Narkotikai nepaleidžia Klaipėdos iš savo gniaužtų

Teisėsaugininkai konstatuoja, kad tarp uostamiesčio gyventojų pastaruoju metu populiarėja heroinas, o aguonų ir jų dalių naudojimas Klaipėdoje smarkiai mažėja. Atsiranda ir naujų narkotikų.

Neseniai miesto centre buvo sulaikytas niekur nedirbantis ir nesimokantis jaunuolis, kuris automobilyje turėjo keletą šimtų tablečių su vyšnių įspaudu.

Jas ištyrus ekspertams pasitvirtino spėjimas, kad uostamiestį pasiekė naujas produktas – aptikta iki tol psichotropinėse tabletėse nefigūruodavusių medžiagų.

Lyderis – heroinas

Klaipėdos teisėsaugininkai sako, kad aguonos ir jų dalys pralaimi konkurencinę kovą su heroinu dėl kelių priežasčių.

Kaip ir kiekviename versle, platintojams svarbi kaina ir galimybė užsidirbti. Dozė heroino, vadinamasis „čekis”, uostamiestyje kainuoja apie 50 litų, o dozė aguonų – tik 8 litai. Natūralu, kad jų platintojai renkasi brangesnes prekes, nes tai leidžia geriau uždirbti.

Kita vertus, dabar – ne aguonų augimo metas. Pareigūnai sako, kad aguonas išauginti Lietuvoje darosi vis sunkiau, ir jų trūksta. Kasmet Lietuvoje vasaros metu vykdoma akcija „Aguona”, kurios metu visos policijos tarnybos, ne tik su kvaišalų platinimu kovojantis Klaipėdos VPK Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos 4-asis skyrius, ypatingą dėmesį skiria šioms narkotinėms medžiagoms.

Pareigūnai teigia, kad uostamiestį pasiekia ne tik Lietuvoje pagaminti, bet ir atvežtiniai kvaišalai. Dažniausiai – iš Kauno, Šiaulių.

Klaipėdoje populiarūs tokie kvaišalai, kaip amfetaminas, metamfetaminas (miltelių ir tablečių pavidalu) bei ekstazio tabletės ir milteliai. Pastarųjų sudėtyje aptinkama amfetamino, MDMA ir kitų narkotinių medžiagų.

Anot pareigūnų, „žolė” (kanapės arba marihuana) uostamiestyje nebe tokia populiari. Vartojantieji, tikina policininkai, jaučia jos stygių. Nors Lietuvoje yra buvę sulaikyta kanapių augintojų, visgi Klaipėdą, anot pareigūnų, pasiekia atvežtinė „žolė”.

Su vyšnių įspaudu

Kvaišalų rinkoje pasirodo ir nauji produktai. Balandžio 4-ąją Taikos prospekte, automobilių stovėjimo aikštelėje prie „Vėtrungės” pasažo, ONTT pareigūnai, turėdami išankstinės informacijos, sulaikė asmenį su kvaišalais.

Pas automobilyje BMW-520 sėdėjusį Naujosios Akmenės gyventoją Robertą Joniką (gim. 1981 m.) rastas polietileninis maišelis su 304 rausvos spalvos tabletėmis. Ant jų buvo įspaustas logotipas su dviem vyšniomis.

Dėl kvaišalų laikymo pradėjus ikiteisminį tyrimą, įtariamasis trims mėnesiams buvo uždarytas į areštinę, o tabletės perduotos ekspertams.

Neseniai Klaipėdą pasiekė medicinos ekspertų duomenys. Tablečių cheminė sudėtis buvo nauja, t.y. kitos psichotropinės medžiagos nei įprastai. Tiesa, jos yra įtrauktos į Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą draudžiamų vartoti 253 medžiagų sąrašą, tačiau tai – pirmos tokios sudėties tabletės, pasiekusios Klaipėdą. Lietuvoje jos jau ne naujiena.

Paprastai kinta tablečių spalva ir įspaudai. Policininkai juokauja, kad kokių dažų ar įspaudų turi nelegalūs gamintojai, tokius ir panaudoja, tačiau tablečių veikliosios medžiagos paprastai būna tos pačios. Esą „įvaizdis” keičiamas siekiant prekės populiarumo.

Uostamiestyje anksčiau plito kvaišalai su delfino, kengūros logotipais, o vyšnių įspaudai atsirado neseniai. Tabletės su vyšnių atvaizdu anksčiau jau buvo tirtos, tačiau jų sudėtis nuo kitų nesiskyrė.

Vienos tabletės kaina rinkoje – nuo 8 iki 12 litų, nors pasitaiko ir prašančiųjų 15 litų. Spėjama, kad sulaikytas R. Jonikas gali būti narkotikų platintojas, nes tiek kvaišalų, kiek rasta pas jį, vienas žmogus nebūtų suvartojęs ir per metus. Vaikinas neteistas, tačiau įtarimų, susijusių su narkotikais, teisėsaugininkai turėjo seniai.

Pabandyti – tik už pinigus

Teisėsaugininkai sako, kad sudaryti tipiško narkotikų vartotojo portretą yra sunku. Kvaišalai išplitę įvairiuose visuomenės sluoksniuose, tad sunku išskirti socialines klases ar amžių.

Teigiama, kad jaunimas dažniausiai renkasi sintetinius narkotikus (amfetaminą, metamfetaminą), o heroiną ar augalinės kilmės narkotikus – žmonės su kvaišalų vartojimo stažu. Pastaroji grupė dažniau naudoja ir psichotropinius vaistus, tokius, kaip „Klonezepam” ir pan.

Pareigūnai akcentuoja, kad paaugliai, jaunimas yra didžiausia rizikos grupė, nes jiems viskas įdomu.

