JAV respublikonai neigia kaltinimus, kad Irako karas yra pralaimėtas

JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir jo respublikonai ketvirtadienį stengėsi atremti JAV karų Irake ir Vietname palyginimus, Senato demokratų lyderiui pareiškus, kad karas Irake pralaimėtas.

Kitą dieną po to, kai per Baltųjų rūmų susitikimą su įstatymų leidėjais nepavyko suderinti nuomonių dėl to, ar prie įstatymo dėl karo finansavimo pridėti pajėgų išvedimo planą, G.W.Bushas ir demokratai savo ginčą tęsė per atstumą.

Paprašytas palyginti Irako karą su Vietnamo karu, kuris ir po trijų dešimtmečių tebeslegia amerikiečių dvasią, G.W.Bushas auditorijai Ohajuje sakė, kad per ankstyvas amerikiečių pasitraukimas iš Irako gali išprovokuoti chaosą ir žudynes, taip pat kaip 1975 metais kapituliavus Saigonui kilo karas tarp Vietnamo ir Kambodžos raudonųjų khmerų.

„Po Vietnamo, mums išėjus, gyvybių neteko milijonai žmonių. Aš nerimauju, kad čia būtų analogiška”, – sakė G.W.Bushas ir pridūrė: „Šį kartą priešas nesitenkintų buvimu Artimuosiuose Rytuose, jis atsektų mus iki čia”.

G.W.Bushas sako, kad vetuos įstatymo projektą dėl 100 mlrd. JAV dolerių (254 mlrd. litų) karui, kurių jis prašė, jei demokratai neatsisakys planų susieti jį su pajėgų išvedimo grafiku.

Tačiau Nevadai atstovaujantis demokratas, Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Ridas) Vašingtone sakė, jog trečiadienį per susitikimą su prezidentu Baltuosiuose rūmuose jam perdavė, kad „šis karas yra pralaimėtas”, o G.W.Busho pajėgų didinimo planu „nieko nepasiekiama”. Tą dieną Bagdade per bombų sprogimus žuvo beveik 200 žmonių.

H.Reidas sakė, jog primena G.W.Bushui Vietnamo karą 7-ojo dešimtmečio viduryje, kai prezidentas Lyndonas Johnsonas (Lindonas Džonsonas) nusprendė nusiųsti į Vietnamą daugiau karių, nors žinojo, kad to konflikto laimėti neįmanoma.

„Šį (Irako) karą galima laimėti tik diplomatiškai, politiškai ir ekonomiškai, ir prezidentui reikia tai suprasti”, – per spaudos konferenciją sakė H.Reidas.

Vėliau ketvirtadienį kalbėdamas Senate H.Reidas sakė: „Kol Irake einame prezidento keliu, karas yra pralaimėtas. Bet dar yra galimybė pakeisti kursą ir mes privalome pakeisti kursą”. Įstatymo projekte dėl karo finansavimo turėtų būti kovos misijų sumažinimo ir pastangų nukreipimo į tikras grėsmes JAV saugumui grafikas, nurodė jis.

G.W.Bushas pripažino, jog amerikiečiai yra susirūpinę dėl to, ar Jungtinės Valstijos gali stabilizuoti Iraką, ir sakė, kad demokratai turi ką nuveikti, bet jis vetuos jų įstatymo projektą, kai jis jam bus pateiktas. Tai gali įvykti kitą savaitę.

Senato mažumos lyderis, Kentukiui atstovaujantis respublikonas Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) sakė: „Negaliu … įsivaizduoti, kaip ten mūsų kariai, kurie kiekvieną dieną rizikuoja savo gyvybe, reaguos, kai grįžę į bazę išgirs, jog demokratų lyderis Jungtinių Valstijų Senate pareiškė, kad karas pralaimėtas”.

Daugelis įstatymų leidėjų mano, kad rimtos derybos dėl kompromiso prasidės tik po veto.

Tada, sako jie, gali atsirasti naujas įstatymas, kuriame būtų „gairės” Irako pažangai įvertinti, o ne pajėgų išvedimo grafikai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.