D.Budrevičienė nesiryžta imtis nuosavo verslo

Buvusi „Krekenavos agrofirmos” darbuotoja Dalia Budrevičienė pirmadienį baigs verslo organizatorių kursus ir privalės parengti verslo planą. Klubą ar kavinę ketinusi atidaryti moteris susvyravo.

„Dalia. Be vokelių” – taip turėjo vadintis Lietuvos įžymybe tapusios Dalios Budrevičienės kavinė. Tačiau norams turėti nuosavą verslą veikiausiai nebus lemta išsipildyti.

„Bijau, – savo apsisprendimą paaiškino D.Budrevičienė. – Ar imsiuosi šio verslo, atsakysiu po kelių dienų.” Pasak moters, dėl jos neryžtingumo kalta pavasarinė depresija, patirti grasinimai ir neištesėti politikų pažadai.

Pašalpos nebegaus

Panevėžio verslo konsultacijų centro kursantė ateinantį pirmadienį pradės dvi savaites truksiančią praktiką aukso dirbinių įmonėje „Puntukas”, o pirmomis gegužės dienomis privalės apginti verslo planą. Aukso dirbinių verslas moters netraukia. „Puntuką” ji pasirinko dėl to, kad ši įmonė yra arčiausiai Panevėžio autobusų stoties. Norėdama išgyventi iš darbo biržos jai skiriamos 600 litų pašalpos, D.Budrevičienė turi taupyti kiekvieną centą. Miesto pakraštyje esančių įmonių tik viešuoju transportu važinėjanti moteris nespėtų pasiekti iki darbo pradžios. Į Panevėžyje rengiamus kursus ji atvyksta iš Krekenavos. Gegužę D.Budrevičienei pašalpa bus išmokėta paskutinį kartą.

Žinoma ir užsienyje

Kavinės-klubo idėja kilo neatsitiktinai. Moteris yra dirbusi kavinėje, todėl išmano viešojo maitinimo ypatumus. Tikėtasi, kad jos kavinė greitai išpopuliarėtų tarp užsieniečių. Įtakingo politiko Viktoro Uspaskicho keršto nepabūgusi krekenaviškė žinoma ir už Lietuvos ribų. Tarptautinis anglų kalba leidžiamas žurnalas „International union rights” šį mėnesį išspausdino žurnalisto, Glazgo universiteto Darbo studijų centro profesoriaus Charles’o Woolfsono apžvalginį straipsnį „Vokelių skandalas: lietuviška istorija”.

Kodėl bedarbė?

„D.Budrevičienė, buvusi mėsos pakavimo įmonės, vaikų darželio darbuotoja, bufetininkė, tapo nemėgstama heroje, kovojančia dėl darbo standartų šiuolaikinėje Lietuvoje, – rašo Ch.Woolfsonas. – Gamyklos savininkė yra vietos milijonieriaus Viktoro Uspaskicho žmona. V.Uspaskichas aktyviai dalyvavo drumzlinuose Lietuvos politikos gyvenimo vandenyse. Per kelerius metus išpopuliarėjo ir tapo charizmatišku populistiniu lyderiu. Jo vadovaujama partija gavo 5 iš 13 vietų Europos Parlamente. Pažadėjęs atlyginimų didinimą, nedarbo mažinimą, pritraukė viskuo nusivylusį, pilietines teises praradusį elektoratą.”

Priminęs vokelių skandalo istoriją straipsnio autorius stebisi, kad Lietuvoje, kurioje dėl darbo jėgos trūkumo socialdemokratas premjeras rėmė iš Jungtinės Karalystės atsklidusią idėją dėl 60 valandų darbo savaitės, D.Budrevičienė liko bedarbė.

Bijo keršto

Tarptautinis dėmesys ir įgytas išsilavinimas moters neguodžia. Surasti jai darbą žadėję keli žinomi politikai, verslininkai prapuolė. Neatsiliepia Panevėžio savivaldybėje socialine darbuotoja žadėjęs įdarbinti politikas. Krekenavoje gyvenantys D.Budrevičienės kaimynai kartkartėmis perduoda jai neįvardytų asmenų „linkėjimus” pasisaugoti.

„Šiais laikais žmones ir susprogdina, ir padega”, – užplūdusios baimės ir neryžtingumo priežastis LŽ atskleidė D.Budrevičienė. Ją moraliai palaikanti ir guodžianti Lietuvos maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė užsiminė apie krekenaviškės šeimą persekiojančias nelaimes. Per Kalėdas į šiurpią avariją patekusio moters žento laukia trečia operacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.