Ministro dukra šokdina žiniasklaidą

Vos savaitė liko iki vieno populiariausių šalyje festivalių „Kaunas Jazz” atidarymo koncerto. Gerbėjai seniai išgraibstė bene visus bilietus į jau septynioliktą kartą rengiamos tarptautinės fiestos renginius, o žiniasklaidai teks laikyti organizatorių egzaminą.

Septynioliktą kartą rengiamo „Kauno Jazz” meno vadovė Indrė Jučaitė perėmė festivalio rūpesčius iš tėvo Jono Jučo, kai šis tapo kultūros ministru. Kalbėdama su LŽ I.Jučaitė pabrėžė, kad pagrindinis festivalio šūkis: „Džiazas plačiąja prasme – ne tik muzika, bet ir gyvenimo būdas” – šiemet kaip niekad aktualus.

Tačiau tvarkydama paskutinius organizacinius reikalus festivalio meno vadovė šiemet didžiausią nemalonią staigmeną parengė gausiam festivalį pamėgusios žiniasklaidos atstovų būriui.

Naują akreditavimo formą I.Jučaitė vadina neišvengiama ir bent kiek tvarkos įvesiančia būtinybe. Tačiau ši „tvarka”, atrodo, virs nemenku skandalu, mat Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) paragino kolegas žurnalistus ir žiniasklaidos priemones būti solidarius ir ignoruoti renginio organizatorius bei pačius renginius.

Naujiena

Būtent taip „Kauno Jazz” organizatoriai pavadino naują žiniasklaidos atstovų akreditavimo tvarką. Su šia tvarka asmeniškai raštu buvau supažindintas ir aš, pasiteiravęs, kaip galėsime atspindėti džiazo fiestą „Lietuvos žinių” dienraštyje.

„Norėtumėme pasakyti, kad dėl kasmet vis didėjančio žiniasklaidos dėmesio festivaliui, tačiau nekintančių festivalio pagrindinių salių talpinimo galimybių per festivalio „Kaunas Jazz” organizatorių 2007 m. balandžio 2 d. posėdį buvo nuspręsta šiek tiek pakoreguoti akreditavimo tvarką siekiant maksimaliai išnaudoti ribotas salių galimybes bei paskatinti žurnalistus kuo labiau prisidėti prie festivalio įvaizdžio formavimo. Todėl prašytume iki 2007 m. balandžio 20 d. pristatyti organizatoriams „Kaunas Jazz 2007″ festivalio anonsą (straipsnį laikraštyje, savaitraštyje, žurnale, radijo laidos įrašą ir pan.). Tik tokiu būdu žurnalistas pateks į akredituojamųjų sąrašą, iš kurio balandžio 23 d. per organizatorių posėdį bus atrinkti tie žurnalistai, kurių indėlis formuojant festivalio įvaizdį buvo didžiausias, ir kurie turės galimybę patekti į visus festivalio renginius. Nepatekusius į pagrindines festivalio sales žurnalistus maloniai pakviesime nušviesti puikius nemokamus koncertus Vienybės aikštėje, Karo muziejaus sodelyje, Vytauto bažnyčioje ir Kauno sinagogoje”, – toks tekstas pasiekė ne tik LŽ redakciją, jis išplatintas „Kauno Jazz” interneto tinklalapyje.

Kratosi apsimetėlių?

„Taip elgiamės ne todėl, kad norėtume kaip nors įžeisti žurnalistus. Tiesiog jau esame pastebėję, kad akredituojasi daug, o apie festivalį rašo kur kas mažiau žiniasklaidos atstovų. Nenorime nieko diskriminuoti, skirstyti, kas į kokius renginius galės patekti, tiesiog siekiame, kad patektų tikrai galintieji ir norintieji nušviesti festivalį, kad ir tie žmonės, kurie nebus koncertuose, apie juos sužinotų kiek įmanoma daugiau. Na, o norintieji tiesiog pasiklausyti džiazo gali nusipirkti bilietus arba dalyvauti nemokamuose koncertuose”, – LŽ tikino I.Jučaitė. Pasak jos, užsienio šalyse į prestižinius džiazo renginius akreditavimo sąlygos yra kur kas griežtesnės ir niekam jos nekliūva.

Ne NATO asamblėja

Devyniolika metų rengiamo „Vilnius Jazz” sumanytojas ir organizatorius Antanas Gustys sako, kad džiazo festivalis, tuo labiau Lietuvoje, nėra nei olimpinės žaidynės, nei NATO asamblėja. „Džiazas – laisvos bendruomenės renginys, tad bet kokių suvaržymų ir ribojimų mes tikrai nepripažįstame, o rašančių ar TV žurnalistų juk nėra tiek daug, visus juos puikiai pažįstame. Tuo džiugiau, kad atsiranda kasmet keletas naujokų, besidominčių ir rašančių apie džiazą”, – įsitikinęs A.Gustys.

Pašnekovas pripažino, kad kito festivalio organizacinius reikalus komentuoti sunku, gal tiesiog rengėjai nori atsiriboti nuo piktnaudžiaujančių žurnalistų. „Bet ar tokių tiek daug, kad jie taptų problema?” – abejoja A.Gustys.

Jo žiniomis, pasaulyje egzistuoja ir mokamų akreditacijų, tiesa, jos populiarios tik per didžiuosius madų renginius ir svarbiausius tarptautinius kino festivalius.

Ragina boikotuoti

LŽ kalbintas Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius pabrėžė, kad veiksmai, kuriais siekiama kontroliuoti visuomenės informavimo priemonėse skelbiamos informacijos turinį iki jos paskelbimo, išskyrus įstatymų nustatytus atvejus, yra draudžiami.

Pasak D.Radzevičius, jei renginio organizatoriai saugo dalyvaujančiųjų jame asmens teises, garbę ir orumą, tuomet iš tiesų įstatymas numato kai kuriuos draudimus renkant ir viešai skelbiant informaciją. „Pavyzdžiui, be asmens sutikimo filmuoti, fotografuoti, daryti garso ir vaizdo įrašus fizinio asmens gyvenamojoje patalpoje, fizinio asmens privačioje namų valdoje ir jai priklausančioje aptvertoje ar kitaip aiškiai pažymėtoje teritorijoje, nepaisant to, ar tas asmuo yra nurodytose vietose. Taip pat draudžiama filmuoti, fotografuoti ar daryti garso ir vaizdo įrašus neviešų renginių metu be organizatorių, turinčių teisę rengti tokius renginius, sutikimo”, – cituoja įstatymą LŽS pirmininkas.

„Jei festivalis „Kaunas Jazz 2007” yra neviešas renginys, tuomet organizatorių sutikimas būtinas. Tačiau reikia pabrėžti ir kitą momentą. Bet koks žiniasklaidos ir ypač žurnalistų diskriminavimas pagal būtus ar nebūtus nuopelnus yra netoleruotinas. Jei renginio organizatoriai rengia „atrankos pagal grožį sesijas”, būtina solidari žurnalistų reakcija – boikotuoti tokį renginį!” – sakė D. Radzevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.