Pianisto rečitalis – nedažnai Lietuvoje

Šiandien, balandžio 19 dieną, Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje koncertą rengia pianistas Daumantas Kirilauskas

Muzikas nuolat lepina klausytojus originaliu repertuaru, muzikine vaizduote, savita interpretacija. Kirilauskas – pianistas, kuris savo pasirodymais pakeri ne tik prestižinių koncertų salių publiką, bet ir tarptautinių konkursų žiuri.

„Surengti solinį rečitalį Didžiojoje salėje šiandien laikyčiau tiesiog prabanga visiems – tiek atlikėjui, pasiryžtančiam grandiozinei programai, tiek koncertų įstaigai, organizuojančiai nepelningą vakarą”, – yra prasitarusi muzikologė Rima Povilionienė. Nors Šv. Kotrynos bažnyčia neturi didžiosios salės statuso, balandžio 19-ąją joje vyksiantis D.Kirilausko rečitalis – būtent ta prabangi, reta dovana, ypač intriguojanti neseniai pasirodžius pirmajai šio pianisto kompaktinei plokštelei. Vienas iš įrašytų kūrinių – vengrų kilmės švedų kompozitoriaus Mikleso Maroso Sonata – skambės ir rečitalio programoje. Ši išsiskiria didele stilistine įvairove, liudijančia retą muzikanto universalumą: girdėsime Georgo Friedricho Haendelio, Fryderyko Chopino, Albano Bergo, Sergejaus Prokofjevo kūrinius.

„Pianistu D.Kirilausku pirmiausia žaviuosi dėl originalios ir pažangios jo mąstysenos, smalsumo bei naujos muzikos troškimo. Pianistas konstruktyvus ir racionalus, preciziškas, tobulai artikuliuojantis garsą visokiu greičiu, ir tai turbūt ryškiausios jo savybės. Beveik kiekviename sąskambyje juntamas vienas pagrindinių jo atlikimo principų: pirma – mintis, suvokimas, paskui – veiksmas, garsas.” (Asta Pakarklytė)

„Pianistas D.Kirilauskas tarsi atkuria kompozitoriaus improvizavimo akimirkas. Jos artimos dabar bemaž pamiršto namų muzikavimo atmosferai, o kad toks neįmantrus nuoširdumas įkvėpė pernai čia virtuoziškumu žėrėjusį pianistą, rodo jo nemenkas menines aspiracijas. Taip interpretuojamas Franzas Schubertas – širdies reikmė.” (Edmundas Gedgaudas).

Ne veltui reikliausių vyresniosios ir jaunosios kartos kritikų balsai susipina į darnų, pozityvų atlikėjo stiliaus analizės dialogą: D. Kirilauskas, kurio biografijoje apstu tarptautinių konkursų laurų ir tolimų šalių publikos aplodismentų atgarsio, šiandien yra vienas savičiausių ir nepriekaištingiausių fortepijoninės muzikos interpretatorių Lietuvoje. Jo rečitalis – tikrai brangus ir retas muzikinis įvykis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.