Rengimasis „Eurovizijai” – ekonominės klasės

Lietuvos rengimasis tarptautiniam „Eurovizijos” dainų konkursui, į kurį mūsų delegacija išvyks jau po dviejų savaičių, atrodo labai ramiai, palyginti su aistromis, kurios verda kitose šalyse.

Šią savaitę mūsų atstovus konkurse – grupę 4FUN, kuri gegužės 12-ąją pasirodys „Eurovizijos” finalo scenoje Suomijos sostinėje Helsinkyje, – pradžiugino žinia, kad Vyriausybė iš rezervo fondo skiria jų rengimuisi dalyvauti 100 tūkst. Lt.

Klipo neturi

Šie pinigai papildys Lietuvos „eurovizininkų” biudžetą, kuris yra palyginti kuklus. Nors po nacionalinio konkurso finalo grupė ketino per savaitę nufilmuoti dainos klipą, kad jį būtų galima pristatyti jau per šalių-dalyvių delegacijų vadovų susitikimą Helsinkyje, kuris vyko kovo viduryje, šių planų teko atsisakyti. Taigi šįmet klipo Lietuvos atstovai neturi.

Tačiau, anot Lietuvos „Eurovizijos” koordinatoriaus, Lietuvos televizijos muzikos laidų prodiuserio Jono Vilimo, tai – anaiptol neprivalomas ir jokiu būdu pergalės neužtikrinantis atributas, kuriuos rūpinasi toli gražų ne visos konkurse dalyvaujančios šalys.

Svarbiausios esančios trys pasirodymo tiesioginiame konkurso eteryje minutės. J. Vilimo teigimu, scenoje tuo metu bus rodomas šešėlių teatras.

Kad ir kaip būtų, be reklaminės kampanijos mažai kas išsiverčia. Anot J. Vilimo, Lietuvai atstovausianti daina „Love Or Leave” jau sukasi kitų šalių radijo eteryje.

Šiuo metu grupė yra išvykusi pristatyti jos kaimyninėse šalyse – didesnio spindulio kelionių ji sau leisti negalėsianti. Vakar Julija Ritčik ir muzikantai koncertavo ir dalijo interviu Baltarusijos sostinėje Minske, rytoj gros Lenkijoje.

Koordinatoriaus teigimu, Vyriausybės skirta suma padengs tik dalį „eurovizinių” išlaidų. Iš tikrųjų dalyvavimas – net ekonomiškas Lietuvos variantas – atsieina mažiausiai kelis šimtus tūkstančių litų.

Virš 100 tūkst. LT sudaro dalyvio mokestis, antra tiek teks pakloti už visos komandos viešnagę Helsinkyje, vardijo J. Vilimas. Ačiū pernai mūsų šaliai atstovavusiems „LT United” – jų pelnytos šeštos vietos dėka šiemet kelionė atsieis pigiau, mat svečiuotis užsienyje lietuviams teks savaitę, o ne dvi, kaip įprasta dalyviams, turintiems įveikti pusfinalio barjerą.

Atviri tekstai

Kol Lietuva pamažu populiarina romantišką baladę ir planuoja kuklų biudžetą, kitose šalyse dėl konkurso verda diskusijos…

Apie šiųmečių „eurovizininkų” įvairovę – nuo ilgakasių rokerių iki išsipudravusių transvestitų – jau rašėme. Tokia pat įvairovė pastebima ir jų atliekamų dainų tekstuose, kurie kelia visuomenės grupių pasipiktinimą įvairiose Europos šalyse.

Pernai nugalėtojų laurais pasipuošę suomiai „Lordi”, atrodę tarsi išprotėjusio grimuotojo aukos, traukė dainą apie raguotąją pragaro pabaisą krauju pasruvusiomis akimis ir rokenrolo angelus, giedančius sunkiojo roko aleluja. Šiemetiniai dalyviai renkasi dar konkretesnius įvaizdžius.

