balta mėsa.

Kaip tai daroma

Kaire ranka omarą laikykite už liemens, dešine ranka trūktelėkite jį už uodegos. Omaro liemenį dėkite į maisto atliekų lėkštelę. Išilgai įpjaukite omaro uodegą ir išimkite minkštimą. Suimkite žnyples per vidurį specialiomis replėmis, sutraiškykite ir išimkite mėsą specialia šakute. Kojeles galima tiesiog iščiulpti.

Smarkiai nenusižengsite etiketui, jei vietoj šakutės naudositės pirštais.

Prie omaro visuomet pateikiamas vanduo su citrina, skirtas skalauti rankoms.

Patiekiant omarą labai svarbus padažas, paprastai gaminamas iš pomidorų, česnako ir brendžio. Arba…

Omaras su kalvadosu

Reikės: 4 mažų omarų (400 g) arba 2 didelių (600-800 g), 100 g sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų, žiubsnelio cukraus, 100 g kalvadoso.

Įkaitinkite orkaitę, specialiu peiliu perskelkite omarus pusiau, išvalykite vidurius, puseles aptepkite 50 g sviesto, druska, pipirais ir sudėkite į troškintuvą, užpilkite šlakeliu vandens. Virkite 10-15 min., pašlakstydami sultimis. Atsargiai užpilkite kalvadosu, (pasistenkite pilti ne ant pačių omarų, o į sultinį). Sudėkite likusį sviestą, suberkite cukrų ir troškinkite karštoje orkaitėje dar 8 min. Patiekite karštą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , . Įrašykite į adresyną nuolatinę nuorodą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.