Mirtinas pavojus – leisgyvė stirna bagažinėje

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai prašo visų gyventojų, pavasarį Kleboniškio miške kontaktavusius su jaukia, kaire koja sužeista stirna, skubiai kreiptis į Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinę ligoninę arba į Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Infekcinių ligų konsultacijų skyrių. Šis laukinis gyvūnas galėjo būti pasiutęs. Kontaktavusius ir nesiskiepijusius gali ištikti mirtis. Skiepai vienintelė pagalba žmogui.

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, balandžio 16 d. Kauno mieste išaiškintas ketvirtas pasiutligės židinys šiais metais. Pasiutligės nešiotoja – gražuolė stirna, savaitgalyje rasta Kaune, netoli pėsčiųjų tilto į Kleboniškio mišką, prie autostrados Vilnius-Klaipėda.

Leisgyvę ir sužalotą gražuolę stirną praėjusį savaitgalį rado autostrada važiavę tėvas ir žentas. Pagailėję gražaus gyvūno, vyriškiai apžiūrėjo nelaimės ištiktą miško viešnią. Pamatę, kad stirnai sukandžiota nugara, lūžus kairė koja, bet ji dar alsuoja, vyrai nieko nelaukdami čiupo stirną plikomis rankomis ir įsikėlę į mašinos bagažinę nuvežė į Lietuvos gyvūnų globos draugijos Kauno skyrių.

Po paros stirna gyvūnų globos draugijos patalpose nugaišo, mirties priežastis – pasiutligė. Tėvas ir žentas skubiai skiepijami nuo pasiutligės.

KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus gydytoja epidemiologė Nijolė Kriaučiūnienė sakė, kad, nepaisant gražių paskatų, žmonės žaidė su mirtimi. Pasiutligės virusas gali įsiskverbti į organizmą per menkiausią odos ar gleivinės įdrėskimą. Gydytoja dar kartą primena, kad radus negyvą ar leisgyvį gyvūną, būtina skubiai kviestis veterinarijos specialistus. Jokiu būdu neliesti gyvūno plikomis rankomis, netgi kojomis, patiems nevežti mašinos bagažinėje, neprileisti artyn vaikų.

Pasak visuomenės sveikatos specialistų, pasiutusį laukinį gyvūną galima atpažinti iš neįprasto elgesio. Pradžioje sergantis gyvūnas dažniausiai jaukus, bėga artyn žmogaus, glaustosi, leidžiasi paimamas ant rankų, netgi nešamas. Vėliau gali būti agresyvus.
Kaip sakė Lietuvos gyvūnų globos draugijos Kauno skyriaus laukinių gyvūnų reabilitacijos skyriaus veterinarijos gydytojas Aivaras Paukštė, kažkokia stirna su nukarusia užpakaline kaire koja jau ankstyvą pavasarį buvo pastebėta Kleboniškio miške. Pagauti jos nepavyko, tačiau gali būti, kad tai tas pats gyvūnas. Stirna apkrėsti naminius bei laukinius gyvūnus (usūrinius šunis, lapes).

Juo labiau, kad kovo mėnesį toje pačioje teritorijoje – Eigulių seniūnijoje Kleboniškio vienoje sodyboje nuo pasiutligės nugaišo naminis šuo. Tuomet šuns kritimo priežastis nebuvo įtariama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.