Miniatiūrinis knygų mėgėjų rojus

Prancūzijos miestelio siaurose gatvelėse vienas šalia kito įsikūrę net 20 knygynų. „Čia lankosi tie, kurie labai mėgsta skaityti, ieško retų leidinių arba knygų kokia nors viena tema”, – rodydamas į vitrinas pasakojo prancūzų muzikologas Matthieu Guillot.

Apie 100 km į šiaurę nuo Liono esančio Cuisery miestelio vienas kvartalas pavadintas Knygų kaimeliu. Atsirado jis 1999 metais. Šiuo metu Knygų kaimelyje yra apie 20 knygynų, kuriuose galima rasti įvairios tematikos leidinių. Pats Cuisery miestelis nedidukas: bažnyčia, paštas, pagrindinė aikštė, gal 10-15 gatvių. Gražus rausvų akmeninių pastatų senamiestis. Knygų kaimelis užima kvartalą pačiame centre.

Kai lankėmės Cuisery, buvo darbo diena, tad žmonių gatvėse nebuvo daug. Gerokai daugiau suvažiuoja savaitgaliais – tada atkanka knygų mėgėjai iš įvairių Prancūzijos vietų ir net užsienio.

Vasaros pradžioje Cuisery atsiras dar vienas knygynas, vadovauti jam kviečiamas muzikologas Matthieu Guillot. „Knygų kaimelyje lankausi beveik nuo jo įsikūrimo pradžios, – LŽ pasakojo prancūzas. – Per tą laiką susipažinau su dauguma knygynų darbuotojų, net bičiuliaujuosi su jais.” M.Guillot teigimu, į Cuisery atvažiuoja bibliofilai, knygų kolekcininkai, skaitymo aistruoliai. Mat Knygų kaimelyje galima rasti tokių leidinių, kurių nebėra kituose Prancūzijos miestų knygynuose. Retų ar seniau išleistų knygų galima ieškoti ir knygų turguje. Cuisery miestelio gatvėse ir knygynuose jis rengiamas kartą per mėnesį. Pasak M.Guillot, knygininkai taip stengiasi pritraukti skaitytojų. „Knygų turguje leidinių galima įsigyti už gerokai mažesnę kainą negu knygyne. Pamenu, ant vieno prekystalio mačiau įvairių knygų, ir visos kainavo po eurą, – pasakojo prancūzas. – Knygynuose jos nepalyginti brangesnės.”

Cuisery knygynuose ir turguje galima rasti leidinių ne tik prancūzų, bet ir kitomis kalbomis. Miestelyje yra ir knygrišyklų, antikvarinių parduotuvių. Kai kuriuose knygynuose prekiaujama tam tikros tematikos leidiniais: viename – kriminalinė, fantastinė literatūra ir komiksai, kitame – fotografijos meno leidiniai, receptų knygos ir literatūra apie amatus, dar kitame – knygos apie gamtą ir keliones…

Knygomis prekiaujama ir per internetą. „Vieno knygyno šeimininkai pasakojo, kad per internetą parduoda apie 70 proc. leidinių, tiesiai nuo lentynų – apie 30 procentų”, – sakė M.Guillot. Jis taip pat knygų dairosi ne tik knygynuose, sendaikčių turguose, bet ir internete.

Prancūzas pasakojo liūdną istoriją apie vieną iš Cuisery knygynų. Jis buvo kiek atokiau nuo miestelio centro. M.Guillot mėgdavęs jame lankytis, nes rasdavo jį dominančių knygų. Knygyne buvo apie 20 tūkst. įvairių leidinių. Prieš pusę metų netikėtai kilus gaisrui knygynas sudegė. Supleškėjo beveik viskas. Dabar toje vietoje – pajuodusios knygyno griuvenos, kuriose šūsnys pabirusių, apdegusių knygų lapų. Dėl ko užsiliepsnojo pastatas, iki šiol neišsiaiškinta. Knygyno savininkui tai buvo didelis nuostolis.

Po poros mėnesių vienoje pagrindinių Cuisery gatvių duris turėtų atverti naujas didelės prancūzų leidyklos „L’Harmattan” knygynas, jame dirbs ir M.Guillot.

Prancūzas yra girdėjęs, kad knygų kaimelių yra ir kitose šalyse – Belgijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Suomijoje. Prancūzijoje pirmasis Knygų kaimelis buvo įkurtas prieš 20 metų Becheree miestelyje Bretanėje, pats naujausias Ambierle miestelyje atsirado prieš savaitę – taip pat netoli Liono.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.