Štai Šveicarijos Federalinė demokratijos sąjunga ir šalies Evangelikų aljansas surinko apie 50 tūkst. piliečių, nusiteikusių prieš DJ Bobo atstovavimą „Eurovizijos” konkurse, parašų.

„Europopso” žvaigždė su didžiuliu stažu mano gerai jaučianti publikos nuotaikas: aiškiai paveiktas „Lordi” sėkmės, DJ Bobo konkursui pateikė dainą „Vampires Are Alive”.

Jos tekste apstu neva intriguojančių detalių, kurias drąsiai galima vadinti užuominomis į suicidą ir satanizmą: „Vampyrai yra gyvi, aš vampyras, aš vergas… Kur tamsa, kur šešėlis – ten esu aš… Tarsi įkyriam košmarui, leisk man pakeisti tavo pasaulį. Išlaisvink savo dvasią po vidurnakčio, parduok savo sielą! Pasimėgau kelione iš rojaus į pragarą. Esi čia, kad nutrauktum savo gyvenimą!”

Grupė „Teapacks”, atstovaujanti Izraeliui, vietoj mistikos pasirinko politikavimą. Dainoje „Push The Button” įžvelgiama užuominų į Irano branduolinę programą, tačiau patys grupės nariai neigia minintys konkrečius asmenis. Tačiau joje aprašomas „beprotis valdovas”, kuris kelia siaubą pasaulyje: „Jeigu kas nors padarys klaidą, jis mus susprogdins”, – turi labai daug panašumų su Irano prezidentu Machmudu Achmadinežadu, žadėjusiu ištrinti Izraelį iš pasaulio žemėlapio.

Dar viena „Eurovizijos” sensacija žada tapti Ukrainos atstovas Andrejus Danilka, geriau žinomas kaip Verka Serdiučka. Moteriškės parodija tapo savarankišku personažu, ironizuojančiu iš kičo ir silpnosios lyties būdingų ypatybių.

Anot Ukrainos žiniasklaidos, baiminamasi, jog šis „transvestitas” su savo „popsu” visiškai sugriaus šalies įvaizdį Europoje. Ritmingoji Verkos dainelė, skirtingai nei kiti minėti kūriniai, prasmių neperkrauta: „Nicht verstehen. Sieben, sieben, aj-liu-liu!” – čiulba Serdiučka. Be kita ko, ypač priekaištingai Verkos atstovavimą vertina ukrainiečių nacionalistai – juk A. Danilkos personažas itin populiarus Rusijoje.

Iš savo šalies atstovių – merginų grupės „Serebro” – ironizuoja ir patys rusai. Satanizmo ir politikavimo trijulės dainai „Song Number One” neprikiši – nebent akį rėžiančią seksualinę potekstę.

„Aš turiu vietą, kurioje tu dar nesi buvęs, – intriguoja dainininkės. – Uždėk savo vyšnią ant mano torčiuko, paragauk mano vyšnių pyragėlio.” Pikantiško teksto vertimas į rusų kalbą buvo paskelbtas Rusijos žiniasklaidoje.

Ar 4FUN dainos lyriškumas taps koziriu konkurse, ar baladė „Love Or Leave” paskęs vulgarios konjunktūros gausoje, kol kas neaišku. „Tokia įvairovė – šiame konkurse įprastas dalykas”, – šypsosi J. Vilimas.

Nepaisant diskusijų, konkurso rengėja Europos transliuotojų sąjunga (EBU) „neišbrokavo” ne vienos iš pateiktų dainų. „Eurovizijos” dainų konkurso koordinatoriaus Svantės Stokselijaus įsitikinimu, šių metų konkursas žada būti be galo įvairus ir nenuspėjamas.

Anot jo, „Eurovizija” tuo ir ypatinga, kad tą pačią dieną vienoje scenoje galima išvysti daug muzikos stilių ir kultūrų. Iš tiesų – jokios diskriminacijos konkursui neprikiši.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.