Teisėsaugininkai neigia mitą, jog paauglius prie kvaišalų pripratina „negeri dėdės”, duodantys nemokamai ar net per prievartą jų išbandyti. Esą tokie laikai seniai praėję. Narkotikų platintojams nemokamas „prekės” degustavimas būtų pernelyg didelė prabanga. Kita vertus, atsirastų norinčių tuo piktnaudžiauti.

Svarbiausia esą tai, kad kvaišalai pernelyg išplitę, o juos jaunimo tarpe platina bendraamžiai. Jaunuoliams tampa tiesiog natūralu bandyti vartoti tai, ką ir jų draugai.

Įstatymai – palankūs platintojams

Su jaunimu dirbantys pareigūnai tikina, kad kvaišalų platintojai nebūtinai patys juos naudoja, tačiau anksčiau ar vėliau tą jie padaro.

Anot policininkų, narkotikai – brangi prekė, tad ją platinti patikima ne bet kam. Į narkotikus įklimpęs žmogus disponuoti didelėmis pinigų sumomis negali, tad šiam verslui netinka.

Visgi sėdus į teismo suolą toks platintojas parankus. Įstatymas žmogui, turėjusiam kvaišalų savo reikmėms, daug švelnesnis nei platintojui. Patį pirkimo-pardavimo procesą dažnai būna labai sunku įrodyti, tad ne vienas uostamiesčio narkotikų pardavėjas tuo pasinaudojo – tapo fiktyviu narkomanu.

Šią įstatymų numatytą „lengvatą” žino ir klientų gynybai naudoja advokatai. Taip vietoje kalėjimo kvaišalų platintojai atsiperka piniginėmis baudomis.

Įrodė esąs narkomanas

„Vakarų ekspresas” sekė, kuo baigsis vieno kvaišalų platinimu įtarto jaunuolio istorija. Pernai gegužę ONTT pareigūnai pagal iš anksto turėtą informaciją Minijos gatvėje sulaikė 20-metį Egidijų G. Pas jį rastas visas narkotikų rinkinys: 40 tablečių MDMA, popieriaus lankstinukas su metamfetaminu, du maišeliai su kanapėmis.

Mašinoje buvo ir dujinis pistoletas, daug tuščių polietileninių maišelių. Egidijus G. tikino, kad kvaišalus įsigijo savo reikmėms. Pirkęs daugiau, nes viena tabletė pasiūlyta už 8 litus. Amfetaminą esą gavęs vietoj grąžos, nes nepažįstamas pardavėjas neturėjęs pinigų.

Sportuojantis vaikinas turėjo logišką paaiškinimą ir tam, kaip jo draugės namuose atsirado kitas kvaišalų rinkinėlis, svarstyklės. Anot įtariamojo, kvaišalus pas draugę pamiršęs jis, o svarstyklės reikalingos ne kvaišalams, o sporte naudojamiems maisto papildams pasverti.

20-mečio telefone buvo aptikta daugybė žinučių su prašymais: „Reikia gramo”, „Norėjau arbatos arba ratų”. Vaikinas tikino, jog taip sportininkai vadina maisto papildus. Esą jis užsipirkdavęs daugiau bei parduodavęs kolegoms.

Teisme buvo apklaustas ir vaikino sporto klubo treneris. Jis sakė, kad Egidijaus G. sportiniai pasiekimai rodo, jog jis kvaišalų nenaudoja, tačiau teigė, kad maisto papildų svarstyti nereikia – tam yra specialūs kaušeliai. Treneris sakė negirdėjęs, jog sportininkai maisto papildus vadintų „ratais”, „gramais” ar „žole”…

Medikų tyrimai parodė, kad Egidijus G. narkotikų nevartoja, tad į Klaipėdos miesto apylinkės teismo suolą vaikinas sėdo įtarus kvaišalų platinimu. Pripažinus kaltu, jam buvo paskirti 4 metai nelaisvės, tačiau klaipėdietis šį sprendimą apskundė.

Klaipėdos apygardos teisme apeliacine tvarka išnagrinėjus bylą bausmės Egidijui G. beveik nebeliko. Šįkart teisėjai patikėjo, kad vaikinas kvaišalus turėjo savo reikmėms, ir paskirtąją bausmę pakeitė į piniginę baudą. Pastarosios, įskaičius areštinėje praleistas dienas, nuteistajam mokėti neteks.

Platintojai nieko nebijo

Klaipėdos pareigūnai gali pateikti daugybę panašių pavyzdžių, kai ilgas jų darbas dėl įstatymų spragų nueina perniek.

„Teismas kaltinamuosius net nuteisia, tačiau tai nereiškia, kad jie sėdės 8 ar 11 metų. Platintojai į laisvę grįžta žymiai anksčiau. Juos išgelbėja apeliacijos ar paleidimas į laisvę lygtinai. Vienas kvaišalų platintojas pernai sėdo 6 metams, tačiau jam pavyko įrodyti, jog jis serga sunkia liga. Vyras jau laisvėje…”, – sako pareigūnai.

Į teismo suolus pastaruoju metu sėdo ne viena organizuota gauja, gyvenusi iš kvaišalų platinimo. Deja, „taškų”, kur galima įsigyti narkotikų nemažėja. Paprastai vietose, kurios narkomanams, žinomos kaip „taškai”, tuoj pat įsikuria kiti platintojai.

„Idėjinių narkotikų platintojų niekas negąsdina, nes nėra ką prarasti. Jie gyvena šia diena: gerai užsidirba, smagiai pašėlsta bei žino, jog gali tekti pasėdėti. Toks užburtas ratas”, – sako teisėsaugininkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.