Gilios provėžos

Lietuvos keliai ir miestų gatvės „paženklintos” sunkiojo transporto kelio dangoje įspaustomis provėžomis. Kiekvienas vairuotojas žino: jei daugiau palyja, jos prisipildo vandens. Tada aptaškome purvinu vandeniu vieni kitus, sunku sustoti, automobilis „plaukioja” ant kelio. Kaip saugiau įveikti tokius kelio ruožus?

Labai gerai, kai vairuotojas suvokia tokios „išvagotos” kelio dangos potencialų pavojų. Įvažiavus į kelio ruožą su giliomis provėžomis nesvarbu, lyjant ar saulei šviečiant, pirmas veiksmas – atsargiai, švelniai, nestabdydami sumažiname greitį iki saugaus, kada automobilį tikrai suvaldysime. Mėginimas praskrieti dideliu greičiu gali būti pavojingas: menkiausias vairo kryptelėjimas – ir automobilis iššoks iš vėžių, nuskries į šoną.

Vanduo pakelia ratą

Lyjant provėžos greičiausiai prisipildo vandens. Važiuojantysis jomis, pasiekęs atitinkamą greitį, pajus, kad automobilis kažkodėl neklauso vairo – prasidėjo akvaplaningas. Akvaplaningas – tokia situacija, kai padangos protektorius nebespėja „nudrenuoti” tarp padangos ir kelio paviršiaus esančio vandens į šonus. Susidaręs kelių milimetrų vandens pleištas kelia ratą virš dangos. Netekę sukibimo ratai ima slysti. Ką daryti? „Geležinė taisyklė” – tvirtai laikyti vairą, nemėginti sukti į šoną, nestabdyti!!! Kaire koja minti sankabos pedalą, švelniai atleisti akceleratorių. Automobilis ims riedėti lėčiau, labai greit padangos atgaus sukibimą su danga – juk akvaplaningas pasireiškia esant gana dideliam važiavimo greičiui arba jei padangų protektorius visiškai nudilęs. Tas, kas tokioje situacijoje paniškai manevruoja, rizikuoja, kad pasukti ratai staiga atgaus sukibimą, ir tada automobilis nulėks nuo kelio ar išvažiuos į priešpriešinio eismo juostą, žiūrint, į kurią pusę buvo pasuktas vairas. Analogiška situacija ir staiga stabdant „plaukiantį” automobilį.

Važiuoti šalia provėžų

Sakoma, kas įspėtas, tas ir apsiginklavęs. Taigi jei priekyje matome dvi sidabru blizgančias vandens juostas provėžų vietoje, arba iš po priekyje važiuojančio automobilio ratų į šonus trykšta galingi vandens fontanai – prieš jus pavojingas ruožas, kuriame galimas akvaplaningas. Kaip jį įveikti? Nagi paprastai – pasitraukite šiek tiek dešiniau, kad važiuotumėte ne vandens pripildytomis provėžomis, o šalia jų. Tuomet mažesnis bus pavojus nulėkti nuo kelio. Paprasta? Be abejo, bet ar visada laiku susiorientuojame, koks sprendimas konkrečioje situacijoje geriausias?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.