Balstogės universitetui – neigiamas atsakymas

Mokslo ir studijų institucijų vertinimo taryba nepritarė Balstogės universiteto filialo steigimui Vilniuje. Neigiamas atsakymas šią savaitę turėtų būti išsiųstas paraiškos teikėjams į Lenkiją.

Anksčiau buvęs Varšuvos universiteto filialas, bet jau dešimt metų savarankiškai veikiantis Balstogės universitetas (BU) nebe pirmą kartą bando pradėti veiklą Lietuvoje, bet šių planų vis tekdavo atsisakyti.

Maždaug prieš ketverius metus universitetas buvo įsipainiojęs į nemalonią istoriją, kai Lietuva atsisakė pripažinti apie keturias dešimtis šios aukštosios mokyklos baigimo diplomų: išsiaiškinta, kad Vilniuje įkurtame filiale studentai buvo mokomi pažeidžiant Lietuvos teisės aktus.

Naują paraišką steigti filialą Vilniuje BU pateikė pernai vasarą. Universiteto rektorius profesorius Jerzy Nikitoroviczius vylėsi, kad pavykus įveikti filialo steigimo formalumus, studentų priėmimą būtų galima pradėti jau šiemet, mokslai prasidėtų šį rudenį. Planuotos dvi pagrindinės studijų kryptys: informatika ir ekonomika. Į kiekvieną jų ketinta priimti po 90 studentų. BU planavo rengti paskaitas Vilniuje esančiuose Lenkų kultūros namuose, disciplinas lenkų ir anglų kalbomis turėjo dėstyti vizituojantys Lenkijos bei vietos dėstytojai.

Gavus leidimą steigti BU filialą, tai būtų buvęs pirmasis užsienio aukštosios mokyklos filialas Lietuvoje.

Viltys nepasiteisino

Dar kovą BU rektorius džiūgavo, esą iš Vilniaus jį pasiekę neoficialūs signalai rodo, jog filialo steigimui Lietuvoje bus uždegta žalia šviesa. Tačiau šios viltys nepasiteisino.

Kaip LŽ informavo Studijų kokybės vertinimo centro Studijų vertinimo skyriaus vedėjas Almantas Šerpatauskas, Mokslo ir studijų institucijų vertinimo taryba nusprendė nepritarti leidimo steigti BU filialą Lietuvoje išdavimui. Sprendimas motyvuotas tuo, kad BU neturi tinkamos materialinės bazės.

Iki šiol galimybėmis veikti Lietuvoje susidomėjusių Rusijos aukštojo mokslo įstaigų paraiškos taip pat buvo atmestos dėl mokymo bazei nustatytų reikalavimų neatitikimo bei dėl šalių teisės aktų nesuderinamumo.

Rektorius stebisi

Neseniai Vilniuje lankęsis BU rektorius lenkų žiniasklaidai pasakojo, kad prieš keletą dienų lankėsi Vilniuje ir iš neoficialių šaltinių sužinojo, kad filialui greičiausiai nebus lemta rastis. Rektorius teigė Lietuvoje neišgirdęs konkrečių atsisakymo išduoti leidimą priežasčių, mat steigimo dokumentai esą buvo visiškai tvarkingi. Lietuvos ekspertams neva galėjusi užkliūti dėstomoji lenkų kalba. BU rektorių tai labai nustebino, esą Europos Sąjungoje šalyse galimas dėstymas įvairiomis kalbomis, pavyzdžiui, anglų.

Nors Mokslo ir studijų institucijų vertinimo taryboje kilo abejonių dėl to, kad numatomame filiale planuojama dėstyti lenkų kalba, anot A.Šerpatausko, tai netapo kliūtimi steigti BU filialą Vilniuje. Aukštojo mokslo įstatyme yra išimčių, numatančių galimybę dėstyti nevalstybine kalba.

Šiuo metu Studijų kokybės vertinimo centre baigiamas rengti oficialus atsakymas BU, kurį planuojama išsiųsti dar šią savaitę.

Gavęs jį BU dar turi galimybę kreiptis į Lietuvos švietimo ir mokslo ministeriją. Ji per 30 dienų turi nuspręsti, ar teikti Vyriausybei nutarimo dėl leidimo išdavimo projektą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.