Estijos sostinėje bus pradėti kasinėjimai prie sovietinio paminklo

Estija trečiadienį paskelbė, kad po savaitės planuojama pradėti žmonių palaikų, palaidotų Tenismegio kalvoje prie sovietinio paminklo žuvusiesiems Antrajame pasauliniame kare, ekshumavimą ir identifikavimą, kuris tikriausiai išprovokuos griežtą Rusijos reakciją.

Vadinamasis Bronzinis kareivis, kuris stovi prie vienos pagrindinių visuomeninio transporto stotelių Talino centre, tapo didelių Estijos ir Rusijos nesutarimų priežastimi.

Gynybos ministras Jaakas Aaviksoo (Jakas Avikso) laiške Talino merijai rašė, kad ministerija kasinėjimų metu nuspręs, kur perlaidoti karius, kurie, kaip manoma, yra palaidoti prie šio Raudonosios armijos kareivį vaizduojančio paminklo.

„Turime užtikrinti kapų ramybę tiems, kurie čia guli, – sakė J.Aaviksoo. – Ši vieta nėra tinkama po šiuo paminklu palaidotų (žmonių) orumui užtikrinti”.

Ministras savo įsakyme pažymėjo, jog remiasi kovą sudarytos karių kapaviečių apsaugos komisijos pozicija, kad žmonių palaikus iš Tenismegio kalvos reikia iškelti.

J.Aaviksoo taip pat pažymėjo, kad nėra tikslių duomenų, kiek žmonių palaidota sklype prie minėto paminklo. Pasak jo, visiškai tiksliai žinoma, kad Tenismegio kalvoje palaidoti mažiausiai vieno žmogaus palaikai.

Pagal įsakymą, darbai bus pradėti ne anksčiau kaip po septynių dienų, kai apie tai bus informuota Talino savivaldybė ir senovės paminklų apsaugos departamentas.

Kaip pranešė žiniasklaida, antradienį vyriausybės saugumo komisija turėjo įvertinti žmonių Tenismegio kalvoje perlaidojimo ir Bronzinio kareivio perkėlimo į kitą vietą planą.

Jeigu žmonių palaikai bus perlaidoti į kapines, atkris priežastis, dėl kurios Tenismegio kalvoje turi būti antkapis – Bronzinis kareivis.

Karinių kapaviečių apsaugos komisijos pirmininkas Mati Raidma sakė BNS, jog komisija priėjo prie išvados, kad Tenismegio kalvoje palaidotų žmonių ramybė neužtikrinta.

Todėl, pažymėjo M.Raidma, prie Bronzinio kareivio palaidotus žmonių palaikus reikia perkelti į sostinės Karių kapines.

Ministras pirmininkas Andris Ansipas praėjusią savaitę sakė, kad jau rengiamasi Bronzinį kareivį perkelti į kitą vietą. Pasak jo, paminklui išrinkta nauja vieta – karių kapinės Filtri gatvėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.